Tijdens het ochtendslaapje slapen de meeste kinderen langer en dieper dan tijdens het middagslaapje. Een baby van 6 maanden slaapt meestal vanaf 19 uur 's avonds tot vroeg in de ochtend door. De slaapduur bedraagt ongeveer 12 uur.
Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes. Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 8:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vindt je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Een baby van 3 maanden oftewel: 12 weken, heeft ongeveer 15 uur slaap nodig op een dag. Van de 15 uurtjes slaapt hij/zij 12 uur 's nachts (helaas is dit niet aan één stuk) en ongeveer 3 tot 4 slaapjes overdag.
Dutjes schema baby 4 maanden
Bij voorkeur is het middagdutjes het langst (ongeveer 2 uur). Voor het ochtenddutje is 1 uur vaak genoeg en het namiddagdutje mag het minst lange dutje zijn: een half uur tot een uur.
Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag. Een baby van 3 maanden slaapt gemiddeld 17 uur, bij 12 maanden is dit gemiddeld nog 14 – 15 uur per dag, waarvan 12 uur 's nachts.
Laat tijdens de slaapjes overdag juist de gordijnen open. Zo ontwikkelt de biologische klok van je baby een gevoel voor dag en nacht. De biologische klok regelt wanneer je kindje wakker wordt en wanneer hij of zij in slaap valt. Als je baby ongeveer drie maanden oud is, kan je de gordijnen overdag het beste dicht doen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Waarom hebben kinderen veel slaap nodig? Je kroost vroeg naar bed brengen heeft twee hele grote voordelen: meer me-time én meer slaap voor jou en je partner. Maar genoeg slaap is voor je kind ook superbelangrijk. Het stimuleert de groei en is nodig om alle nieuwe mijlpalen en opgedane kennis te verwerken.
Het beste is om bij de eerste slaapsignalen uw baby wakker in zijn bedje te leggen en niet op schoot (bij uzelf of bij bezoek) of in de box te laten slapen. Als u uw baby steeds wakker in zijn eigen bed legt in een rustige kamer, went hij aan deze regelmaat en valt hij gemakkelijk in slaap.
Sterker nog, het ochtenddutje wordt in onze routines in de eerste 6 maanden na de geboorte steeds korter. Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.
Sta open voor een enkele dag met twee slaapjes. Als je kind in de ochtend goed slaapt maar 2e dutje gaat moeizamer, experimenteer met het inkorten van ochtendslaapje. Wees geduldig, dit gaat niet in 1 dag, geef je kindje (en jezelf) de tijd om te wennen aan een nieuwe slaapritme.
Het slaapritme van je baby verandert tussen 6-9 maanden. Op deze leeftijd hebben de meeste baby's tussen de twee en drie dutjes per dag nodig. Ze doen een ochtenddutje, een middagdutje en een middagdutje van (maximaal) een uur om hen te helpen de kloof tussen het laatste slaapje en bedtijd te overbruggen.
Ook als je baby het te warm of te koud heeft, kan hij wakker worden. Houd de temperatuur van het kamertje rond de 18 graden en zorg dat het niet tocht. Als je twijfelt of hij het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur.
Slaapt je baby veel, dan kan en mag je hem de eerste maanden best wakker maken voor voeding als hij lang slaapt. Is je baby bijvoorbeeld ongeveer vier uur slapen nog niet wakker, dan is het verstandig om hem wakker te maken om te drinken. Zo zorg je ervoor dat je kindje voldoende voedingsmomenten krijgt.
In principe kunnen we concluderen dat het bijna niet mogelijk is dat een kindje 'te veel' slaapt. Wel is het schadelijk voor de ontwikkeling van een baby als hij voortdurend wordt wakker gemaakt of te weinig slaap krijgt. We kunnen stellen dat een slaaptekort voor een baby veel problematischer is dan te veel slapen.
De bedtijd van je baby van 4 maanden wordt nu vervroegd en ligt gemiddeld ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. Hierbij speelt het een rol hoeveel slaap je baby overdag al heeft gehad. Een baby van 4 maanden heeft gemiddeld behoefte aan ongeveer 11 tot 12 uur slaap. Hiermee komt het totaal aantal uur op 14 tot 17 uur.
Daardoor kan je pasgeboren baby nog niet doorslapen. Na 6-8 weken ontstaat er een dag en nachtritme, dit heeft te maken met ontwikkeling van circadiaans ritme. Je baby zal vanaf dat moment steeds meer wakkerder zijn overdag en wat meer uren 4 tot 6 kunnen doorslapen in de nacht.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Een dreamfeed / droomvoeding is wanneer je jouw kleintje tussen 22:00 en 00:00 voorzichtig uit zijn bedje neemt om hem te voeden.