U kunt uw zoetwater aquarium met een paar kleine aanpassingen geschikt maken voor zoutwater. Door de aanschaf van een eiwitafschuimer, stromingspompen, nieuwe lampen, (levend) steen en natuurlijk zeewater kunt u gaan genieten van uw eigen koraalrif.
Om zelf zeewater te maken moet je beginnen met kraanwater. Je moet het chloor eruit halen door waterverbeteraars toe te voegen (te koop bij de aquariumspeciaalzaak). Voeg daarna speciaal aquariumzeezout toe. Voor sommige dieren heb je osmosewater (gedestilleerd water) nodig om te beginnen.
Een zeeaquarium is heel moeilijk en een tijdrovende hobby?!
De tijd die u bezig bent met onderhoud valt reuze mee. Iedere dag willen vissen eten, het liefst twee keer per dag kleine porties. Dat kost niet meer dan 2 minuten per dag. Twee à drie keer per week raden wij aan om de eiwitafschuimer schoon te maken.
Fysiologisch zout bewaren
De zelfgemaakte zoutoplossing laat u rustig afkoelen en bewaart u daarna afgesloten in de koelkast. Sommigen van onze gebruikers zeggen dat ze het wel 10 dagen goed kunnen houden maar wij bevelen een houdbaarheidstermijn van 6-7 dagen aan.
Aquarium stromingspomp wordt voor een zeewater aquarium aangeraden om 20x tot 40x de inhoud van het aquarium aan stromings capaciteit aan te houden.
Een paar uur is geen probleem maar 6 uur of langer wel.
En wist je dan je zelf ook je zeezout kunt maken? Het enige wat je nodig hebt is zeewater, en laat net dat tegenwoordig ook in flessen verkrijgbaar zijn. Indien je niet aan de slag gaat met vooraf gefilterd zeewater (verkrijgbaar in de beter de horecahandel)dan is 'vers' zeewater nog altijd een optie.
Zout water maak je zoet door middel van ontzilting. De bekendste technologie hiervoor is omgekeerde osmose met behulp van membranen, vertelt Franca Kramer, onderzoeker op het gebied van membraantechnologie bij Dunea.
Een goede temperatuur voor onze aquaria is normaal 25-26 graden, toch zeker indien de dieren enige temperatuurschommeling gewend zijn kunnen de meeste aquaria moeiteloos een temperatuur van 27 a 28 graden aan.
Voor beginners is een koudwateraquarium het meest geschikt. Je hebt geen verwarmer nodig, dus je hoeft de temperatuur niet nauwlettend in de gaten te houden. Het meest bekende type koudwateraquarium is een aquarium met goudvissen.
De verlichting is afhankelijk van wat voor soort koralen je wilt gaan houden. Wanneer je voor softkoralen kiest (leder koralen) dan moet je uitgaan van minimaal 0,6 watt verlichting per liter. Voor steenkoraal ligt dat hoger. Hier moet je uitgaan van minimaal 1,0 watt per liter.
Hoeveel vissen kan ik in mijn zeewateraquarium zetten? Het aantal vissen dat u in een aquarium kunt hebben, is afhankelijk van de grootte van het aquarium en het type filtering. De algemene regel is dat er niet meer dan 2,5 centimeter vis per twintig liter water is.
Het duurt in de regel meestal 11-14 dagen totdat er voldoende bacteriën aanwezig zijn om het giftige Nitriet in onschadelijk Nitraat om te zetten. Deze zogeheten "nitrietpiek" zal dus even moeten worden afgewacht, voordat er dieren in het aquarium worden geïntroduceerd. Geduld is dus erg belangrijk.
Zoetwater (zoet water) is water dat minimale hoeveelheden zout bevat, dat dus een geringe saliniteit heeft. Hiermee onderscheidt het zich van brak water en zout water. Zoetwater heeft zijn oorsprong in neerslag, dat via grondwater, beken of rivieren richting zee stroomt.
In een natuurlijk landschap is er in elke riviermonding aan de kust een geleidelijke overgang van zoet naar zout water. Deze zoet-zoutovergangen fungeren als toegangspoort voor onder andere de zalm en de zeeforel, die zich in zoet water voortplanten.
Ontzilting van zeewater heeft enkele belangrijke nadelen: Het vergt relatief veel energie. Niet onbelangrijk in de huidige energiecrisis die nog niet meteen voorbij zal zijn. Het is duur.
Zo zegt hoogleraar watermanagement Kees van Leeuwen van Universiteit Utrecht dat het duur is om oceaanwater te ontzilten. En dat de benodigde materialen niet duurzaam zijn, waardoor een gedeelte van het effect weer wordt opgeheven. Reinoud Feenstra: ,,Het kost tussen de 1 en 2 euro per 1.000 liter water.
Deze zoutvariant wordt gewonnen uit een zoutmijn aan de voet van het Himalayagebergte in Pakistan en heeft een wat grovere korrel dan standaard keukenzout. Himalayazout bevat ijzeroxide waardoor het een roze kleur heeft. Maar verder verschilt Himalayazout niet zoveel van keukenzout of zeezout.
Hoeveel elektriciteit een gemiddeld aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een aquarium van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar verbruiken (dat is € 80 met de stroomprijs op de lange termijn.
Gemiddeld gezinsverbruik over de afgelopen jaren bedraagt ca.6.000 kWh. Een grove optelsom van de apparatuur op/rondom het aquarium komt uit op een grove 3.000 kWh.
In veel gevallen kunnen vissen prima een week zonder eten. In het wild zijn er ook wel eens periodes dat er minder of geen voedsel voorhanden is. Daarnaast zijn onze aquariumvissen vrijwel altijd te dik en hebben ze daarom doorgaans voldoende reserves om het een tijdje zonder voer te stellen.