Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat. Hoe zwarter te pan, hoe beter de laag.
Droog de pan af en zet op het fornuis. Voor het inbranden kunt u olie (inbranden) of aardappel, zout en olie (inbakken) gebruiken. Die laatste methode heeft onze voorkeur, omdat u zo controle heeft over hoe warm de pan wordt. Warm het staal langzaam op laag of matig vuur op (geen hoog vuur!).
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Een gietijzeren pan kan een leven lang meegaan. Mits deze goed behandeld en onderhouden word. Een nieuwe gietijzeren pan moet je eerst inbranden. Dit houd in dat je een laag vet op de gietijzeren pan aanbrengt en deze hiermee in de oven een uur laat bakken.
Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, dus liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Zorg ervoor dat je de rand aan de binnenkant ook met olie invet.
Verwijder eventuele etiketten. Nieuwe pannen voor het eerste gebruik afwassen in heet water met mild afwasmiddel, afspoelen en afdrogen. Alle grepen van roestvrij edelstalen pannen zijn hittebestendig en ovenvast. Kunststof grepen, stelen en knoppen zijn hittebestendig en beperkt ovenvast tot 160° Celsius.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Een roestvrijstalen koekenpan geeft het mooiste bakresultaat. Mits het gebruik van wat meer vetstof kan je ook delicatere producten perfect bakken in een roestvrijstalen pan. Roestvrijstalen koekenpannen zijn bovendien zeer duurzaam en gaan bij normaal gebruik een leven mee.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Als je pan flink aan het roesten is, kan een azijnbad hem misschien nog redden. Meng witte azijn in gelijke delen met water en dompel de pan goed onder. Check regelmatig of de roest makkelijk te verwijderen is, want als je de pan te lang in de azijn laat liggen kan dat juist weer schadelijk zijn voor het oppervlak.
Een antiaanbaklaag heeft niet het eeuwige leven. Als uw pan al een tijdje in gebruik is, heeft u kans dat uw gerechten toch gaan aanbakken. Om dit te voorkomen, kunt u een flinke scheut keukenzout in uw pan strooien en dit opwarmen. Spoel de pan af en uw antiaanbaklaag is weer zo goed als hersteld.
Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
RVS pannen maken gemakkelijk schoon, kun je overal voor gebruiken en hoef je niet in te branden. Je hebt RVS pannen in allerlei soorten en prijsklassen. Een bekend merk is bijvoorbeeld De Meyere.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Een gietijzeren pan is poreus (doorlaatbaar door poriën) en door deze veel in te oliën vormt zich een natuurlijke anti-kleeflaag. De olie gaat in de poriën van de pan zitten en zich versmelt met de pan. Hierdoor gaat de pan steeds beter bakken.
Gebruikers van de Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeer tevreden over hun aankoop, en wij ook. De pannen zien er mooi uit, ze werken goed, ze staan stabiel op de kookplaat en het fornuis, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken niet aan en schoonmaken is eenvoudig.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Als je er goed voor zorgt tenminste. De allergoedkoopste pan is vaak niet de beste, maar de duurste kopen wil dus niet zeggen dat die pan voorbij de 5 jaar meegaat.
Welke vorm braadpan
Deze nemen minder ruimte in waardoor je nog een pan ernaast kunt hebben op het fornuis. Ook past hier over het algemeen alles in. Braad je liever hele stukken vlees, gevogelte of vis en dient de vorm behouden te worden? Dan raden we een ovale pan aan.
Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds.
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.