Echocardiografie is breed inzetbaar als onderzoek bij verschillende aandoeningen:hartinfarct. angina pectoris. hartfalen.
Een echocardiogram geeft nauwkeurige informatie over de structuur en de werking van het hart, en laat zien hoe de hartkleppen werken. Soms wil uw arts dit onderzoek doen nadat uw hart licht belast is. In dat geval wordt u mogelijk gevraagd uzelf gedurende korte tijd lichamelijk in te spannen om uw hartslag te verhogen.
De echo-laborant kijkt vanaf de buitenkant naar de functie van het hart en de hartkleppen.Ook kan hij zien of er ontstekingen in het hart zijn. Het onderzoek is niet pijnlijk.
een röntgenfoto van uw hart en longen. een fietstest, waarbij de arts meet hoe fit u bent (inspanningstest) een röntgenfilmpje van de bloedvaten van uw hart (hart-katheterisatie) een MRI of een CT-scan van uw hart.
Onderzoek bij hartfalen
Op basis van je klachten kan de huisarts vermoeden dat je hartfalen hebt. Er is dan meer onderzoek nodig. Dit bestaat vaak in eerste instantie uit een ECG (hartfilmpje) en bloedonderzoek.
onderzoek en behandeling van hartfalen; erfelijke hart- en vaatziekten; het in beeld brengen van het hart zoals met een echo of MRI; het adviseren over leefregels of behandelingen om verergering van het hartfalen te voorkomen.
BNP en (NT pro)-BNP
Waarden die ook nagekeken worden in het bloed bij hartklachten zijn de BNP en NT pro-BNP. Deze stofjes komen vrij als de hartspier lang onder hoge druk staat. Een verhoogde waarde van deze stofjes in het bloed kan wijzen op hartfalen en is altijd een reden om aanvullend onderzoek te verrichten.
2: Hartfalen met licht verminderde knijpkracht
Bij deze vorm van hartfalen heeft het hart iets minder spierkracht dan normaal. Elke hartslag pompt de linkerkamer 41% tot en met 49% van het bloed weg.
Andere klachten kunnen zijn: koude handen en voeten. ritmestoornissen. opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang.
De meest gehoorde klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. Doordat vocht in het lichaam ophoopt. Het verzwakte hart kan de bloedsomloop minder in beweging houden, waardoor vocht niet goed wordt afgevoerd. Op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaat vochtophoping.
Een hartecho heet ook wel een echocardiografie. We doen dit onderzoek als we meer te weten willen komen over de oorzaak van hartklachten. Met een hartecho kunnen we het hart zien. We zien hoe de hartspieren en hartkleppen werken, de pompfunctie van het hart en hoe het bloed door het hart stroomt.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt.
Voorafgaand aan het onderzoek smeert de arts een gel op jouw huid. Dit is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo.
Eet ook geen snacks en kant-en-klare maaltijden met veel zout, zoals soep, pizza en chips. Kijk bij het Voedingscentrum hoe u minder zout kunt eten. Let op: gebruik geen zout-vervangers waar kalium in zit, zoals kaliumzout. Kaliumzout kan gevaarlijk zijn als u medicijnen tegen hartfalen gebruikt.
Bij een echo onderzoek onderzoekt de cardioloogde bouw van uw hart;of de hartspier en de hartkleppen goed werken.De hartfunctielaborant doet het onderzoek met een echokop, een soort microfoon. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en doet meestal geen pijn.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Hartfalen kan voorkomen in één harthelft of in beide harthelften: Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
In veel gevallen blijven de symptomen vrij lang (maanden of jaren) stabiel voordat deze verergeren. Soms nemen de ernst en de symptomen geleidelijk toe.Deze kunnen zich echter ook snel ontwikkelen, bijvoorbeeld na een hartaanval, een hartritmestoornis of een longinfectie.
Klachten bij hartfalen
De klachten die u merkt, zijn vooral kortademigheid en kriebelhoest. Ook bij zitten en liggen kunt u kortademig worden. Misschien slaapt u op meerdere kussens om wat meer lucht te krijgen. Als het hart minder goed pompt, komt het lichaam zuurstofrijkbloed te kort.
' Het probleem is dat hartfalen een erg onvoorspelbaar beloop kan hebben. Veel mensen overlijden dus binnen een jaar, maar Van Pol heeft ook patiënten die al 20 jaar op de poli komen.
Soms ontstaat hartfalen acuut, bijvoorbeeld doordat een hartinfarct de hartspier beschadigt. Soms ontstaat hartfalen geleidelijk, bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk.
Bovendruk lager dan 120
Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Hiermee heb je het minste risico op hart- en vaatziekten. Je hebt een lage bloeddruk als de bovendruk lager is dan 90 of de onderdruk lager is dan 60.
Als bij u hartfalen wordt vastgesteld, is het belangrijk om uw bloeddruk te blijven controleren. Een normale bloeddruk varieert naargelang de leeftijd, maar een hoge bloeddruk (hoger dan 140/80 mmHg) is schadelijk voor uw hartfunctie, leidt tot meer klachten en vereist een langdurige behandeling.