Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze pokken kunnen pijnlijk zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die na 2-3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat pokken littekens achterlaten op de huid.
Apenpokken is een ziekte met vlekjes, blaasjes en korstjes op de huid. Ook kan het laatste stukje van uw darm door deze ziekte gaan ontsteken. Het komt door een virus: het apenpokken-virus. Meestal hebben alleen mensen in Afrika deze ziekte.
Die doen denken aan griep of corona: je krijgt koorts, voelt je onwel en dan beginnen er kleine bultjes te verschijnen, dat worden blaasjes, die dik gespannen worden, er komt een etterachtige vloeistof in en dan worden het korstjes die er uiteindelijk weer afvallen."
De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over. Denkt u dat u apenpokken heeft? Blijf dan thuis en bel de huisarts.
De ziekte wordt van apen op eekhoorns overgedragen. De infectie van de mens met het virus vindt plaats wanneer geïnfecteerde eekhoorns of apen worden aangeraakt of wanneer het vlees van deze dieren wordt gegeten. Er zijn enkele gevallen geweest waarin apenpokken van de ene mens op de andere werd overgebracht.
Het apenpokkenvirus is een virus dat kan overspringen van dier naar mens. Dat kan ofwel via direct contact gebeuren, ofwel door besmette producten te eten.
Er zijn mensen waarbij over het hele lichaam blaasjes zitten en er zijn mensen met maar 1 blaasje. Dus als u risico hebt gelopen en maar 1 blaasje heeft laat u meteen testen bij de GGD of de huisarts.
Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze pokken kunnen pijnlijk zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die na 2-3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat pokken littekens achterlaten op de huid.
In 95% van de gevallen ontstaan de huidlaesies binnen 7 dagen na het ontstaan van de prodromale verschijnselen. Huidafwijkingen kunnen echter ook het eerst presenterende symptoom zijn. De soms jeukende of pijnlijke huidafwijkingen zijn maculopapuleus en evolueren in de loop van dagen tot weken naar vesikels of pustels.
Een patiënt met apenpokken moet in thuisisolatie gaan en worden getest. De isolatie mag worden opgeheven als de test negatief is of totdat de huid volledig is genezen. Belangrijk daarbij is dat ook de korstjes die na de blaasjes ontstaan besmettelijk zijn.
Voorlopig is er in België geen specifieke behandeling tegen apenpokken beschikbaar. De beschikbare behandelingen zijn voornamelijk gericht op symptoombestrijding (pijn, koorts). Zoals eerder vermeld, moet je zeker thuisblijven tot je huidwondjes genezen zijn én je korstjes afgevallen zijn.
Vooral apen kunnen nare ziektes en virussen bij zich dragen, zoals TBC en hepatitis B. Wasberen en stinkdieren kunnen op hun beurt besmet zijn met een gevaarlijke spoelworm. In 2013 heeft AAP een nieuwe Quarantaine geopend waarmee we onze opvangcapaciteit hebben vergroot.
Bij AAP huisvesten we relatief veel dieren op leeftijd en ouderdomsklachten komen dan ook regelmatig voor. Oudere chimpansees krijgen hartklachten, bij de kleinere primaten komt suikerziekte voor en katachtigen op leeftijd krijgen last van hun nieren.
Aantal besmettingen
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën.
Wie kunnen de prik tegen mpox krijgen? De vaccinatie tegen mpox is voor de volgende groepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen))transgender personen.
Een apenpokkeninfectie verloopt meestal mild.De verschijnselen lijken op die van de 'gewone' pokken, maar het ziekteverloop is iets milder. Klachten die je kunt krijgen bij een besmetting zijn koorts, rillingen, gezwollen lymfeklieren, hoofd- en spierpijn en vermoeidheid.
Urticaria (Urtica = brandnetel) is de medische naam voor netelroos of galbulten. Urticaria is een huiduitslag die vaak heftig jeukt. Het ontwikkelt zich in korte tijd. De afzonderlijke plekken trekken meestal binnen enkele uren weg, in ieder geval binnen 24 uur.
Gordelroos veroorzaakt jeukende blaasjes op de huid en in sommige gevallen ook tintelingen en brandende pijn. De blaasjes zitten aan één kant van het lichaam. Na 10 tot 14 dagen drogen deze in tot korstjes. De meeste mensen worden helemaal beter, maar sommigen houden last van tintelingen of pijn.
Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. In de winter en vroege lente is de kans hierop het grootst. Het begint met lichte koorts. Eén tot twee dagen later verschijnen de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam.
Waterpokken bij volwassenen begint met lichte koorts (koorts tot 39 °C). Daarnaast heb je ook de overige verschijnselen van griep. Je wordt hangerig en je voelt je niet lekker. De koorts kan een paar dagen aanhouden en na één tot twee dagen verschijnen ook de bekende rode vlekjes.
Virussen zijn verantwoordelijk voor de meeste infecties bij de mens. Bekende virusinfecties zijn griep, mazelen, noro, rode hond, een koortslip (herpes) maar bijvoorbeeld ook AIDS. Ook verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus.
Als je waterpokken hebt gehad, kun je het niet nog een keer krijgen.
Het virus kan binnendringen via je slijmvliezen (bijvoorbeeld via mond, neus en ogen) en open wondjes (die niet per se zichtbaar hoeven te zijn). Het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, maar niet via zwevende druppeltjes in de lucht, zoals bij corona het geval is.
Ja, er is een medicijn tegen mpox. Het is een antiviraal middel genaamd Tecovirimat. Dit goedgekeurde medicijn helpt mpox en koepokken te behandelen. Tecovirimat is goedgekeurd door het Europees medicijnagentschap EMA in januari 2022.
Stopzetting vaccinatieprogramma tegen mpox
De Vlaamse overheid heeft beslist om per ingang van 2023 de preventieve vaccinatiecampagne tegen mpox te beëindigen. Dit betekent dat het vanaf heden niet meer mogelijk is een vaccin tegen mpox te krijgen.