Een groot voordeel van een lichte vloer is dat het de ruimte groter doet lijken. Andere kleuren vallen extra op, hiermee kun je dus spelen. Door natuurlijke tinten als ecru, beige en taupe te combineren creëer je een landelijk interieur. Geef de ruimte wat meer warmte door te kiezen voor zachte en wollige materialen.
Een lichte vloer is de perfecte basis voor elke smaak en stijl. Maak een statement met een donkere wand in heel donkergrijs of net-niet-zwart bijvoorbeeld. Gaat dat wat ver, denk dan aan heel donkerblauw of donkergroen. Meubels en accessoires komen er mooi op uit en je creëert er een klassieke, luxe uitstraling mee.
De voordelen van witte vloeren
Wie vreest dat er op die manier een klinische sfeer ontstaat, kan een paar levendige contrasten aanbrengen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld donkere bruintinten of zwart geschikt, maar ook heldere kleuren – de combinatie met wit voorkomt daarbij dat deze kleuren te extreem of knallerig lijken.
Kleur als contrast
Een donkergrijze wand kun je bijvoorbeeld prachtig met een licht eiken vloer combineren. Zachte groentinten in warme en koele nuances, okergeel, levertinten en roze- en blauwtinten kleuren ook mooi bij hout.
Kies dan voor lichte aardetinten, zoals wit, beige, bruin en grijs. Wil je een klassiek interieur voorzien van een scherp randje? Leg dan een inktzwart of donkergrijs vloerkleed neer. Over het algemeen is het raadzaam om in een kleine ruimte te kiezen voor lichte kleuren.
De kleur en stijl van jouw nieuwe vloerkleed moeten natuurlijk samengaan met de rest van het interieur. Bekijk hoe het vloerkleed past bij de kleur van je bank, maar ook bij de muur. Komt het vloerkleed bij een 'drukke' muur te liggen, dan is een effen kleur een goede en veilige keuze om wat rust te creëren.
Een retro vloerkleed op een lichte vloer
Een ruit of vierkant patroon staat goed bij een lichte vloer, omdat dit voor een speels contrast zorgt. De patronen zijn vaak wit of creme gekleurd, wat mooi staat bij de basis van de lichte vloer. Of je gaat voor een opvallendere kleur, zoals okergeel of baby roze.
Kleur bij een lichte vloer
Denk aan een bank in diep antraciet of een dressoir van donker hout. Kies voor een vloerkleed dat de verschillende kleuren samenbrengt. Wil je minder contrast? Blond hout en andere natuurlijke kleuren zorgen voor een zacht geheel.
Probeer je vloer, bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout of steen, diagonaal neer te leggen. Als je voor laminaat kiest, gebruik dan de meest brede vloerplaat die er is. Je hebt dan minder naden in de vloer, waardoor een ruimte groter lijkt. Ook zorgt het voor een meer open patroon.
Combineer licht eiken meubels bijvoorbeeld met een eiken vloer, afgewerkt met een lichtgrijze kleur. Is de ruimte middelgroot? Kies ook dan voor een lichte kleur vloer. Je zult zien dat de licht eiken meubels dan goed tot hun recht komen en een warme sfeer aan de ruimte geven.
Over het algemeen laten koude kleuren een kamer groter lijken, kies dus de koude kant van een kleurenpalet. Overweeg kleuren als paars, blauw en groen. Gebruik voor kleine ruimtes ook kleine prints, op bijvoorbeeld kussens of gordijnen.
Welke kleur vloer past bij lichte (eiken) meubels? Een donkere vloer gaat erg goed samen met lichte meubels. Wanneer je kiest voor een donkere vloer, creëer je een fijne knusse sfeer.
Voorbeelden van mooie warme vloerkleuren zijn donkerbruine laminaatvloeren, donkergrijs of antraciet PVC vloeren en antraciet of zwart tapijt. Heb je een kamer die wat kleiner is of lage plafonds? Dan zijn juist de lichte vloersoorten heel geschikt. Ze zorgen voor een meer ruimtelijke beleving van dezelfde kamer.
Zwart, grijs en zelfs wit gaan prima samen met beige maar ook meer gekleurde accessoires in kleuren als blauw, groen en pasteltinten gaan goed samen met beige. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een interieur met aardse tinten zoals bruine of oranje tinten.
Ook geelloranje, oranje, roodoranje, donkerrood, roze en roodpaars zijn dus warme kleuren muurverf. Door deze kleuren in je interieur te gebruiken, creëer je een gezellige, warme en vooral fijne sfeer in een ruimte. Een woonkamer met warme kleuren straalt direct dat warme, knusse en levendige gevoel uit.
Kies je een wand waar weinig licht opvalt, dan valt de kleur donkerder uit. Heb je een redelijk donkere accentkleur in gedachten, of zelfs al in huis, neem dan een muur waar het meeste licht op valt. Komt het toch beter uit om een donkerdere muur te nemen, kies dan een iets lichtere variant van jouw gewenste kleur.
Een zwarte vloer is de ideale basis voor een industriële sfeer in huis, maar kan een ruimte ook kleiner en donkerder doen lijken. Kies voor meubels in warme tinten (hout, riet en rotan), voeg sprekende kleuren toe en vergeet ook de styling niet.
Een visgraat vloer heeft een luxe uitstraling, terwijl een eiken vloer met rechte banen al snel als normaal wordt gezien. Wel is een visgraat vloer een stuk drukker dan een rechte vloer. De planken zijn kleiner en de nerven lopen niet mooi door, waardoor er veel meer focus wordt gelegd op deze details.
Kleur en vorm
Kies bijvoorbeeld niet voor een druk motief in een kleine ruimte of voor een donkere vloer. Dat maakt de ruimte extra klein lijken. Kies voor kleine ruimtes juist voor een lichte kleur vloer. Een licht vloer weerkaatst het licht wat zorgt voor een ruimtelijk effect.
In een wat kleinere ruimte kunnen lichte vloeren zorgen voor optisch meer ruimte. In een grote ruimte met bijvoorbeeld een hoog plafond kunnen warme vloerkleuren zoals een donkerbruine laminaatvloer juist weer mooi staan. “Heb je drukke wanden met behang of veel kleur? Kies dan een wat rustigere vloer.
Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
Taupe combineren
Houd je van een warme sfeer? Gebruik dan iets donkerdere tinten in grote oppervlakken, zoals de muren en de vloer. Of combineer met met andere warme kleuren, zoals terracotta, bruin of okergeel. Als je daar ook zwarte tinten aan toevoegt wordt het iets harder en stoerder.
Het vloerkleed onder de bank
Met het karpet onder de bank – net onder de voorste poten of helemaal – maak je optimaal gebruik van de verbindende werking van het kleed. Wanneer je zithoek bestaat uit afzonderlijke stukken uit verschillende lijnen verdient dit daarom de voorkeur.
Heb je een hoekbank? Dan kan een rond vloerkleed heel mooi staan. Kies een lekker groot rond vloerkleed uit die aan de zijkanten iets uitsteekt bij de hoeken. Met een mooi ronde salontafel erop of meerdere kleine bijzettafels erbij ziet dit er erg sfeervol uit.
Vloerkleed in de zithoek
Meet vooraf de bank op en tel daar ongeveer 30 centimeter bij op. Zo zorg je ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 centimeter onder en naast de bank ligt. Bij een tweezitsbank zijn meestal vloerkleden van 200x140 of 230x160 centimeter goede opties.