Witkamp schat in dat vitaminesupplementen zo'n drie jaar houdbaar zijn. De afname van de werking compenseren door een extra dosis in te nemen, is volgens hem niet nodig. “Als je normaal eet, zoals het Voedingscentrum adviseert, krijg je niet snel een vitaminetekort.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Vitamine C heeft een zeer korte houdbaarheid omdat het oxideert of afbreekt wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. De koelkast is een geweldige plek om vitamine C-serum te bewaren, omdat de koeling het oxidatieproces langer vertraagt dan wanneer het op kamertemperatuur wordt bewaard.
Op het label van voedingssupplementen staat een 'tenminste houdbaar tot' (THT) datum. Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog veilig om in te nemen. Je hoeft een potje waarvan de THT-datum is verstreken dus niet weg te gooien.
Over het algemeen zijn de meeste voedingssupplementen twee jaar houdbaar. Maar wie de houdbaarheidsdatum per ongeluk vergeet en toch een oude pil inneemt, zal hoogstwaarschijnlijk niet ziek worden.
Verwijder de verpakking van de betreffende vitamines en gooi deze in de daarvoor bestemde containers voor gescheiden afval weg.
In de meeste gevallen zul je de vitaminen en voedingssupplementen op een koele en droge plek of in de koelkast moeten bewaren. Lees altijd het etiket en bewaar de middelen zoals op het etiket vermeld staat.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Vitamine C is niet in staat tot vliegen, vervliegen of vervluchtigen. Toch kun je je glas beter vers van de pers ledigen. Want vitamine C en zuurstof, dat geeft een ongewenste reaktie. Vitamine C, zegt Hollman, is een anti-oxidant.
Je kunt de sap prima bewaren want het zuur uit de sinaasappel zorgt ervoor dat de vitamine C in de vrucht minder snel wordt afgebroken. Daardoor kun je versgeperste sinaasappelsap, mét behoud van een deel van de vitamine C, tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Vitamine B1, foliumzuur en vitamine C zijn erg gevoelig voor verhitting. Vitamine B1 gaat voor een deel verloren bij temperaturen hoger dan 100°C, zoals bakken en frituren. En ook foliumzuur en vitamine C kunnen verloren gaan bij verhitten.
Zelfs als visoliesupplementen niet zijn verlopen, kunnen ze bederven als ze niet op de juiste manier en zonder zorg worden bewaard. Licht dat door visolie gaat, kan de veiligheid ervan aantasten. Daarbij is het aan te raden om een supplement te kopen dat zo is verpakt dat er geen licht doorheen kan.
Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Sappen in de supermarkt zijn vaak gepasteuriseerd, en daardoor langer houdbaar. Als je ze gekoeld bewaart, is na twee weken nog de helft van de meeste vitaminen over.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Uit haar onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort, vooral bij patiënten die veel zout gebruiken en daardoor een sterker ontregeld RAAS hebben, sneller leidt tot nierschade. Ook blijkt uit haar studie dat vitamine D-tekort een groter risico op overlijden geeft.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
Zo ondersteunt Vitamine C het natuurlijke huidherstel, waardoor plekjes en wondjes (door bijvoorbeeld acne of onzuiverheden) sneller genezen. Ook helpt Vitamine C hyperpigmentatie te verminderen en de huid te verhelderen. Vitamine C is daarom ook perfect voor de doffe huid of huid met een oneffen teint.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Per dag heeft u als volwassene 75 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 85 mg en 100 mg vitamine C per dag. De maximaal veilige hoeveelheid is vastgesteld op 2000 milligram per dag.
Staat op het etiket van een product 'Koel bewaren', dan kun je het product het beste koel, donker en droog bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast. De temperatuur moet dan liggen tussen de 15 en 20 °C. Het hoeft dus niet in de koelkast.
Vitamine D in olie is houdbaar tot de datum die op de verpakking is aangegeven.
De datum op de supplementen geeft aan tot wanneer producenten de kwaliteit van het supplement kunnen waarborgen. Over het algemeen garanderen bedrijven een houdbaarheid van 2 jaar, vanaf het moment van productie. Officieel is hierna het voedingssupplement over datum.