Bij een maagbloeding treedt lang niet altijd pijn op. Bestaat er van tevoren wel pijn dan is de oorzaak vaak een maagzweer of ontsteking van de maagwand. Houdt een dergelijk ongemerkt klein bloedverlies lang aan, dan treedt er zoveel verlies van ijzer op dat zich op den duur bloedarmoede door ijzergebrek zal ontstaan.
Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.
Ernstig bloedverlies in de maag of darmen kan gepaard gaan met bloed braken, rood bloed bij de ontlasting, bloedarmoede, buikklachten, duizeligheid, en zelfs shock. Matig bloedverlies geeft deze klachten in mindere mate, de ontlasting is dan meestal plakkerig en diep zwart gekleurd.
Bij een maagbloeding kan een spoedoperatie noodzakelijk zijn, waarbij de maag wordt geopend om de bloeding op te zoeken en vervolgens te stelpen. Wanneer er een spoedoperatie nodig is wegens een maagperforatie (een gat in de maag als gevolg van een maagzweer), dan zal het gat worden gesloten.
Bloedbraken is, zoals het woord zegt, het uitbraken van bloed. De kleur van het bloed kan gaan van helderrood in geval van een plotse hevige bloeding, tot teerachtig zwart bij een langzame bloeding, wanneer het bloed langer in de maag blijft.
Symptomen van maagkanker
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Wat is bloed bij ontlasting? Bloed in de ontlasting merkt u vaak op omdat er bloed aan het toiletpapier zit of omdat u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed kan verschillen.U kunt helderrood of juist donker bloed zien.
Bij een maagbloeding verlies je bloed vanuit de maag naar het darmkanaal. Je hebt daarbij niet altijd pijn. Kleine hoeveelheden bloed: dit blijft meestal onopgemerkt. Het bloed verteert en gaat mee met de ontlasting die dan hoogstens iets donkerder is.
Hoe ontstaat een maagbloeding? De meest voorkomende oorzaak van een bloeding 'hoog in het maag-darmkanaal' is een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm. Meestal heeft een patiënt met een maagzweer alleen pijnklachten, maar soms kan een bloeding optreden.
Meestal gaat het om een hevige, plotseling opkomende pijn in de buik die wordt veroorzaakt door de irriterende werking van de zure maaginhoud. Deze pijn kan uitstralen naar de rug en verergert bij elke beweging. De pijn kan gepaard gaan met koorts, koude rillingen, misselijkheid en braken.
Er is veelal sprake van pijnlijk, helderrood bloedverlies tijdens en vlak na de passage van ontlasting. Het bloed wordt met name gezien op het toiletpapier en het gaat vaak om een kleine hoeveelheid. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn colitis en proctitis. Bij colitis ulcerosa kan de ontstoken mucosa gaan bloeden.
Klachten / symptomen darmkanker
De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur. De tumor zit dan aan het einde van de darm, vlakbij de anus.
Een maagzweer is een wondje in uw maag of in het eerste stukje darm na de maag. U heeft pijn boven in uw buik. U kunt ook last hebben van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijk zijn. Een maagzweer komt meestal door een bacterie in de maag.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Stel dat je er meer in propt dan die vier liter, kan je maag dan scheuren? “Dat kan, in de literatuur is dit zeker beschreven. Gelukkig gebeurt het niet vaak dat mensen zo veel eten dat het fout gaat. We zien het weleens bij bepaalde erfelijke, psychiatrische afwijkingen, zoals het Prader Willi Syndroom .
Het voornaamste kenmerk is zwarte, teerachtige en stinkende stoelgang. Daarbij komen soms nog de klachten van de oorzakelijke aandoening.
Bel 112 als:je een inwendige bloeding in de buik vermoedt;het slachtoffer tekenen van shock vertoont;als het slachtoffer bewustzijnsstoornissen heeft of bewusteloos is.
De meest voorkomende oorzaak van een bloeding in het bovenste gedeelte van het maagdarm kanaal is een zweer in de maag of in de twaalfvingerige darm. Meestal heeft een patiënt met een maagzweer alleen pijnklachten, maar soms kan er als complicatie een bloeding optreden, waardoor een patiënt bloed gaat braken.
Onderzoek en diagnose voor maagkanker
Om de diagnose maagkanker te stellen, worden er dan een aantal onderzoeken uitgevoerd. De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden: Lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek.
De alarmsignalen van maagkanker
Onverklaarbaar gewichtsverlies. Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen. Regelmatig overgeven of het braken van (kleine beetjes) bloed.
Zwart braaksel bestaat vaak uit oud bloed. Hoewel lichte bloedsporen in braaksel niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn, is het wel verstandig om een huisarts te bezoeken als je grotere hoeveelheden (puur) bloed braakt.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Vaak gaan mensen van het ergste uit. Bloed bij de ontlasting wil echter niet zeggen dat er sprake is van darmkanker. Bloed bij de ontlasting kan ook komen door bijvoorbeeld zweertjes in de darm of een aambei. Maar een vervolgonderzoek is dan wel belangrijk.
Indien u vers, helder, rood bloed aantreft op het toiletpapier of in de toiletpot dan kan dit wijzen op aambeien of scheurtjes in de anus. Bij elk bezoek aan het toilet gaan de scheurtjes weer open of schuurt de ontlasting langs de opgezwollen aambeien. Dit heeft het verlies van bloed tot gevolg.