Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Salmonella. "Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk", zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum.
Steaks, schnitzels en braadstukken van rundvlees kan je gewoon eten als ze nog roze of rood van binnen zijn, zolang ze van buiten maar gaar zijn. Het is dus extra belangrijk dat het gaat om vlees uit één stuk. Hamburgers, gehakt en worsten vallen hier niet onder en zijn beter om door te bakken tot het helemaal gaar is.
De kerntemperatuur van een hamburger moet 70° zijn. Als u geen thermometer heeft, dan kunt u het beste er één opensnijden en goed kijken of u nog roze vlees ziet. Doe dit liever te vroeg dan te laat. Zijn ze nog niet gaar dan kunt u ze nog wat langer laten liggen.
Nee, gehakt moet altijd door en door verhit worden. Dit geldt voor alle soorten gehakt.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën.Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen.Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Het advies is daarom om zo min mogelijk bewerkt vlees te eten en om niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees per week. Dit is het gewicht nadat je het bereid hebt. Het komt overeen met 500 tot 700 gram rauw vlees.
Doe een klontje boter in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is. Bak de hamburgers nu kort aan beide kanten bruin. Zet het vuur lager en laat de burgers nog circa 10 minuten verder garen. Keer ze af en toe om.
Ongeveer 4 minuten als rosé jouw voorkeur heeft en 6 minuten voor doorbakken. Let op: aangegeven tijden zijn richtlijnen voor het bakken van hamburgers die zo'n 1,5 cm dik zijn.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Ossenhaas is op allerlei manieren te eten, afhankelijk van hoe je het snijdt. Denk aan tournedos (biefstuk van de haas), spiesjes (de puntjes), rauw als carpaccio, tartaar, in een wokgerecht en op nog veel meer smaakvolle manieren.
Haas heeft een sterke smaak en bereid je zoals rood vlees. Rauw heeft het een roodbruine kleur, maar tijdens het bakken wordt het donkerbruin. Haas is lekker met appel, geitenkaas, oregano, witte bonen…
Rood vlees is vlees van zoogdieren als runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Een open verpakking rauw gemalen vlees, zoals gehakt, hamburger of slavink, kun je maar één dag bewaren in de koelkast.
We hadden nog een extra barbecue geregeld zodat we er veel in 1 x konden bakken. Gelukkig is Eric een perfecte grillmaster en bakte hij de burgers perfect gaar. Geen mooi weer? Je kunt de burgers ook binnen bakken in de pan of van te voren bakken en even in de oven of magnetron opwarmen voor het serveren.
Met 3 minuten bakken aan beide kanten zorg je voor een medium rare gebakken burger.
In boter en/of olie: smelt boter (eventueel met wat olie) in een hete pan, schroei de burgers op hoog vuur dicht, draai het vuur omlaag en bak ze simpelweg in 4-8 minuten af. Droog roosteren zonder olie of boter: er zit genoeg vet in het vlees, dat loopt er vanzelf uit. Zorg dat de pan goed heet is.
Smeer de burgers aan beide kanten in met een beetje olijfolie. Ongeveer 1 minuut rondom bruin bakken op hoog vuur. Vervolgens ongeveer 8 minuten zachtjes laten braden op laag vuur. Als je kaas wilt laten smelten op de burger, leg een plak kaas op de burger en doe de deksel op de pan.
Koekenpan: verhit boter en/of olie en bak de bevroren hamburgers in ca.9 minuten bruin en gaar. (ontdooid: ca. 5 minuten) Regelmatig keren.
Leg de hamburgerschijven naast elkaar in het mandje van de airfryer (niet stapelen, verwarm ze dan liever in meerdere porties). Verwarm de burgers 3 tot 5 minuten aan de ene kant, draai ze om en verwarm ze daarna net zo lang aan de andere kant.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.
Alles hangt dus af van welk vlees je eet en hoeveel je ervan eet. Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten . Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.