Wel weten we dat klassieke muziek een rustgevend effect heeft op baby's, waarschijnlijk vanwege het herhalende ritme dat gelijkenis heeft met de hartslag van de moeder. Daarnaast stimuleert de muziek de aanleg van (muziek-gerelateerde) wegen in de hersenen en de ontwikkeling van klank en taal.
Het zingen van een kinderliedje of het afspelen van een muziekdoos heeft namelijk een kalmerend effect op baby's. Ook is het luisteren naar muziek op jonge leeftijd goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Baby's leren woorden herkennen en krijgen gevoel voor het ritme van een taal.
Stimulans voor de taal- en spraakontwikkeling
Luisteren naar muziek is niet alleen fijn en gezellig, het is ook nog eens goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je baby. Het luisteren naar de verschillende klanken helpt je kindje bij het leren van zijn eerste woordjes.
Vooral de muziek van Bach schijnt erg rustgevend te zijn. Maar er zijn ook muziekstukken van andere componisten die een rustgevende invloed hebben: Vivaldi, Telemann, Corelli, Pachelbel, Mozart, Beethoven, Brahms, Tsjaikovski, Chopin en Haydn.
Klassieke muziek maakt baby's in de buik misschien niet slimmer, maar foetussen vinden het wel prettige muziek om naar te luisteren. Onderzoek heeft aangetoond dat baby's muziek met een vloeiende melodie en hogere tonen prettig vinden om naar te luisteren.
Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen. Dat dit niet ongebruikelijk is, blijkt uit cijfers van het Vlaamse Kind en Gezin. De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen.
Een ongeboren baby reageert sterker met naar de hand toe bewegen wanneer de moeder haar buik aait dan wanneer anderen dat doen. Dit kan verklaren waarom een moeder haar kind voelt bewegen als ze over haar buik aait, terwijl het bewegen stopt als bijvoorbeeld de partner van moeder de buik aanraakt.
Volgens onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen kan luisteren naar muziek van Einaudi of de Beatles net zo goed werken.
Muziek zorgt ervoor dat je brein ontspant. En pas wanneer je ontspannen bent, val je in slaap. Daarnaast kan muziek helpen geluidsoverlast of oorsuizen te overstemmen. In De Volkskrant wordt aangeraden om iedere avond dezelfde slaapmuziek te luisteren.
Uit onderzoek blijkt dat muziek met een herhaaldelijk terugkerend patroon het meest effectief is voor een gevoel van minder stress. Wist je dat er zelfs een muzieknummer gecomponeerd is op basis van deze wetenschappelijke kennis? Het heet Weightless en is van Marconi Union.
Wel weten we dat klassieke muziek een rustgevend effect heeft op baby's, waarschijnlijk vanwege het herhalende ritme dat gelijkenis heeft met de hartslag van de moeder. Daarnaast stimuleert de muziek de aanleg van (muziek-gerelateerde) wegen in de hersenen en de ontwikkeling van klank en taal.
Het zorgt voor gezelligheid en verbondenheid. Samen liedjes zingen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Jonge kinderen vinden herhaling van liedjes prettig, ze herkennen het en na verloop van tijd kunnen ze op hun eigen manier meedoen.
Je baby kan de eerste uren of zelfs de eerste dag niets horen. Dat komt doordat er vruchtwater achter het trommelvlies zit. Na een dag hoort je baby al beter dan in de baarmoeder. Je baby schrikt van harde en plotse geluiden.
Muziek traint kanalen in de hersenen die je kind helpen bij het leren lezen. Zit je kind op de basisschool dan zijn deze hersendelen sterk in ontwikkeling waardoor ze extra gevoelig zijn. Juist in deze periode kan muziek optimaal bijdragen aan de leesprestaties en emotionele intelligentie van je kind.
Muziekonderwijs draagt bij aan sociaal-emotionele ontwikkeling. Muziek kan troosten, afleiden, rust geven en vrolijk maken. Muziek maken is ook een sociaal gebeuren, omdat je het vaak met elkaar doet. Zelf een instrument leren bespelen maakt kinderen zelfverzekerder.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Samenvatting. Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust. Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
Zelfs mensen die al tien jaar slecht slapen, verslaafd zijn aan slaappillen en als zombies door het leven gaan, kunnen door een therapie van zes weken weer genieten van een goede nachtrust. Dat concludeert psycholoog en slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek.
Wat blijkt: liedjes met 60 tot 80 beats per minuut (bpm) doen je veel goed. Door het langzame, stabiele ritme en door lage tonen vertraagt je eigen interne ritme – bijvoorbeeld van de hartslag, ademhaling, bloeddruk en spierspanning. Waardoor je vanzelf in slaap valt.
Sociale omgeving bepaalt je muziekvoorkeuren
'Je opleidingsniveau, de cultuur waarin je opgroeit, de buurt, de muziek thuis, je vriendenkring, die verklaren bij elkaar al heel veel', zegt Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
Veel baby's en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby's die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven.