Een drukverband oefent druk uit op het lichaamsdeel dat u ermee verbindt. Het wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen.
Voor een drukverband bij kneuzingen en verstuikingen is het doel van het verband druk geven op het aangedane lichaamsdeel en voor steun en rust te zorgen. Tevens tracht men verdere zwelling te voorkomen.
De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Zorg ervoor, dat u uw enkel zo min mogelijk belast. Dit houdt in, dat u er niet op mag staan of lopen.
Ook moet u er voor zorgen dat het verband niet nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het wassen een plastic zak om uw enkel te doen. Het beste is om de enkel gedurende de hele dag (ook 's nachts) hoog te houden. Op deze manier wordt de zwelling minder en vermindert u de pijn.
Synthetische watten verdelen de druk en absorberen wondvocht
Zo wordt afknelling voorkomen. Ook wordt de verstuiking door het drukverband gestabiliseerd. Bij ernstige bloedingen wordt een wonddrukverband aangelegd. In dit geval komt er eerst een steriel dekverband op de wond.
Drukverband is een verband dat bestaat uit synthetische watten met daaromheen een ideaal zwachtel gewikkeld. Drukverband oefent druk uit op het verbonden deel van het lichaam. Een drukverband leg je aan bij kneuzingen en verstuikingen van een van de ledematen. Dit doe je om zwellingen te voorkomen.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
Doel van het drukverband is het laten afnemen van de zwelling en de pijn. In de meeste gevallen zult u als vervolg een tapebehandeling krijgen. Het is van belang dat de zwelling dan afgenomen is. Volg daarom de persoonlijke adviezen van uw hulpverlener over rust, al of niet belasten of hoog leggen op.
Om een drukverband correct te gebruiken is het belangrijk om enkele zaken bij de hand te hebben. Wat is er nodig? Een verbandschaar, diverse afmetingen van zwachtels, een kleefpleister en een mitella. Afhankelijk van de exacte blessure zult u al deze zaken of slechts een deel ervan nodig hebben.
Tip: Pak bij jeuk een föhn op de koudste stand en blaas hiermee tussen het gips en de huid. Niet de föhn op een warme stand zetten, u gaat dan transpireren onder het gips met als gevolg dat het vochtig wordt.
Het is bestemd om een wond voor infectie te behoeden tijdens transport naar medische hulp.
Een wonddrukverband bestaat uit een steriel kompres dat op de wond komt en een stevige zwachtel. De breedte van de zwachtel hangt af van het lichaamsdeel. Met twee stukjes kleefpleister zet je de zwachtel aan het eind vast.
U draagt de eerste 2 dagen het drukverband. Daarna kan het verband eraf en mag u de hand langzaamaan steeds meer gebruiken. Als het nodig is, kunt u een pleister op de wond plakken. Nadat we de hechtingen hebben verwijderd, kunt u de wond met een crème of zalf masseren.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.
Aandachtspunten. Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet niet te veel rek op de hydrofiele zwachtel tijdens het afrollen, dit zorgt voor afknellen van de hand. Controleer of er geen tintellingen zijn in de vingers en de vingers niet gestuwd raken.
Druk net zo lang op de wond totdat: het bloeden stopt. je een wonddrukverband aan kunt leggen. professionele hulp het overneemt.
Witte watten hebben een hoog absorberend vermogen. Ze kunnen in de EHBO veelzijdig worden gebruikt, o.a. om te gebruiken bij het aanleggen van een dekverband. Een dekverband wordt aangelegd op plaatsen waar een snelverband moeilijk past. Een dekverband bestaat uit een gaaskompres, witte watten en hydrofiele zwachtel.
Begin met de watten en de zwachtel aan de zijde van kleine teen op de wreef van de voet. Probeer de voet bij aanleggen zo veel mogelijk in een stand van 90 graden te zwachtelen. Zorg ervoor dat er geen plooien ontstaan. Bij aanleggen van het drukverband moet u “achtjes draaien”.
Het drukverband kunt u 3 tot 5 dagen laten zitten. De elastische kous of brace mag u uitlaten tijdens het douchen en gedurende de nacht. Lopen bevordert het herstel, probeer daarom zo snel mogelijk of u weer kunt lopen.
Wat is een compressief verband? Door het zwachtelen met een bepaalde druk wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart bevorderd. Hierdoor ontstaat een vermindering van druk in de bloedvaten en vermindering van vocht in de benen, dat leidt tot een betere doorbloeding van de huid.