De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen - het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) - samen met het sprongbeen (talus).
In de voetwortel bevinden zich zeven botten. Deze bestaat uit het hielbeen, spongbeen, scheepsvormige bot, kubusvormige bot en de drie wigvormige beentjes. Het sprongbeen (talus) is de basis van het enkelgewricht en past precies in de 'kom', die het scheenbeen en kuitbeen vormen.
De enkel bestaat uit drie botstukken: twee in het onderbeen en één uit de achtervoet (sprongbeen). Het onderste deel van het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) wordt de enkelvork genoemd.
De spier die de voet optrekt is de musculus tibialis anterius: de spier die met betrekking tot het scheenbeen aan de voorzijde ligt. Zie de rechter afbeelding. De spier die de voet naar binnen trekt, is de musculus tibialis postirior.
Een bunion is een knobbel aan de zijkant van de voet, die zich bij de aanzet van de grote teen ontwikkelt en naar binnen afwijkt.
Symptomen gescheurde enkelband
Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op. Een belangrijk verschil tussen een scheur of een verrekking is het kunnen steunen op de gekwetste enkel. Kunt u zich redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat u de banden alleen verrekt heeft.
Het sprongbeen (talus of astragalus) is een bot van de enkel dat in de menselijke anatomie het been, voornamelijk het scheenbeen, verbindt met de voet.
Doe een stuk tape onder je voet door, plak de tape aan de binnenkant van je enkel 5 centimeter boven het enkelbot. Doe de andere kant van de tape diagonaal over je voet heen, naar de binnenkant van je enkel. Nu hetzelfde maar dan de andere kant op. Plak ten slotte nog een stuk tape onder de onderkant van de voet door.
Je kunt ter ondersteuning van je enkel een tape of brace dragen. Koel de enkel na het hardlopen regelmatig met ijs. Bekijk kritisch jouw looptechniek en de inhoud van je trainingen en zorg voor een goede en gebalanceerde trainingsopbouw. Overleg hier eventueel over met andere (ervaren) lopers of een looptrainer.
De enkel is herkenbaar aan twee zichtbare knobbels. De knobbel aan de buitenzijde van het been (of malleolus lateralis) is het onderste uiteinde van het kuitbeen, de knobbel aan de binnenzijde van het been (of malleolus medialis) is het onderste uiteinde van het scheenbeen.
De voet is een complex gewricht, het bestaat namelijk uit 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en pezen en 107 ligamenten. Alle onderdelen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat we kunnen lopen en bewegen.
Bijna iedereen gaat wel eens “door zijn enkel”. Wanneer dit gebeurt en je voet klapt naar binnen, spreken we van een enkelverzwikking. Officieel gezien wordt een enkelverzwikking een inversie trauma genoemd.
De klachten bij pijn aan de zijkant van uw voet zijn op korte termijn te verhelpen door uw schoenen niet te strak te doen en uw voeten zo min mogelijk te belasten. Houd uw voet wel enigszins in beweging. Een eventuele pijnstiller of verkoeling op de pijnlijke plek kunnen de pijnklachten tijdelijk verminderen.
Wat is een holvoet? Een holvoet (pes cavus of pes excavatus) is een overdreven holling in de lengterichting van de voet. Er is sprake van een abnormaal 'hoge wreef', en meestal ook een scheefstand van de hiel, hamertenen en een verkorte achillespees.
Bespreek met uw huisarts of fysiotherapeut hoe lang u een brace of tape kunt gebruiken. Meestal is dit 3 tot 6 weken. Soms u het ook langer gebruiken. Bijvoorbeeld als u gaat sporten.
Herstel. In het algemeen duurt het ongeveer zes tot twaalf weken voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. Na de eerste zes weken zijn de enkelbanden al wel aan elkaar gegroeid, maar de enkel is vaak nog niet stevig en stabiel. U zult eraan moeten wennen om weer te lopen zonder steun.
De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken.
De pijn bij kraakbeenletsels komt door overdruk op het onderliggende bot. Hierbij treedt vaak botoedeem (beenmergzwelling) op, wat pijnlijk is. Voor kraakbeenletsels bestaan veel verschillende behandelingen. Dit gaat van kinesitherapie en infiltraties tot kraakbeentransplantaties.
De calcaneus is het hielbeen. Het is het grootste botstuk van de voet. De functie van dit botstuk is het opvangen van het gewicht van het lichaam tijdens lopen en rennen.
Schade aan het kraakbeen – ook wel een chondraal letsel genoemd – kan optreden als gevolg van een verdraaiing van de knie, een directe klap op de knie of slijtage als iemand ouder wordt. Het kan ook zo zijn dat er een stuk bot losraakt die vastzit aan het kraakbeen. Dan wordt er gesproken van een osteochondraal letsel.
Enkelbanden zijn op de normale röntgenfoto niet aantoonbaar. Om de mogelijke zwelling te laten slinken en de enkel tot rust te laten komen zal er een gipsspalk bij u worden aangelegd.
Het duurt minstens 2 tot 4 weken voordat u weer kunt lopen en fietsen. U kunt dan met krukken lopen. Het kan een aantal maanden duren voordat u weer kunt sporten. Bij een (in)gescheurde enkelband kan een behandeling met een enkelbrace helpen bij het herstel.
Met een gescheurde enkelband werken is afhankelijk van het type werk dat je verricht. Werk waar de voet nauwelijks inspanning verricht, is mogelijk om met een gescheurde enkelband uit te voeren. Met een gescheurde enkelband werken waarbij veel krachtsinspanning van de voet wordt vereist is niet mogelijk.