Wanneer je zoutkorrels in de cola strooit dan verhoog je het totale oppervlak waarop de koolzuurbelletjes kunnen ontstaan. Ook met andere korrelige stoffen zoals suiker of zand kun je dit proefje doen, maar met zout werkt het het beste.
Als je cola drinkt heeft dat een flinke invloed op je lichaam. Je krijgt enorm veel suiker binnen, meer dan goed voor je is. De suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel zich in een piek bevindt. Door alle suikers krijg je een instant boost en een gelukzalig gevoel.
Als de melk en de cola worden gemengd, dan reageren de eiwitten uit de melk en het fosforzuur uit de cola met elkaar. Bij deze chemische reactie klonteren ze samen en vormen ze vlokken die door de vloeistof zweven. Het samenklonteren van melk en een zure stof noem je stremmen.
Nadat je twee glazen cola hebt ingeschonken, kun je in de fles knijpen, zodat al het overige lucht weg is. Het koolzuur kan in een volle fles frisdrank niet uit de vloeistof ontsnappen, omdat er nauwelijks lucht in de fles zit. Hoe leger de fles wordt, hoe groter de hoeveelheid lucht waar het koolzuur naartoe kan gaan.
Het koolzuurgas zal langzaam uit de cola ontsnappen als kleine gasbelletjes. Wanneer je een mentos in een fles cola gooit, dan versnelt die het ontsnappen van het koolzuur. Met het blote oog lijkt een mentos heel glad, maar onder een microscoop ziet hij er behoorlijk onregelmatig uit.
Een waterraket is een raket die je prima zelf kunt maken van een fles. Deze fles vul je voor een deel met water. Daarna sluit je de fles weer af, zet je hem op een lanceerplatform of gewoon een paaltje en pomp je lucht in de waterraket zodat er druk op komt te staan.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging. Aangezien de maag dan snel leeg is.
Is Mentos eten en tegelijk Coca-Cola original taste, Coca-Cola light taste of Coca-Cola zero sugar drinken dodelijk? Nee, dat is een fabeltje. Het klopt dat Mentos in een fles Coca‑Cola Original taste, Coca‑Cola light taste of Coca‑Cola zero sugar een indrukwekkende frisdrankfontein zal veroorzaken.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Het schijnt dat door de hoogte koolzuurhoudende dranken meer schuimen dan op de grond en Cola Zero is de schuimkampioen. Het drankje veroorzaakt bij het uitschenken zoveel schuim dat het slechts beetje bij beetje ingeschonken kan worden.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
"In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van." "De suikers zijn dikmakers, ze worden omgezet in vet.
Alle voedingsmiddelen of dranken die suiker en/of zuur bevatten kunnen tandbederf en tanderosie veroorzaken. Frisdranken zijn daarop geen uitzondering. Een voorwaarde voor een goed en gezond gebit is een goede mondhygiëne en dus regelmatig je tanden poetsen.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Het advies van doktoren en diëtisten luidt steevast dat we niet teveel cola en andere frisdranken moeten drinken. Te veel frisdrank is ook zonder meer slecht voor je. De grote boosdoeners zijn vooral de suiker en de zuren die in bijvoorbeeld cola zitten.
Vermijd cafeïne
Als je dan een kop koffie of een glas cola drinkt, lijkt het wel alsof de hoofdpijn overgaat en zou je kunnen denken dat koffie of cola tegen hoofdpijn helpt. Je vermindert op dat moment gewoon de ontwenning maar dat is absoluut geen structurele oplossing.
Gebruik voedingsmiddelen die de ontlasting steviger kunnen maken zoals bananen, witte rijst, witte pasta, wit brood, beschuit, droge koek (type studentenkoek, petit beurre), zoute koekjes (type Tuc).
volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. groente. fruit. peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Cola, sinas, bruisend bronwater… allemaal frisdranken die koolzuur bevatten. Koolzuur is een andere naam voor koolstofdioxide. In goed afgesloten flessen blijft het koolzuur netjes in de vloeistof.
Zet de cola light rechtop en draai het deksel eraf. Zet er een soort trechter of buis overheen zodat je de Mentos er tegelijk in kunt laten vallen (ongeveer de helft van de verpakking is een goede hoeveelheid). Tijd voor het leukste gedeelte, laat de Mentos in de cola Light vallen en ren zo snel mogelijk weg!
Frisdrank is in de zeventiende eeuw ontstaan. Men noemde het destijds nog priklimonade. De drankjes werden eigenlijk vernoemd naar het fruit dat er in zit. Door koolzuur toe te voegen aan de drank, ontstaat er prik frisdrank.