De barbecue of buitenkeuken is daarnaast eenvoudig te onderhouden en te reinigen. Alle barbecues en buitenkeukens van Weber kunnen daarom het hele jaar door onder een hoes buiten blijven staan; zo pakt u makkelijk de barbecue erbij om buiten een maaltijd te bereiden.
Een gasbarbecue en de bijbehorende gasflessen zet je het beste buiten of in een goed geventileerde ruimte, zoals een veranda. Dit is veiliger vanwege de hoge brandbaarheid van het gas. Als je jouw barbecue in de buitenlucht bewaart, let er dan op dat je barbecuehoes goed waterdicht is.
De Weber gasbarbecues werden zodanig ontworpen dat ze het hele jaar door buiten mogen staan ('s winters in de koude, 's zomers in de zon). We adviseren wel om een hoes te gebruiken die uw barbecue beschermt tegen regen en stof. Met een hoes van Weber zijn condensatie, schimmelvorming, enz. uitgesloten.
Hoewel de elektrische Q- en Pulse modellen bedoeld zijn voor gebruik buitenshuis, mag u ze om veiligheidsredenen niet in de regen of sneeuw gebruiken.
UW GASBARBECUE REINIGEN
Verwijder na het barbecueën alle grove etensresten met een keukenpapiertje. Zet daarna het vuur op de hoogste stand en sluit het deksel. Wacht 10-15 minuten, tot alle resten verbrand zijn en borstel daarna het rooster schoon met de Weber schoonmaakborstel.
Voorkom vet en vocht
Dus om schimmelgroei te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk vocht en vet in je BBQ achterlaat. Een aantal tips. Na een BBQ-sessie is het goed om je barbecue flink mogelijk op te stoken, eventueel met nieuwe kolen. Daarmee brand je alle vet- en etensresten weg.
Om te voorkomen dat vlees met veel vet zoals bijvoorbeeld speklappen of gemarineerd vlees aanbrandt kun je een vel aluminiumfolie op het bbq-rooster leggen en hierop het vlees. Als het vlees gaar is kun je het omdraaien zonder dat het blijft plakken. Blijft het dus plakken laat het dan nog gewoon even liggen.
Om brandgevaar en hinder van rook te voorkomen, zet je je barbecue niet onder de partytent en haal je brandbare voorwerpen weg. De ideale situatie voor de griller? Onder een afdak of overkapping op een windvrije plek in de schaduw.
Tristar BQ-2816 Barbecue
De Tristal bbq is dan ook de beste elektrische bbq volgens de consumentenbond. De uitstekende robuste bbq heeft handige geïntegreerde handvatten en een extra lange snoer voor meer bewegingsruimte.
Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden.
De Big Green Egg barbecue kun je altijd buiten laten staan. Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.
Het best gebruik je een gietijzeren grillpan, omdat die goed heet kan worden, net zoals je barbecue. Daardoor benadert de smaak van vlees of vis uit de grillpan het meeste de typische barbecuesmaak, én bovendien krijg je zo van die mooie grilllijntjes.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden.
Modellen van matige kwaliteit kunnen namelijk breken bij vorst en dat wil je niet. Als je een Big Green Egg hebt, hoef je je daar geen zorgen om te maken. Die zijn gemaakt van speciaal keramiek en kunnen tot ver onder het vriespunt gebruikt worden.
Wil of mag je op je balkon niet barbecueën op houtskool? Dan is een elektrische BBQ een goede en veilige keuze. Een elektrische barbecue heeft geen open vuur en daardoor heb je weinig last van rook en al helemaal niet van opwaaiend as.
Voordeel met een elektrische barbecue
Geen vieze handen van houtskool en geen gedoe met gasflessen. De temperatuur is met een knop in te stellen, dus gerechten worden gecontroleerd bereid. Ook is een elektrische barbecue nog eens milieuvriendelijk, omdat er geen luchtvervuilende stoffen vrijkomen.
De hamvraag blijft: is de smaak hetzelfde als bij een houtskool-barbecue? Ja, en nee. Barbecuefanaten zullen stellen dat een elektrische barbecue bij lange na niet in de buurt komt van een houtskoolbarbecue. Geur-wise zal het eten op een elektrische barbecue inderdaad geen 'rooksmaak' meekrijgen.
Buiten koken onder een afdak
Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is.
Reacties. Zodra er gevaar bestaat dat het vuur in kwestie een brand in de omgeving veroorzaakt, door omvallen, ontsnappende vonken, uitrollende takken en dergelijke, spreek je van open vuur. Kampvuren, barbecues en dergelijke vallen daar dus onder ; een gasbrandertje zeker ook.
De juiste spelling is barbecue, met een c. Het woord barbecue komt uit het Engels en wordt daar standaard met een c geschreven. Het Engelse woord komt weer van het Spaanse barbacoa. Van oorsprong is dat een woord uit de indianentaal Taino, die op Haïti gesproken werd.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Ga voor de herbruikbare bakmat
Ook in de oven kan je prima wegkomen zonder folie of bakpapier. Bakmatten zijn eco-vriendelijke herbruikbare alternatieven. Zeker als je vaak bakt, ook slim voor de portemonnee, herbruikbaar en praktisch, want door een anti-sliplaag blijven ze vaak ook beter liggen dan folie.