De Nederlandse krijgsmacht heeft 4 legeronderdelen: de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Deze legeronderdelen kunnen zelfstandig opereren, maar werken vaak samen.
Het ministerie van Defensie bestaat uit de Bestuursstaf, 4 krijgsmachtdelen (Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee), het Defensie Ondersteuningscommando en het Commando Materieel en IT.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Bij Defensie werken ruim 69.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
#1 Verenigde Staten
De Verenigde Staten heeft het grootste militaire budget wereldwijd en heeft de modernste technologie en wapensystemen. Het leger is goed getraind en heeft een uitgebreid netwerk van bondgenoten. We kunnen dan ook wel zeggen dat de Verenigde Staten het sterkste leger ter wereld heeft.
Inmiddels beschikt 43 Gemechaniseerde Brigade met het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon weer over de Leopard 2 A6-gevechtstank. Binnen deze eenheid werken Duitse en Nederlandse militairen volledig geïntegreerd samen: een unieke constructie binnen de NAVO.
Nederland heeft weliswaar een sterker leger, maar België heeft – gezien de ligging van Antwerpen – meer troepen bij de grens, en kan daardoor sneller toeslaan, verwacht Binkov.
Wat doet de overheid? De Nederlandse krijgsmacht staat altijd klaar om het grondgebied van Nederland en NAVO-bondgenoten te verdedigen. Nederlandse militairen kunnen bij verschillende dreigingen snel worden ingezet. Nederland werkt militair nauw samen met andere Europese en met de NAVO-landen.
'Alles goed regelen voor de toekomst': Nederland moet weer eigen tanks aanschaffen, zeggen defensie-experts. Al meerdere malen werd de tank dood verklaard. Een verouderd en nutteloos wapen. Nederland verkocht al haar tanks en heeft er zelf geen een meer.
Het Korps Commandotroepen (KCT) is de speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht. Commando's voeren als zelfstandige eenheid speciale operaties uit in vijandelijk gebied. En ze verlenen steun aan bondgenoten en eenheden van landmacht, luchtmacht en marine.
Het Colt C7-geweer is het standaardwapen van de Nederlandse krijgsmacht. Met het wapen kunnen geoefende militairen doelen raken op zo'n 400 meter. Naast de C7 heeft de krijgsmacht ook de C8 (karabijn) in gebruik. Deze kortere versie zonder kijker heeft een inschuifbare kolf en een kortere loop.
Nederland heeft geen eigen tanks meer, dus zal bij de wederopbouw van Defensie de slagkracht op de grond met prioriteit moeten worden versterkt.
Bij de Nederlandse landmacht werken zo'n 23.500 mensen, de Duitse landmacht telt ruim 60.000 mensen.
Hoeveel toestellen heeft Nederland en kunnen we die zomaar missen? Van de 213 F-16's die Nederland begin jaren 90 had, zijn er nu nog 42 over. Van die 42 heeft Nederland er 24 actief in gebruik.
De Koning verklaart oorlog en maakt vrede. Hij geeft daarvan kennis aan de beide Kamers der Staten-Generaal, met bijvoeging van de openingen, welke Hij met het belang en de zekerheid van het Rijk bestaanbaar oordeelt. De Koning verklaart oorlog.
Neutrale landen
Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal.
IJsland: het veiligste land
Volgens de Global Peace Index uit 2021 is IJsland het land met de grootste kans om vreedzaam te blijven tijdens een wereldoorlog.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3.
Er is in de basis best vertrouwen in het Nederlandse leger (57 procent). Dat vertrouwen zit vooral in de mensen. Die zijn hoogopgeleid en kundig, zeggen deelnemers. Maar slechts een kwart (27 procent) beoordeelt de huidige staat van onze krijgsmacht als goed.
Dan Rusland. Na jaren van verslonzing is er weer stevig geïnvesteerd in de modernisering van het leger. Naast de ruim 800 duizend actieve militairen heeft Rusland bijna 3000 tanks, meer dan 1000 jachtvliegtuigen en 32 gevechtsschepen. Met kernwapens lopen ze voorop, met bijna 7300 stuks.
Een Leopard 2 kost 10 tot 11 miljoen euro, schreef Deutsche Bank vorige week in een analyse over Rheinmetall.