De Afsluitdijk is een 32 km lange dijk tussen Noord-Holland en Friesland, die het IJsselmeer letterlijk afsluit van de Waddenzee.
Op de Afsluitdijk wordt gewerkt. Dit duurt tot 2023. Er is in deze hele periode steeds op een ander deel van de dijk één rijbaan afgesloten.
De Afsluitdijk is in de nacht van vrijdag 10 juni 2022 van 22.00 tot 08.00 uur de volgende ochtend tussen Den Oever en knooppunt Zurich afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Houtribdijk N307 en via de Flevopolder.
De Afsluitdijk is afgekeurd en wordt 2 meter hoger. BAM, Van Oord en Rebel gaan 75.000 speciale X-blokken inzetten om de dijk te versterken. Infra-minister Cora van Nieuwenhuizen staat vandaag, 1 april stil bij het officiële begin van de bouw.
Er is steeds 1 rijbaan (steeds op andere delen van de weg) afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de andere rijbaan, waardoor er 1 rijstrook per rijrichting beschikbaar is. Met name tijdens de spits, in het weekend en in vakanties moet u rekening houden met extra reistijd.
Bouwconsortium Levvel voert de werkzaamheden zo uit dat de Afsluitdijk in principe continu openblijft voor regulier autoverkeer. Alleen in incidentele gevallen kan het voor bepaalde werkzaamheden nodig zijn om de weg tijdelijk af te sluiten.
Tot wanneer is het fietspad dicht? De werkzaamheden aan de Afsluitdijk duren tot eind 2025. Het fietspad is daarom afgesloten. Nadat de werkzaamheden ten einde zijn, kunnen fietsers en wandelaars naast het bestaande fietspad ook gebruik maken van een nieuw fietspad aan de Waddenzeezijde.
Halverwege de Afsluitdijk ligt de verzorgingsplaats Breezanddijk waar tevens een mogelijkheid is om te keren.
De kosten waren aanvankelijk geraamd op € 1,6 miljard. Dit liep op naar circa € 2 miljard over een periode van 25 jaar.
637 kilometer lange dijk als noodoplossing tegen klimaatverandering. videoEen dijk rond de Noordzee van Frankrijk tot Noorwegen: het klinkt als een waanzinnig plan.
Dat de Afsluitdijk een hoge stormvloed niet aankan, kan grote gevolgen hebben. Als er een scheur in de dijk ontstaat of een sluis instort, kan het water in het IJsselmeer zo ver stijgen dat de achterliggende dijken doorbreken. Na de benodigde aanpassingen voldoet de Afsluitdijk zeker tot 2050 aan de veiligheidsnorm.
In opdracht van Rijkswaterstaat voert Boskalis groot onderhoud uit aan de snelweg A4. In het weekend van 17 tot 20 juni 2022 wordt het asfalt vernieuwd tussen knooppunt Burgerveen en het Ringvaartaquaduct. De A4 richting Den Haag is in dat weekend eerst gedeeltelijk en daarna volledig afgesloten.
' De Afsluitdijk is meer dan dertig kilometer lang en loopt van Den Oever op het voormalige eiland Wieringen naar Kornwerderzand op het Friese vasteland.
In juli zullen 5 lopers een 'Rondje Nederland' lopen. Dat rondje is 1600 kilometer en gaat langs de gehele Nederlandse grens.
Routes rondje IJsselmeer
Je kunt kiezen uit twee routes: een Rondje IJsselmeer langs de waterkant (300 km) of de Zuiderzee Route (385 km), waarbij je buitenom Flevoland fietst.
De Afsluitdijk is een 32 km lange dijk tussen Noord-Holland en Friesland, die het IJsselmeer letterlijk afsluit van de Waddenzee. De Afsluitdijk doet dienst als waterkering en heeft een belangrijke taak om Nederland te beschermen tegen overstromingen.
Verkeershinder A7 tussen knooppunt Zaandam en Purmerend-Zuid; 31 januari t/m 18 februari 2022. Rijkswaterstaat voert vanaf maandag 31 januari tot en met vrijdag 18 februari 2022 op de snelweg A7 in beide richtingen tussen knooppunt Zaandam en Purmerend-Zuid onderhoud uit aan de verkeerssignalering.
De Afsluitdijk wordt hoger en krijgt een nieuwe toplaag. We plaatsen 75.000 hypermoderne blokken die elk zo'n 6,5 duizend kilo wegen. De blokken breken de golven als het hard stormt. En zijn zó ontworpen dat de uitstraling van spectaculaire eenvoud op de Afsluitdijk bewaard blijft.
Er zijn op dit moment geen files op de A7.
Rijkswaterstaat meldt vandaag op Twitter dat de spitsstrook van de A7 door vochtproblemen met de camera's niet in de gaten kunnen worden gehouden, waardoor deze dicht blijft. Daardoor ontstaat niet alleen veel vertraging op de A7 richting Hoorn bij Purmerend, maar ook op de aansluitende A8 en A10 vanuit Amsterdam.
Het slechte nieuws? In de meeste andere wijken is er zeker kans op overstromingen. Tot wel 2,5 meter kan het water hoog komen. Naast het vele water is er een kans op geen drinkwater en elektriciteit en kunnen er problemen zijn met de riolering, de gaslevering én grote drukte op de weg.
Nederlanders denken dat we over 100 jaar onder water staan: hoe reëel is dat? In 1953 werd Nederland getroffen door een grote watersnoodramp. Eén op de vijf Nederlanders weet het zeker: over honderd jaar zal het grootste deel van Nederland onder water liggen.