"Of je een avond- of ochtend mens bent is genetisch bepaald, net als de slaapduur die je nodig hebt", vertelt hij aan EditieNL. "Je kunt door simpelweg eerder op te staan dan ook niet een ochtendmens worden. Dat je eerder opstaat betekent niet dat je ook evenredig eerder gaat slapen."
Bij metingen heeft men ontdekt dat 15 procent van de mensen een vroege vogel is (ochtendmens), zo'n 60 procent heeft een gemiddeld ritme en 25 procent is een avondmens. Mannen zijn iets vaker avondmensen dan vrouwen.
Niet langer dan 8 uur slaap
Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.
Moe wakker door te weinig slaap
Hoeveel slaap we nodig hebben, verschilt per persoon. Sommige mensen worden al uitgerust wakker na zes uur slaap, terwijl anderen zich pas na tien uur slapen helemaal fit voelen. Gemiddeld gezien hebben volwassenen acht uur slaap per nacht nodig.
Als je elke ochtend om 09.00 uur wakker wordt en nu je ochtend om 06.00 uur wilt beginnen: neem je tijd en doe het niet in één avond. In plaats daarvan bereik je je doel in stappen. Zet je alarm een week lang elke dag 15 minuten eerder. Vervolg deze strategie tot je wakker wordt op je gewenste tijdstip.
De Nederlanders gaan gemiddeld om 12:07 slapen en staan na 7:30 op, wat neer komt op gemiddeld 7,5 uren per nacht.
Finse wetenschappers ontdekten dat ochtendmensen gezonder eten, waardoor hun afvalpogingen sneller vruchten afwerpen. Mensen die laat opstaan, eten daarentegen vaak meer suiker, minder eiwitten en hebben bovendien een grotere kans op hart- en vaatziekten.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur 's ochtends uit de veren bent. Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken.
Focus op eerder gaan slapen. Als je in de ochtend je bed niet uit kunt komen door vermoeidheid, ben je dus niet uitgerust. Een logische oplossing hiervoor is dus: eerder gaan slapen. En verschuif dus ook je focus daarnaar, in plaats van naar de ochtend.
Spelen met licht
"Als je een avondmens bent, kun je geen ochtendmens worden. Je kunt wel je biologische klok voor de gek houden." Dat doe je door veel met licht te spelen. "Als je je als avondmens aan het ritme van een ochtendmens moet houden, kun je er het beste voor zorgen dat je 's avonds wegblijft van blauw licht.
Maar liefst 1 op de 3 mensen heeft last van een ochtendhumeur. Ben je 's ochtends niet te genieten, dan heeft het lichaam nog niet voldoende cortisol (het gelukshormoon) aangemaakt. Zodra de wekker gaat, is je hormoonspiegel nog in standje 'nacht. ' De ochtend begint dan net te vroeg voor je lichaam.
Een ochtendhumeur ontstaat eigenlijk door een verstoring van je hormonen. Een paar uur voor je wakker wordt, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Maar als je een ochtendhumeur hebt, maakt je lichaam daar niet genoeg van aan. Hierdoor kun je een slecht humeur krijgen.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.
Het antwoord op de vraag 'hoe lang kan een mens zonder slaap' staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Hypersomnie is een slaapstoornis waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan slaap, vaak gepaard met een slaperig gevoel overdag. Mensen met hypersomnie hebben zo'n 10 à 12 uur slaap nodig per nacht om zich uitgerust te voelen overdag. Hypersomnie is erg zeldzaam: zo'n 2% van de bevolking heeft er mee te maken.
Ze zijn gezonder
Uit onderzoek onder 51 studenten die een week lang een eet- en slaapdagboek bijhielden, blijkt daarnaast dat mensen die vroeg opstaan vaak een lagere BMI hebben, omdat ze minder vaak het ontbijt overslaan. En hierdoor minder neiging hebben overdag of 's avonds te gaan snacken of ongezond te eten.