Natto, oftewel gefermenteerde sojabonen, bevat heel veel vitamine K2. Er zijn sterke aanwijzingen dat vitamine K2 helpt bij het voorkomen van aderverkalking en hart- en vaatziekten.
De inname van 10 gram nattō per dag zou voor gezonde personen voldoende moeten zijn. Men heeft echter vastgesteld dat een groot aantal mensen een structureel vitamine K2 tekort hebben. Het kan daarom absoluut geen kwaad om een grotere hoeveelheid te nemen. Vitamine K2 kent namelijk geen toxische effecten.
Het zorgt voor een sterkere immuniteit, een betere stressbestendigheid, een sterkere darmflora en een betere maag- en darmfunctie.
Het is niet alleen voor de bloedstolling van essentieel belang, maar ook voor onze botten.Ook helpt vitamine K2 aderverkalking en gewrichtsontstekingen tegen te gaan.
Natto zijn sojaboontjes die volgens een eeuwenoud principe en met behulp van de bacillus subtilis bacterie worden gefermenteerd. Vandaag de dag wordt natto meestal gegeten bij het ontbijt of als bijgerecht, vaak geserveerd in combinatie met sojasaus, mosterd en rijst.
De geur en smaak wordt vaak vergeleken met blauwe kaas en is voor veel mensen een brug te ver. Anderen (waaronder ik) vinden dat reuze meevallen. Ik vind het een beetje nootachtig, maar vooral naar “koffie met koffiemelk” smaken. De structuur ziet er smerig uit, maar voelt niet onprettig in de mond.
De K2 vitamine zit in: natto (775 mcg per 100 gram) lever, vooral van ganzen (370 mcg per 100 gram)
Nee, dat is niet waar.Beide vormen van vitamine K hebben invloed op de werking van dit soort bloedverdunners. Vitamine K1(fytomenadion) wordt zelfs gebruikt om een doorgeschoten werking van bloedverdunners snel te corrigeren en daarmee een bloeding te voorkomen. Ook vitamine K2 (menaquinon 7) heeft die werking.
Wat zijn de gevolgen van te veel vitamine K? Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met supplementen met meer dan 100 microgram vitamine K.
Nattō kan men op de Japanse wijze eten samen met rijst, maar het kan ook gewoon puur of verwerkt in een ander gerecht. Het is wel belangrijk dat de nattō niet te warm wordt. Volgens dr. Sumi, de ontdekker van het enzym nattokinase, is de beste tijd tijdens en na het avondeten.
Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto.
De sojabonen worden gewassen, geweekt en gekookt ter voorbereiding op het eindproduct. Hierna wordt er een probiotische bacterie (Bacillus subtilis natto) toegevoegd, hierdoor kan een langdurige fermentatie starten van zo'n 24 uur. Slijmerige sojaboontjes zijn het eindresultaat, deze zijn heel goed voor je gezondheid.
Natto (Japans: 納豆) is een traditioneel gerecht uit de Japanse keuken dat gemaakt wordt van sojabonen gefermenteerd met Bacillus subtilis. Soms wordt nattō genuttigd bij het ontbijt. Het gerecht wordt opgediend met sojasaus, karashi-mosterd en stengelui.
Natto miso is een kruiderij uit sojapasta met gerstmoutstroop en gember. Natto miso onderscheidt zich door inhoud en samenstelling beduidend van de andere soorten miso. Het lijkt meer op chutney. Het doet het bijzonder goed op rode kool of groene bonen.
Volgens de gezondheidsraad is een inname van 300mg (vrouwen) tot 350mg (mannen) per dag voldoende om natuurlijk verlies te compenseren (Gezondheidsraad, 2019). De maximale veilige suppletie is 250 mg per dag (EFSA, 2006).
Het gaat om de middelen acenocoumarol (merknaam Sintrom ®) en fenprocoumon (merknaam Marcoumar ®). Deze middelen bevatten vitamine K remmende stoffen. Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling en is nodig om de gewrichten soepel te houden.
Er is veel onderzoek gedaan naar mensen die vitamine D en vitamine K supplementen samen gebruiken. Bij deze mensen werden positieve gezondheidseffecten gevonden op botdichtheid en in hart en vaten. Over het algemeen blijkt dat deze effecten voorkomen bij een goed niveau van vitamine D én van vitamine K in het bloed.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken. Overleg dit met uw arts en stop het gebruik van groene thee in ieder geval een aantal dagen voor een chirurgische ingreep ...
Vitamine K
Vitamine D3 verhoogt immers de calciumopname in de botten. Voor bepaalde risicogroepen, zoals vrouwen in de menopauze, kan extra vitamine K2 dus nuttig zijn. Bij Holland & Barrett koop je vitamine K2 in verschillende vormen en doseringen.
Vitamine K2 heeft een lage toxiciteit. In met name Japanse studies zijn zonder nadelige bijwerkingen doseringen tot 45 mg (45000 mcg) vitamine K2 (als MK-4) per dag gebruikt.