Technisch gezien zijn bijna alle soorten lavendel veilig om te eten, maar sommige soorten worden specifiek gekweekt om de geur en zijn daarmee niet meteen geschikt in je voeding. Is het wel speciaal gekweekt om te eten dan zal dat vermeld worden op de verpakking.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
De Lavandula angustifolia, ook bekend als Engelse lavendel, wordt het meest gebruikt in de culinaire lavendelwereld. Deze soort heeft een subtielere smaak en geur, waardoor het een perfecte aanvulling kan zijn op gerechten zonder je smaakpapillen te overrompelen.
Lavendel in de keuken
Vries lavendelbloemen in ijsblokjes in en gebruik deze in een verfrissende ijsthee of verse limonade. De blaadjes kun je trouwens ook gebruiken: kook deze mee in vlees- of stoofschotels. Verwijder de takjes dan wel voordat je gaat eten.
Hoewel lavendel thee gezond is, zijn er situaties waarbij je deze paarsblauwe krachtpatser liever in mindere mate of helemaal niet wilt drinken. Een van de contra-indicaties is bijvoorbeeld het hebben van galstenen. Ook wil je lavendel niet gebruiken in combinatie met jodium en ijzerzouten.
Je kunt de bloemen en blaadjes gebruiken van de plant. De blaadjes worden vooral gebruikt in hartige gerechten, waar de bloemen vooral gebruikt worden bij het bakken van zoete gerechten. De meest simpele manier is om wat lavendel in olijfolie of suiker te mengen.
Lavendel helpt bij de ontspanning van de spieren en helpt daarmee spierpijn voorkomen. En mede dankzij etherische lavendelolie kom je ook mentaal weer op kracht.
Het drinken van lavendelthee verbetert de weerstand, het kalmeert en helpt bij een zonnesteek en hoofdpijn. Ook helpt lavendelthee bij migraine, epilepsie (raadpleeg hiervoor altijd eerst een arts) en slapeloosheid. Verder heeft lavendel een ontspannende werking bij duizeligheid en ruis in de oren (hypotensie).
Wanneer kan je lavendel oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober. Bij lavendel oogsten we de blaadjes maar ook de bloemetjes.
Eetbare bloemen Lavendel petals, nature 15g koop je bij Happy Baking.
Lavendel heeft een zeer specifieke smaak, niet iedereen houdt ervan. Lavendelthee is goed om te drinken voor ontspanning voor het slapengaan en werkt goed tegen hoofdpijnklachten. De lavendel dien je eerst te drogen voordat je er thee van maakt.
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens.
* Lavendel: de geur van lavendel houden motten en bladluizen op een afstand. * Munt: dit zorgt dat de koolvlieg bij de kool weg blijft. * Oost-Indische kers: Deze eetbare bloem doet het prima tegen de bladluis en de witte vlieg.
Lavendel drogen
De bloemen van lavendel zijn namelijk zeer geschikt om te drogen. Je droogt ze door ze op een plek te hangen met voldoende luchtcirculatie. Lavendel moet ongeveer 3 weken drogen. Als ze droog zijn, kun je de lavendel als een bosje ophangen of de bloemen eraf halen en er geurzakjes van maken.
Er zijn namelijk planten die het in bepaalde periode prima doen binnen. Zo kunnen sommige buitenplanten in de winterperiode in huis overleven en zijn bollenplanten als narcissen, tulpen en hyacinten bekende buitenplanten die het binnenshuis enige tijd goed doen. In de zomer zou je lavendel binnen kunnen zetten.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Plaats je stekken op een zonnige plaats (tuinkast of serre) en controleer regelmatig of ze water nodig hebben. Ze je potjes in een onderstel en geef daar water in, zo stimuleer je de wortels. Geef je stekken elke week gedurende 2 à 4 weken 1/4 van de dosis van een vloeibare mest in het water.
De smaak van lavendel is fris, licht zoetig, maar ook een beetje bitter. Het kruid wordt vooral veel gebruikt in de Franse keuken. Zo is het één van de ingrediënten van Provençaalse kruiden of Herbes de Provence.
Lavendel zijn groenblijvende planten die hun bladeren zelfs tijdens de vegetatierust behouden. Dit vraagt om een lichte plaats in de kas, serre of voor het raam. De temperaturen moeten bij voorkeur laag blijven, omdat hoge temperaturen de plantengroei tijdens de rustperiode stimuleren.
Zelf thee maken van lavendel is niet moeilijk. Pluk of snijd lavendeltakken af en droog de bloemen net zo lang tot ze van de steel afvallen. Haal de paarse bloemetjes van de tak en doe ze in een zakje of thee-ei. Laat vijf minuten trekken en drinken maar!
Het staat bekend om zijn rustgevende werking, hierdoor kan lavendelolie helpen kalmeren. Smeer je het op de huid dan kan lavendelolie helpen bij het verzachten van zonnebrand of kleine huidirritaties. Hiernaast werkt lavendelolie, afkomstig uit onder meer Frankrijk, verstevigend op de huid.
Het stoom omringt de lavendel en neemt de vluchtige oliën en water oplosbare stoffen mee naar boven naar de koelketel die daarbovenop staat. In de koelketel wordt het stoom omgezet in vloeistof. Deze vloeistof bevat oliën en water. De oliën zijn lichter dan water en komen vanzelf boven drijven.
Lavendel snoeien in het najaar (na de bloei)
Het wordt ook wel vormsnoei genoemd. Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo krijgt hij weer vorm. Het 'echte' snoeien doe je pas in het voorjaar.