Ze lijken qua structuur dan ook meer op hun neefjes pompoen. Je hoeft ze dan ook echt niet weg te gooien. Zulke reusachtige courgette kun je nog prima verwerken in ovenschotels - bijvoorbeeld in plaats van aubergine in een moussaka - of in een lekkere tajine met lamsvlees, veel knoflook en verse kruiden.
Hele grote exemplaren zijn soms wat vezelig en draderig in de kern: verwijder in dat geval het middelste gedeelte. Vervolgens kun je de groente rauw eten, maar ook grillen, bakken, koken, frituren, vullen, roosteren, stoven of verwerken in een soep of ovenschotel.
Courgettes zijn klein (15 tot 20 centimeter lang) het lekkerst. Oogst de courgette door met een mesje het korte stukje steel achter de courgette door te snijden, of door de courgette 2 keer om te draaien waardoor de courgette op hetzelfde stukje steel van de plant scheurt. Oogst niet te laat!
Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Deze groene, langwerpige vruchtgroente is gemiddeld tussen de 10 en 25 centimeter lang en weegt tussen de 250 en 500 gram.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Volgens het Guiness Book of Records mat de grootste courgette ooit niet minder dan 2.52 meter. De Italiaan Giovanni Batista Scozzafava deed uit de doeken dat het record slechts met veel water en liefde tot stand kwam.
Courgette tips
Oogst courgettes als ze 15-20 cm lang zijn. Te grote courgettes hebben minder smaak. Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Als je courgettes oogst wanneer ze nog groen zijn, krijg je de beste smaak. De kleur moet helder geelgroen zijn. Als je ze in dit stadium oogst, kun je ze heel laten of in kleinere stukjes snijden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De courgette heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Cucurbitacine om vraat tegen te gaan. De stof cucurbitacine bevatten courgettes voorheen, om dieren af te schrikken van de vruchten te eten. De stof maakt courgettes namelijk ontzettend bitter, wat bij de dieren meteen de alarmbellen doet luiden.
Toxiciteit. In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan, de zogenaamde cucurbitacines, die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Denk jij bij courgettes meteen aan soep, ovenschotels, pasta en quiche, maar niet aan salades, broodjes en koude hapjes? Het wordt nog niet heel vaak gedaan, maar we kunnen je geruststellen: courgette rauw eten is niet enkel mogelijk, het is ook gezond en superlekker!
Geef je niet genoeg water, dan is er niet genoeg vocht voor de vruchten. Dan verdorren ze en vallen af. Voeding is ook zo'n ding. Zomergroentes zijn grootverbruikers, dus als de mix niet genoeg voeding (meer) heeft, heeft de plant het moeilijk.
Oogst courgettes best jong, als ze zo'n 15-20 cm groot zijn. Niet alleen smaken de vruchten dan het beste, dit bevordert bovendien de vruchtzetting met een hoge opbrengst als gevolg. Meer dan 30 vruchten oogsten per plant is dan ook geen uitzondering.
Vooral blad dat volledig plat op de grond ligt, beschadigd en verouderd is kan weggenomen worden. Snij niet tot tegen de stam, maar laat bladstelen van zo'n 20 cm over. De stam van courgette is te gevoelig voor rot. Kies dan ook een droge tweedaagse uit om dit te doen.
Een courgette (zukini, ook wel: mergpompoen) is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten.
Goede rassen (naar onze mening) zijn: Black Beauty (langwerpig, zeer donkergroen, altijd goed en lekker en veel) Ronde de Nice (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm, lekker romig, wel jong plukken) Lebanese White (ook wel White Lebanese), mijn favoriet voor soepen, een extra romige courgette)
De gele courgette is niet alleen heel lekker, hij is ook nog super gezond. De smaak is bijna identiek aan de groene courgette die we allemaal wel kennen. De vitamines B11 en C in de courgette ondersteunen ons immuunsysteem en helpen jouw lichaam gezond te houden.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Zonder bevruchting krijg je geen courgettes (of pompoenen), want dan zullen de vruchten na het sluiten van de bloem geel worden en afsterven. Dit betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen dus wel ongeveer tegelijkertijd geopend moeten zijn.