Onvoldoende zuurstof betekent dat er minder dan 18 vol. -% zuurstof aanwezig is, terwijl lucht normaal gesproken 21 vol.-% zuurstof bevat. Wanneer de concentratie zuurstof minder dan 10 vol.
Lucht bestaat voor ongeveer 78 vol.-% uit stikstofgas, 21 vol.-% uit zuurstofgas en bijna 1% argon.
In lucht: Warme buitenlucht bevat hetzelfde percentage zuurstof, maar de soortelijk dichtheid is anders dan koude lucht wat zwaarder is. Dit betekent dat nog steeds 20% zuurstof aanwezig is, maar wel 20% van een kleinere hoeveelheid.
Veel mensen beweren dat er na of tijdens regen meer zuurstof aanwezig is in de lucht. Dat is niet helemaal waar, want het zuurstofpercentage is altijd even hoog. Wel is het zo dat een regenbui kleine stofdeeltjes wegspoelt. Daardoor is de lucht schoner en kun je makkelijker ademhalen.
Over een miljard jaar bevat de atmosfeer van de aarde heel weinig zuurstof. Daardoor wordt onze planeet onbewoonbaar voor levensvormen die dit element nodig hebben. Op dit moment bevat de atmosfeer ongeveer 21 procent zuurstof.
Die zuurstof is heel gelijkmatig verdeeld over heel de atmosfeer. Wel is het zo dat de onderste luchtlagen meer lucht bevatten dan daarboven. En dat merk je als je een berg beklimt: de lucht wordt ijler. Op een droge warme dag bevat de Vlaamse lucht evenveel zuurstof als anders.
De uitgeademde lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 17% zuurstof (O2) en ca. 4% kooldioxide (CO2). De resterende 1% bestaat uit andere componenten zoals gassen.
Zuurstofgas kan worden geproduceerd door ofwel gasvormige lucht te scheiden met behulp van adsorptie (PSA) of gefractioneerde destillatie van vloeibare lucht met behulp van cryogene methoden. PSA kan zuurstof produceren met verschillende zuiverheidsbereiken.
Een koele, goed geventileerde slaapkamer biedt namelijk veel zuurstof om spieren te herstellen en diep te kunnen slapen. U zal verkwikt wakker worden. Precies zoals het hoort na een goede nacht slapen. Daarom is ventilatie van de slaapkamer zo belangrijk.
Fytoplankton is de basis van de voedselketen in zee en dé grootste producent van zuurstof ter wereld en niet ,zoals vaak wordt gedacht, onze bomen. Meer dan zeventig procent van de zuurstof binnen onze dampkring wordt gemaakt door fytoplankton.
De kou en de droge lucht zelf prikkelen de longen ook en kunnen klachten zoals hoesten en benauwdheid veroorzaken. Warme en vochtige omstandigheden zijn voor mensen met astma ook onprettig.
Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Bij een bepaalde mengverhouding van een gas of damp met zuurstof ontstaat gevaar voor explosie. Een zuurstofconcentratie hoger dan 21 vol. % verhoogt het brandgevaar.
'Een saturatie van 95 tot 100 procent is goed', zegt longarts Annelies Slats. 'Een uitslag van 99 is niet beter dan van 96. Een saturatie van 91, 92 of 93 procent is lager dan normaal, maar nog geen directe reden tot zorg. Onder de 90 procent krijgen de weefsels en organen minder zuurstof.
De irritatie begint bij de luchtpijp en bronchiën en verspreidt zich vervolgens naar de longen. Men voelt aanvankelijk een lichte prikkeling in de keel, gevolgd door hoestbuien. De hoestbuien worden steeds intenser, men krijgt last van koorts en kortademigheid, en de bloedtoevoer naar de neus neemt toe.
Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. U kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Zuurstof tijdens de slaap is belangrijk, omdat de ademhaling dan op een lager pitje staat dan wanneer u wakker bent. U krijgt automatisch ook minder zuurstof. Bij inspanning moet uw hart (motor) harder werken en heeft dan ook meer zuurstof nodig.
Wanneer de temperatuur van het cryogene gas lager ligt dan het kookpunt van zuurstof (-183°C) condenseert de zuurstof uit de lucht.
Een longarts bepaalt of u extra zuurstof nodig heeft en hoeveel. Ook bekijkt hij welke vorm het beste aansluit bij uw situatie. De longarts of longverpleegkundige vraagt de zuurstof aan en overlegt als het nodig is met de zorgverzekeraar of leverancier.
Als de zuurstofsaturatie steeds te laag is, is extra zuurstof nodig om schade aan de organen te voorkomen. Klachten die mogelijk op een zuurstoftekort wijzen, zijn kortademigheid, onrust, moeite om in slaap te komen, hartkloppingen, verwardheid en sufheid.
Maar de uitademing is net zo belangrijk. Tijdens de inademing gaat er namelijk koolzuur uit het bloed naar je longen. Als de uitademing langer is dan de inademing, wordt de koolzuurwaarde in de longen gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed.Op die manier normaliseer je de zuurgraad.
Tussen 30 en 60 seconden is een normale waarde, maar mits training kan je naar enkele minuten gaan”, zegt hij.
40-60 seconden -> Gemiddeld. Deze score verbetert over het algemeen snel met een focus op training van CO2-tolerantie. 60-80 seconden -> Geavanceerd. Je hebt een gezond longsysteem, goede motorische controle en relatief weinig stress.