Belangrijk voor gezonde tanden en kiezen zijn vitamine C en vitamine D. Vitamine C helpt bij het sterk houden van de tanden en ondersteunt daarnaast de conditie van het tandvlees, wat ook een essentieel onderdeel van ons gebit is.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Vitamine A belangrijk voor je tandvlees
Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte gezondheid van het tandvlees. Vitamine A helpt ook om ongewenste ontstekingsreacties te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitamine A binnenkrijgt want dat houdt je tandvlees gezond.
Calcium, fosfor en magnesium dragen allemaal bij aan een sterk gebit. Maar fluoride is misschien wel het meest bekende mineraal als het gaat om je tanden. Fluoride is belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit. In onze dagelijkse voeding zit te weinig fluoride voor een goede bescherming van je tanden.
Kan ik iets doen om mijn tandglazuur sterker te maken? Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
10: Gember
Deze gezonde wortel heeft een anti-ontstekingsremmende eigenschappen die de gezonde weefsels rondom de tanden ondersteunen.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. De schade is onomkeerbaar, en vereist aanpassing van het eet- en drinkgedrag.
Om je tanden te beschermen en je tandglazuur te versterken, is fluoride een slimme eerste stap. Fluoride hecht zich aan tanden, kiezen en beschadigd glazuur. Met een laagje om je tanden en kiezen is je gebit extra beschermd tegen zuuraanvallen. Je glazuur lost namelijk minder snel op en herstelt sneller.
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden. Er voedseldeeltjes blijven hangen in je mond en hierdoor de tandplakveroorzakende bacteriën houvast geven. Chips, brood en andere op zetmeel gebaseerde producten bevatten soms evenveel suiker als snoep.
Groene thee is zelfs goed voor je gebit! Hoe dan? Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Brood, chips en pasta
De enzymen in je speeksel zorgen ervoor dat het zetmeel in deze producten wordt omgezet naar natuurlijke suikers. Het blijft plakken tussen je tanden wat bedraagt aan de vorming van gaatjes.
Meestal doen we dat meteen na het ontbijt (iets met een snoozeknop en te weinig tijd) waardoor je dus je tandglazuur kunt beschadigen. Al helemaal als je ontbijt met veel suiker en zuur, zoals fruit en ontbijtgranen (havermout, dus, zoals veel van onze lezers).
Eiwitrijke voedselproducten zijn een ideale bron van fosfor. Dit is op calcium het één na meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Dankzij vitamine D dienen calcium en fosfor voor de opbouw van sterke botten en onze tanden. Naast bonen, eieren en rood vlees is ook vis een goede bron van eiwitten en van ijzer.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.