Uiteraard is een stoofpot invriezen geen enkel probleem. Verpak alles in potjes met een deksel of in diepvrieszakjes in handige porties. Schrijf er voor de zekerheid de datum van het invriezen op, alsook wat de inhoud is. Zo voorkom je dat de ingevroren producten jaren in je vriezer blijven zitten.
Invriezen stoofpot
Bewaar stoofpot in zware plastic, luchtdichte containers, waarbij u ¼- tot ½-inch ruimte overlaat om uitzetting in de vriezer mogelijk te maken . Stoofpot kan tot 3 maanden bevroren worden bewaard. Stoofschotels die zijn ingedikt met bloem of maizena kunnen na het invriezen loskomen. Als u van plan bent om een stoofpot in te vriezen, wacht dan met het indikken totdat u deze weer opwarmt.
Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”. Bij het invriezen en ook voor het ontdooien zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg.
Je kan het tot een halfjaar invriezen. Ovenschotels met kip, rund en lam kun je 2 tot 6 maanden invriezen. Ovenschotels met varkensvlees houden slechts een maand.
In de koelkast: Laat de soep afkoelen, sluit hem af en bewaar hem ongeveer 4 dagen in de koelkast. In de vriezer: Laat hem volledig afkoelen, sluit hem af in bakjes en laat wat ruimte over aan de bovenkant zodat hij kan uitzetten in de vriezer. Tot 2 maanden in de vriezer bewaren . Om op te warmen: Laat de bevroren stoofpot een nacht ontdooien in de koelkast.
Ja, je kunt kip die gekookt is absoluut invriezen . Gekookte kip invriezen (en gekookt eten in het algemeen) is gemak. Als je een druk schema hebt, bespaar je tijd door maaltijden van tevoren te bereiden. En als je restjes hebt die goed zijn ingevroren, verminder je ook je voedselverspilling, wat op de lange termijn geld bespaart.
Je stoofpotjes zijn tot drie maanden houdbaar, op voorwaarde dat de diepvriezer op minstens -18°C staat. Je plakt best een etiket op je porties met de datum waarop je ze hebt ingevroren en wat er precies in zit.
Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien, hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Tip: maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende weer langzaam op. Dit is niet alleen lekkerder voor de smaak maar je vlees in dan ook echt botermals. -Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
Uiteraard is een stoofpot invriezen geen enkel probleem. Verpak alles in potjes met een deksel of in diepvrieszakjes in handige porties. Schrijf er voor de zekerheid de datum van het invriezen op, alsook wat de inhoud is. Zo voorkom je dat de ingevroren producten jaren in je vriezer blijven zitten.
Vriesdroog gekookt en gekruid stoofvlees in en bewaar het in een luchtdichte container totdat u klaar bent om soep te maken. U kunt ook in blokjes gesneden groenten invriezen om de voorbereidingstijd te verkorten. Voeg ingrediënten en kruiden toe aan een hete bouillon of tomatenbasis en laat het sudderen om de smaken te laten mengen. U kunt ook porties stoofschotels invriezen.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen. Als eerder gekookt voedsel in de koelkast is ontdooid, kunt u het ongebruikte deel opnieuw invriezen . Vries restjes binnen 3-4 dagen in.
U kunt bevroren rundvlees gebruiken om stoofpot te maken, mits u bepaalde richtlijnen voor voedselveiligheid volgt om de kans op voedselvergiftiging te minimaliseren . Een Crock-Pot rundvleesstoofpot met jus is een stevige, troostende maaltijd.
Verhit restjes door en door
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen zullen echter de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel beïnvloeden.
De veiligste manier om voedsel te ontdooien is in de koelkast
Houd rekening met ten minste 24 uur voor elke 2-2,5 kg (4-5 lbs) . Zodra het voedsel ontdooid is, kook of eet het binnen 24 uur. Vries het niet opnieuw in. Het is niet veilig om het op kamertemperatuur te ontdooien.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Om dit te doen, verdeelt u de stoofpot eenvoudigweg in luchtdichte containers en zet u deze in de koelkast. Daar blijft de stoofpot maximaal vier dagen goed voordat de kwaliteit ervan afneemt.
Soepen die melk of room bevatten, zoals chowders en bisques, blijven ook niet lang goed in de vriezer. Ze krijgen vaak een korrelige textuur en gaan schiften als ze worden ontdooid en opgewarmd.
Het is mogelijk om een hele rotisserie kip in te vriezen, maar het vereist wat meer voorbereiding. Hele kippen moeten strak in plasticfolie worden gewikkeld en vervolgens worden afgedekt met aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen .
Na het koken kunt u het 3 tot 4 dagen bewaren. Bevroren rauw gevogelte kunt u het beste binnen 3 tot 4 maanden gebruiken; gekookt gemalen gevogelte, 2 tot 3 maanden . Echter, na die tijd is het nog steeds veilig zolang het voedsel bevroren blijft, maar de smaak en textuur zijn mogelijk niet zo goed.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.