Een schapenvacht wassen is niet goed voor een schapenvacht. Wij raden daarom ten strengste af om schapenvachten en lamsvachten in de wasmachine te wassen. Schapenvachten kunnen namelijk niet goed tegen vochtigheid. Dit kan het natuurlijk wolvet aantasten en daarmee de wol niet ten goede zal komen.
Medicinaal gelooide schapenvachten staan erom bekend dat je, dankzij het speciale looiproces, de schapenvacht gewassen kan worden. Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden.
De vacht niet afscheren is trouwens geen optie: Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op 'omvallen'. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze zichzelf niet meer terugdraaien. En dan zal het schaap het niet overleven.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Vlekken op wol zijn vrij gemakkelijk te behandelen. Verdun een druppel Robijn met koud water en breng het aan op de vlek. Probeer de rest van de stof zo droog mogelijk te houden. Wrijf het wasmiddel met je handen voorzichtig in de vlek, maar schrob niet te hard, aangezien wol daarvan kan gaan vilten.
Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Geblaat wijst op onrust in de groep. Het is voor schapen de beste manier om te communiceren. Als ze zich op hun gemak voelen maken de dieren nauwelijks geluid. Maar hebben ze honger, dorst of voelen ze zich onrustig, dan hoor je ze luid en duidelijk.
Schapen zijn kuddedieren die je nooit alleen mag houden. Ze hebben een grote weide en een stal nodig.
Waarom je de vacht niet in de wasmachine moet doen: Je wast het natuurlijke wolvet eruit, hierdoor verliest de vacht zijn natuurlijke vuilafstotende werking. De lederen achterkant zal nooit meer zo zacht zijn als bij aankoop. Als de lederen achterkant hard wordt kan je het niet meer soepel krijgen.
Mijn schapenvacht heeft een sterke geur
In dit geval kunt u de vacht het beste af en toe buiten laten luchten. Laat een vacht het liefst luchten bij een hoge luchtvochtigheid zoals mist, maar niet in de regen. De geur wordt altijd na een aantal weken vanzelf minder!
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Wol met de hand wassen
Gebruik nooit warm water, maar altijd koud of lauw water. Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is. Ook kun je het wasmiddel beter in de kleding 'knijpen' dan dat je erop gaat wrijven.
Wolwasmiddel met lanoline
De beste wasmiddelen voor wol bevat namelijk het bestandsdeel lanoline, dat afkomstig is van schapenwol. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasmiddel om de kwaliteit van je wollen kleding te waarborgen.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Snoeiafval en herkauwers
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Soms hangen de appels in trossen aan de bomen en vallen er tijdens het plukken een paar. Regelmatig rapen onze medewerkers de appels aan het einde van de middag. Deze appels zijn voor € 1,- per kilo te koop bij de plukkramen en ideaal voor appelmoes, appeltaart en het paard.