Amoxicilline doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van onder andere longen, luchtpijp, keel, bijholtes, middenoor, blaas, huid, hart, maag en darmen. Ook bij de ziekte van Lyme, hersenvliesontsteking en geslachtsziekten zoals chlamydia en gonorroe. Amoxicilline werkt binnen enkele dagen.
amoxicilline/clavulaanzuur in tijdens een maaltijd; • braken; diarree (bij kinderen). Soms voorkomende bijwerkingen (komen voor bij minder dan 1 op de 100 gebruikers) • huiduitslag; jeuk; • jeukerige verhoogde bultjes/uitslag (galbulten); • indigestie; • duizeligheid; • hoofdpijn.
U kunt koorts hebben en u kunt zich zeer moe voelen.
Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven.
Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag. Slik antibiotica zoals op het recept staat. Bel uw huisarts als u toch zieker wordt of meer dan 3 dagen koorts houdt. Als antibiotica te vaak worden gebruikt, kan een bacterie ongevoelig worden voor de antibiotica.
(fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking. Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie.
Het antibioticum doodt een groot deel van de bacteriën of remt ze in hun groei, tot het lichaam weer voldoende weerstand heeft om zelf de resterende bacteriën uit te schakelen. Je arts kan beoordelen of bacteriën de oorzaak zijn van de infectie en of er een antibioticumkuur nodig is.
De aanwezigheid van antibiotica in de grondstof kan de bereiding van bijvoorbeeld kaas of yoghurt doen mislukken. Vooral yoghurtbacteriën zijn erg gevoelig voor antibiotica. In een enkel geval kan groeiremming in melk van nature voorkomen.
Antibiotica kan verschillende bijwerkingen hebben. In het begin van de eerste week kunt u zich moe en hangerig voelen. Ook kunt u last krijgen van uw maag of buik. In de meeste gevallen nemen deze klachten in de loop van de eerste week af.
Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie.Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica.
Neem na een antibioticakuur een goed probioticum Zoals je al kon lezen hebben antibiotica een desastreus effect op de darmflora. Om je weerstand daarna op te bouwen is het aan te raden een kuur van een maand of langer te doen met een goed probioticum. Kies voor een poeder of capsules.
Antwoord van de apotheker over jeuk door amoxicilline
Huiduitslag met rode vlekjes en bultjes kan na inname van amoxicilline ontstaan. Meestal is de uitslag onschuldig en verdwijnt het vanzelf binnen een week.
Kan ik Yakult drinken bij een antibioticakuur? Ja, maar sommige antibiotica kunnen invloed hebben op de overleving van de L.casei Shirota bacteriën van Yakult. Daarom raden we aan Yakult twee uur vóór of ná het nemen van je antibiotica te drinken.
Volwassenen en kinderen ≥ 40 kg lichaamsgewicht. Oraal: 250–500 mg elke 8 uur óf 750–1000 mg elke 12 uur. Bij ernstige infecties 750–1000 mg elke 8 uur.
over twee tot drie doses • De maximale aanbevolen dosis is 100 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. De gebruikelijke dosering van Amoxicilline Aurobindo is 250 mg tot 500 mg driemaal per dag of 750 mg tot 1 g om de 12 uur, afhankelijk van de ernst en de aard van de infectie.
De reden om een antibioticakuur altijd af te moeten maken is dat de bacteriën anders resistent zouden worden. Het grootste gedeelte van de bacteriën is dan wel gedood door het medicijn, maar de overgebleven bacteriën zouden het overleven en niet meer vatbaar zijn voor het medicijn. Je blijft dan dus ziek.
Antibiotica en paracetamol
Gebruik je paracetamol naast antibiotica? Deze twee geneesmiddelen gaan zonder problemen samen. Houd je wel altijd aan de voorgeschreven dosering van beide middelen, dan werken deze het beste.
Als je een van de antibiotica-soorten inneemt die niet samengaan met zonlicht, probeer dan de zon zoveel mogelijk te vermijden. Als je toch buiten moet zijn, draag dan beschermende kleding en smeer je altijd goed in. Een vijftal dagen na het einde van de antibioticakuur kan je terug in de zon komen.
De meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn maag-, darmklachten, diarree, misselijkheid en overgevoeligheid voor UV-straling. Daarnaast bestaat het gevaar dat u met een antibioticakuur niet alleen de ziekmakende bacteriën kapot maakt, maar ook de nuttige bacteriën in uw lichaam.
Vanaf het moment dat je een antibioticum gebruikt bij een kip kun je de eieren van die kip beter niet opeten. Wacht hiermee twee tot drie weken na het stoppen met het antibioticum. Je kunt de eieren wel aan je kippen geven, zo krijgen ze vanzelf voldoende eiwit en kalk binnen.
Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.
Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola combineren niet goed met sommige antibiotica. De combinatie zorgt ervoor dat je lichaam cafeïne minder goed afbreekt, waardoor deze zich ophoopt en je last kunt krijgen van cafeïnebijwerkingen zoals slapeloosheid of hartkloppingen.
Gebruik je een antibioticum dan doodt dit ook goede bacteriën in het lichaam. Met name bacteriën die in de darmen leven en daar nuttig werk doen. Hierdoor kan een normale darmwerking worden aangetast en ontstaat bijvoorbeeld diarree. Je immuunsysteem, dat direct in verbinding staat met je darmen, krijgt ook een klap.
' De apotheker benadrukt dat je ook moet letten op het tijdstip van inname. 'Als je meerdere pillen per dag slikt, verspreid ze dan netjes over de dag. Bij te grote tussenpozen kunnen pillen uitgewerkt zijn, met het risico dat bacteriën opnieuw groeien en resistent worden.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.