Kunstmest bevat stikstof in de vorm van nitraat en/of ammonium. Het zijn ook de vormen waarin de plant stikstof opneemt. Soms zitten er ook amiden (afkomstig uit eiwit) of ureum in.
Welke mest bevat veel stikstof? Een van de meest stikstofrijke meststoffen is kippenmest. Ook kan je een stikstofrijke mestvoeding kopen voor je planten.
En wortelgewassen hebben weinig stikstof nodig maar wel kali en die geven we daarom een heel klein beetje Culterra en een handje kali.
Deze stikstofmeststof bevat 23% stikstof wat zorgt voor een snelle groei van gras. Toegevoegd zijn magnesium wat zorgt voor mooi, groen gras en zwavel wat zorgt voor eiwitvoorziening. Samenstelling: 23% stikstof (N) totaal waarin begrepen 7,8% nitraatstikstof en 15,2% ammoniumstikstof.
Vlinderbloemige planten, zoals klaver, bonen, erwten, luzerne en lathyrus, kunnen stikstof uit de lucht halen. Daardoor kunnen ze goed groeien waar andere planten een tekort aan stikstof hebben. In je moestuin hoef je peulvruchten geen stikstofrijke bemesting te geven – geen stalmest, wel bv. wat compost.
Bloedmeel als stikstofrijke meststof
Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor planten, omdat het de groei en ontwikkeling van bladeren en stengels bevordert. Het kan daarom een geschikte meststof zijn om uw gazon van de benodigde voedingsstoffen te voorzien.
Stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) zijn schadelijk voor de natuur als er te veel van in de bodem of het water terechtkomt. Planten als bramen, brandnetels en gras gaan er harder door groeien en overwoekeren andere planten. Daardoor verdwijnen ook insecten, vlinders en vogels.
Oftwel 3% Stikstof (N), 2% Fosfaat (P) en 3,5% Kalium (K).
Kies altijd voor een organische meststof en niet voor kunstmest (chemische meststof). Een organische meststof bestaat namelijk uit alleen natuurlijke elementen en bevat geen chemische stoffen. De meststof wordt hierdoor in de bodem door het bodemleven verwerkt tot voeding die door het gras is op te nemen.
Voor het gazon gebruik je het beste een organische meststof of een meststof die bestaat uit een combinatie van organische en anorganische stoffen. Een organische mest is veilig in gebruik en leidt tot een betere bodemstructuur. Het wordt langzaam opgenomen door het gazon en heeft het een langdurige werkingsduur.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
Onze voorkeur gaat uit naar organische mest, want dat is beter voor de planten én voor de bodem. In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten.
Je kunt koemestkorrels op elke grondsoort gebruiken. Op zandgrond zorgen ze voor meer organische stof in de bodem. Op kleigrond maken ze de grond extra luchtig en doorlaatbaar. Koemestkorrels bevatten ook veel stikstof, wat dan weer uitstekend is voor bladgewassen zoals kropsla, andijvie en andere bladgroenten.
Blauwe korrel wordt vooral gebruikt om het gazon voller te laten groeien waardoor er minder kans ontstaat voor mos of onkruid. Een strooier is handig om te gebruiken om de korrels mooi te verdelen over uw gras. Om nog dat beetje extra te doen, kan u in het begin van de zomer én net na de zomer uw gras verticuteren.
Stikstof is verantwoordelijk voor de groei van planten en dus ook voor de groei van gras. Na de winter wil je natuurlijk zo snel mogelijk een mooie groene grasmat.
Stikstof voor gazon, eenvoudig toe te voegen
Je voegt eenvoudig stikstof aan je gazon toe door middel van een stikstof meststof voor het gazon. Gebruik hiervoor een organische mest met een hoge 'N' waarde, zoals Snelmix van Dr. Botani. Deze gazonmest bevat extra stikstof, waardoor het tekort snel opgelost is.
Kippenmest is ook een alternatief, maar koemest bevat daarbij in tegenstelling tot kippenmest geen ammonium en ureum. Hierdoor verbrand het veel minder snel dan kippenmest. Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest.
De koemestkorrels zijn een zeer goede organische bemesting voor uw tuin. Doordat de stikstof is gebonden is er een minimale uitspoeling. Dit in tegenstelling tot de kunstmeststoffen. Bij een flinke regenbui en/of watergift zal de kunstmeststof uitspoelen.
Koemest is een van de meest gebruikte meststoffen in Nederland. Deze voeding komt gedroogd en geperst in een korrelvorm; vrij van onkruiden, ongedierte en ziektekiemen. Hierdoor zijn ze makkelijk strooibaar over het gazon.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Koemestkorrels worden geleidelijk aan door je planten of gazon gebruikt om te groeien. Voor een gazon kun je één keer in het jaar strooien, voor planten en moestuinen ben je met twee keer per jaar strooien klaar.
De stikstofnorm voor dierlijke mest is een norm die uitgedrukt wordt in kg totale N uit dierlijke mest per hectare en per jaar. De norm voor dierlijke mest bedraagt normaal 170 kg N/ha, maar in sommige gevallen geldt een lagere norm (raadpleeg hiervoor het Mestbankloket).
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer.
"Als het over absolute aantallen gaat, is China veruit koploper in de stikstofuitstoot", zegt hoogleraar Wim de Vries (Universiteit Wageningen). "In delen van het land stoten ze zelfs per hectare veel meer uit dan wij, maar gemiddeld over het hele land is het minder."
Vooral vogels, reptielen, vlinders en andere insecten hebben te lijden onder de teruglopende biodiversiteit. Het stikstof zorgt ervoor dat bepaalde planten niet meer kunnen groeien. Daardoor hebben insecten onvoldoende te eten, en worden ook dieren die insecten eten, de dupe.