Met topkoeling kunnen de toppen in het temperatuurverloop in het gebouw worden afgevlakt. De veelgebruikte definitie is dat met topkoeling de binnentemperatuur moet kunnen worden begrensd tot 3-8 graden onder de buitentemperatuur.
Koelen met vloerverwarming is mogelijk door koud water door de vloerverwarmingsslangen te laten stromen, waardoor de vloer de ruimte afkoelt. Dit wordt ook wel topkoeling genoemd. Dit houdt in dat de 'toppen' van de warmte binnentemperaturen worden afgevlakt.
Comfortkoeling is volledige koeling waarbij geen overschrijding van een maximaal gewenste ruimtemperatuur geaccepteerd wordt.
Een koelinstallatie onttrekt warmte door een koelmiddel in de verdamper van de vloeibare fase naar de gasvormige fase te laten overgaan. Dit proces noemen we de verdamping. De opgenomen warmte wordt door het koelmiddel aan de buitenlucht afgegeven in de condensors bij de overgang van gas naar vloeibare fase.
In feite werkt de warmtepomp hierbij net als een airco. In de warmtepomp zelf wordt de werking omgedraaid: in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om je woning te verwarmen, wordt voor het koelen warmte uit je woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gebracht.
In plaats van 120 watt per uur gebruikt de warmtepomp ongeveer 1.200 watt per uur om de woning te kunnen koelen. Dit betekent dat u een elektriciteitsverbruik heeft van 480 kWh (400 uur x 1,2 kW koelvermogen warmtepomp). Per jaar bent u dan rond de €190 kwijt voor het actief koelen van uw woning.
Een warmtepomp kan continu gekoeld water tot 7°C aanmaken, wat ideaal is voor het gebruik met ventilo-convectoren en zo een snelle koeling oplevert. Actief koelen via vloerverwarming kan ook.
Verkoelen kan alleen met een warmtepomp
Om te koelen met je vloerverwarmingssysteem heb je een warmtebron nodig welke in staat is koud water aan te maken. Heb je een regulier vloerverwarmingssysteem dan ben je aangesloten op een cv-ketel. Een cv-ketel kan geen temperatuur bereiken onder de omgevingstemperatuur.
Wist je dat er ook woonwijken zijn met stadswarmte én koeling? We noemen dat Comfortkoeling. Als jij in zo'n wijk woont, heb je dus niet alleen warmte, maar ook koude.
Nachtkoeling, soms ook nachtspoeling of nachtzuivering genoemd, is een strategie die gebruik maakt van de natuurlijke temperatuurdaling die 's nachts optreedt om de efficiëntie van de ventilatie van een gebouw te maximaliseren en de binnenruimten te verfrissen zodat ze klaar zijn voor de volgende dag.
De watermantel geeft een bijkomende isolatie, waardoor watergekoelde motoren wel stiller zijn dan luchtgekoelde, maar daardoor zijn ze echter ook zwaarder.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
Je ziet hierboven dat blauw een van de koelste kleuren van de kleurencirkel is. De kleur staat nl.in het midden van de koele kant. Is een van je kleureigenschappen koel kun je deze kleur heel goed dragen.
Voordelen van een wit dak
Een wit dak houdt dus minder warmte vast. Zwarte daken kunnen in de zomer wel 70 graden Celsius worden terwijl een wit dak niet boven de 40 graden Celsius komt. Door het witte dak zal het 's zomers in huis ongeveer 5 graden koeler zijn.
Richt een ventilator naar buiten
"In dat geval kan je een ventilator gebruiken om de luchtstroom te stimuleren. Laat die ventilator naar buiten blazen. Het blaast de warme lucht uit de kamer. Een ventilator produceert ook warmte, die zo meteen naar buiten gaat."
Zorg allereerst voor voldoende koeling door het in beweging brengen van de lucht. Dit zorgt voor afkoeling van het lichaamsoppervlak van de kip en verlaagt de gevoelstemperatuur. Daarnaast is het van belang dat de kippen gedurende de hele dag beschikken over voldoende vers, schoon en koel drinkwater.
Tips om je huis koel te houden
Hou ramen en deuren overdag dicht. Zo voorkom je dat warme lucht je huis in stroomt. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis, dus sluit niet alle roosters! Zet alle ramen wél tegen elkaar open als het buiten is afgekoeld: 's avonds laat, 's nachts of 's ochtends vroeg.
→ Uitzetten in de zomer
De warmtepomp is niet benodigd voor ruimteverwarming in de zomer. Daarom is het in de zomer aan te raden om de thermostaat in te stellen op een lage temperatuur, bijvoorbeeld 10˚. Let op: vergeet niet als het stookseizoen weer begint de thermostaat op de gewenste temperatuur in te stellen.
In de zomer onttrekt de lucht/water warmtepomp de warmte uit de lucht in huis en stuurt deze via de buitenunit naar buiten. Nu moet de compressor in de buitenunit wel aan het werk. Hoe warmer het in huis is, hoe meer energie de warmtepomp gebruikt.
De warmtepomp is bedoeld om de woning te verwarmen, maar kan ook koelen bij warm weer. Een airco zorgt voor verkoeling tijdens de snikhete zomerdagen, maar kan ook verwarmen op de dagen dat het kouder is.