Hoeveel soorten paddenstoelen zijn er in Nederland? Er komen in Nederland meer dan 5.000 soorten paddenstoelen voor. Dat zijn niet alleen paddenstoelen met hoed en steel (plaatjeszwammen en boleten), maar ook korstzwammen, buisjeszwammen (houtzwammen), knots- en koraalzwammen en stekelzwammen.
Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen. De kastanjeboleet krijgt dan een blauwgroene kleur, eekhoorntjesbrood niet.
ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen. Door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 soorten. Met elke nieuwe herkenning wordt deze database verder uitgebreid en verbeterd.
Voel voorzichtig aan de paddenstoel: heeft hij een slijmerige of droge hoed?En ruik aan de paddenstoel: sommige soorten hebben een sterke geur, zoals de stinkzwam. Vergeet tenslotte niet een vergrootglas of spiegeltje mee te nemen om de paddenstoel van dichtbij en onder de hoed te kunnen bestuderen.
Er bestaat helaas geen algemene regel om giftige paddenstoelen van eetbare te onderscheiden. Als je weinig van paddenstoelen afweet, is het risico om je te vergissen groot. Een giftige soort eten kan je diarree opleveren, maar in het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Het algemene Gewoon eekhoorntjesbrood komt in Nederland voornamelijk voor in lanen; vaak in gezelschap van andere bijzondere laanpaddenstoelen. Het Gewoon eekhoorntjesbrood behoort tot de bekendste steelpaddenstoelen van Nederland, net als de overbekende paddenstoel “rood met witte stippen”: de Vliegenzwam.
Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets de koning onder de paddenstoelen genoemd. Je kunt met deze zwam werkelijk alle kanten op. De smaak is mild en nootachtig. Ook de romige, zachte textuur valt bij veel foodies in de smaak.
Om twee redenen. Bescherm jezelf. Er zijn diverse giftige soorten planten en paddenstoelen waarvan je misselijk of ernstig ziek kunt worden; een klein aantal is zelfs dodelijk. Kijk ook uit bij plekken waar net bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, bijvoorbeeld langs wegen en akkers.
Niet zomaar doen! Koffieprut kun je juist nog goed gebruiken. Het is bijvoorbeeld de perfecte grondstof voor het kweken van verschillende soorten paddenstoelen, zoals oesterzwammen, shiitakes en fluweelpotjes. Zo is de koffiedrap die je vaak achteloos weggooit, toch erg nuttig.
De hanenkam, dooierzwam of cantharel (Cantharellus cibarius) is een van de meest gewaardeerde en gemakkelijkst herkenbare van de niet cultiveerbare, eetbare paddenstoelen.
Voorsterbos, Flevoland. Wandel door het enige, echte paddenstoelenreservaat van Europa. Van de meer dan 5000 soorten paddenstoelen die Nederland rijk is, vind je er in het Voorsterbos maar liefst 800.
Ook deze soort komt voor onder de eik, maar is vrij zeldzaam.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
De Satansboleet is de enige echte giftige boleet in Nederland, die je niet kunt eten. Een toepasselijke naam voor deze giftige paddenstoel. Hij is vrij gemakkelijk te herkennen door zijn vaag witte hoed en rode steel.
Paddenstoelen behoren tot de schimmels en niet tot planten. Paddenstoelen hebben geen groene blaadjes waardoor ze ook geen koolhydraten kunnen opslaan om daarvan te groeien.
Eekhoorntjesbrood. De meest gegeerde boleet in de keuken is eekhoorntjesbrood.
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit lastig. Elk jaar belanden er weer veel mensen in het ziekenhuis vanwege vergiftigingen door zelfgeplukte paddenstoelen.
De Amanita phalloides is verantwoordelijk voor het merendeel van de dodelijke ongevallen. Ongeveer 17 % van de slachtoffers sterft binnen tien dagen na het eten van de paddenstoel. De prognose werd beter door de medische vooruitgang inzake reanimatie. Toch blijft een intoxicatie met Amanita phalloides uiterst ernstig.
De witte stippen zijn restanten van het omhulsel waarin de paddenstoel onder de grond opgesloten zat. Deze stippen spoelen bij regen vrij snel van de hoed af. De kleur van de hoed kan variëren van donkerrood tot geel. Vliegenzwammen groeien vaak in de buurt van bomen zoals berken, tamme kastanjes of eiken.