Op röntgenfoto's is alleen het bot zichtbaar, het kraakbeen niet. De foto laat wel zien hoe groot de afstand tussen de botdelen is. Als die te klein is, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt. Een belangrijke aanwijzing voor artrose.
Onderzoek en diagnose
Dit doen wij door middel van een anamnese, lichamelijk onderzoek en beeldvorming zoals een MRI scan of een röntgenfoto. Kraakbeenschade is meestal goed te zien op een MRI scan. Scheurtjes, losliggende stukken, de plaats en de grootte van het defect zijn allemaal te zien op een MRI scan.
De verschillende organen, weefsels en botten laten niet dezelfde hoeveelheid straling door. Daardoor is het mogelijk om de verschillende structuren in het lichaam op een röntgenfoto te onderscheiden. Met een gewone röntgenfoto zijn de bloedvaten niet goed zichtbaar.
Met een röntgenfoto van de knie kan de radioloog vooral de botten in en rond uw knie goed zien. Zoals uw knieschijf, het onderste deel van uw bovenbeen en het bovenste deel van uw onderbeen.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Beweging perst de voedingstoffen uit het gewrichtsvloeistof in het kraakbeen. Daarnaast zorgt beweging voor minder overgewicht en dus minder overbelasting van de gewrichten. Ten slotte gaat artrose vaak gepaard met stijfheid. Deze stijfheid neemt toe als je niet in beweging blijft.
Diagnose van artrose
In het eindstadium van artrose toont de röntgenfoto het volledig verdwijnen van het kraakbeen met botcontact. Daarnaast kunnen door artrose osteofyten ontstaan, botuitsteeksels aan de randen van de gewrichtsvlakken. Deze zijn op een röntgenfoto wel te zien.
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen. Op een röntgenfoto is kraakbeen niet te zien, maar een foto laat wel zien hoe groot de afstand is tussen de botdelen. Als die te dicht bij elkaar liggen, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt.
Een röntgenfoto is een foto of digitale opname die is gemaakt met röntgenstraling. Röntgenstralen maken de binnenkant van het lichaam zichtbaar. De röntgenstralen gaan door het lichaam en vallen op een röntgendetector. Dat is een plaat die de röntgenstralen opneemt.
Röntgenfoto's worden gemaakt om de situatie in uw mond goed te kunnen beoordelen. Op een röntgenfoto zijn de tanden en het kaakbot vele malen beter zichtbaar dan met het blote oog. Zo kunnen er bijvoorbeeld (beginnende) gaatjes, ontstekingen en eventuele andere afwijkingen van de tanden of kiezen onderzocht worden.
Een kraakbeenletsel is niet hetzelfde als artrose. Artrose is het eindstadium van kraakbeenlijden waarbij beide articulerende oppervlaktes aangetast zijn. Kraakbeen heeft geen intrinsieke capaciteit om te genezen en schade hieraan kan de de biomechanische eigenschappen ervan aantasten en finaal leiden tot artrose.
Het kraakbeen zorgt voor een soepele beweging van de botten. Wanneer dit kraakbeen in kwaliteit en hoeveelheid afneemt kan de knie stijver worden. Wanneer het kraakbeen in kwaliteit en hoeveelheid afneemt, kan dit een schurend of knarsend gevoel en/of geluid geven. Soms zelfs hoorbaar voor anderen.
Kraakbeen is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere weefsels van het menselijk lichaam. Beschadigingen kunnen niet hersteld worden, zoals op andere plaatsen in ons lijf wél gebeurt. De slijtage kan daardoor niet worden teruggedraaid.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Door het ouder worden, neemt geleidelijk de kwaliteit van het kraakbeen af (artrose). Een aantal risicofactoren waardoor de knieën kunnen slijten, zijn overbelasting of eerdere beschadigingen. Je herkent een versleten knie aan de symptomen als stijfheid, startpijn of pijn bij het bukken.
Bloedonderzoek. Bloedonderzoek is niet nodig om de diagnose artrose te stellen. Je arts laat soms wel bloed prikken vooral om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen.
Soepele gewrichten
Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van kraakbeen.
Gewrichtskraakbeen heeft bij volwassenen slechts beperkte mogelijkheden tot herstel, omdat kraakbeen geen zenuwen, bloedvaten en lymfe-afvoer bevat. (Lymfevocht circuleert door het lymfevatenstelsel.