Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.
Castratie van de hengst
Dit gedrag wordt veroorzaakt door het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat gemaakt wordt in de testikels (zaadballen). Het doel van de castratie is dus niet alleen het uitschakelen van de zaadproductie, maar vooral het uitschakelen van de productie van testosteron.
Dit hormoon zorgt voor het typische en ongewenste ' hengstengedrag' (dominantie, dekgedrag, snel afgeleid in het bijzijn van merries, bijten, vechten met andere paarden) en voor het ontwikkelen van de typische lichaamscontouren van de hengst.
Re: blijvend hengstengedrag na castratie
De vruchtbaarheid van de hengst kan zelfs nog langer zijn dan die 2 maanden.
Zuig nauwkeurig het volume van het product dat correspondeert met het lichaamsgewicht van de merrie (1 ml product per 50 kg lichaamsgewicht) op in de spuit en dien dit oraal toe.
Een hengstveulen wordt tussen de tien maanden en anderhalf jaar vruchtbaar en seksueel actief. Als je het dier jong gecastreerd merk je hier weinig van. De motivatie om te dekken is na de castratie binnen een paar maanden weg. Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
Van overgevoeligheid tijdens het rijden tot het vertonen van snel geïrriteerd of zelfs agressief gedrag; een rustige, meegaande merrie kan tijdens de hengstigheid veranderen in een onhandelbaar exemplaar en wordt dan al snel een pismerrie genoemd.
Elke cyclus bestaat uit een zeer wisselende oestrusfase van zo'n 7 dagen die eindigt in de eisprong waarbij het eitje uit het eiblaasje komt. De periode daarna, zo'n 14 dagen is de merrie niet meer hengstig. De meeste merries krijgen hun eerste cyclus op een leeftijd van 15 tot 18 maanden.
De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen en komt in de meeste gevallen pas aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar op gang. Voordat een merrie drachtig kan worden moet ze hengstig zijn. De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen.
een hengst(of ruin) die regelmatig dekt,houdt zo zijn hele boeltje schoon,waardoor er in normale omstandigheden ook geen problemen ontstaan. er zijn echt veeeel ruinen die nog wel dekken. Als hij haar heeft gedekt komt er wit slijmerig spul hij haar 'jeweetwel' en dit zit ook op haar achterbenen.
De kosten voor het volledige pakket zijn 175 euro inclusief btw, dit is exclusief de kosten die gemaakt worden voor de medicatie etc. De periode waarin u terecht kunt is van maart tot en met augustus. U kunt uw merrie(s) laten scannen op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag.
Een drachtige merrie draagt één veulen; de zeldzame tweelingdrachten verlopen vrijwel altijd problematisch.Om te bepalen of de dekking of inseminatie is gelukt en de merrie drachtig is, is het meestal voldoende om op te letten of de merrie opnieuw hengstig wordt.
Regumate, dat het synthetische progesteron altrenogest bevat, is een medicament dat breed wordt gebruikt bij sportmerries om hun oestrogeencyclus en bijbehorend merrie-gedrag te onderdrukken. Het is sinds 2003 toegestaan voor merries door de FEI.
Wanneer een merrie niet hengstig wordt of het lastig is om de hengstigheid te herkennen, dan kan een dierenarts haar ook 'hengstig spuiten': zij wordt dan met hormonen geïnjecteerd om zo de hengstigheid op te wekken. Vaak wordt 15 dagen na het insemineren een echo gemaakt.
Hengstigheid is de term die gebruikt wordt voor de vruchtbare periode van de merrie. De meeste merries hebben een cyclus van 21 dagen. Dit kan wat variëren van tussen de 18 en 24 dagen. De hengstigheid duurt gemiddeld 5 dagen.
De prijzen van het hengstensperma variëren van 700 tot maar liefst 3.000 euro voor een inseminatie. Alleen te betalen als een merrie drachtig blijkt. In Nederland en Europese buurlanden worden merries geïnsemineerd met vers sperma, dat maximaal twee dagen houdbaar is. Elders wordt diepvriessperma gebruikt.
De gemiddelde prijs voor de fokmerries was bijna 11.500 euro.
Ruinen en hengsten kun je het beste bij elkaar zetten, zonder merries in de buurt. Merries en veulens gaan vaak goed samen. Hengstveulens kunnen tot ongeveer tien maanden zonder problemen bij de merrie blijven. Daarna moeten ze worden weggehaald of gecastreerd om te voorkomen dat ze hun moeder gaan dekken.
Het is ongewenst om met een klophengst te fokken, omdat de kans groter is dat deze veulens ook klophengst worden. Dekken met een klophengst is dus sterk af te raden omdat 'slechte' genen verspreid worden in de populatie.
Welke hengst? Om een goede match te krijgen tussen merrie en hengst is het verstandig om je goed te verdiepen in het aanbod van hengsten, en niet gelijk te kiezen voor de meest populaire of succesvolle hengst. Blijf altijd in je achterhoofd houden wat voor veulen je wilt fokken.
Dit heet afslaan. Bij het laten dekken van een merrie worden daarom soms haar achterbenen vastgezet. Een merrie die klaar is om te paren slaat haar staart opzij. Haar hengstigheid eindigt met de bevruchting.
Nee, niet zoals mensen. Een merrie wordt hengstig. Als een merrie hengstig is is ze juist vruchtbaar, dat in tegenstelling als ongesteld zijn bij vrouwen.