Vertel wat over jezelf; wie ben je/zijn jullie. Vertel wat over je leeftijd, gezinssituatie, wat voor werk je doet en eventuele hobby's die zouden kunnen aansluiten bij (de locatie van) de woning. Vermeld kort hoe je woning-zoekproces tot nu toe is verlopen.
Als de naam van de aangeschreven persoon wel bekend is, is het aan te bevelen om die toe te voegen na de begroeting. Zo'n aanhef is persoonlijker dan een aanhef met alleen Beste of Geachte. In zakelijke en officiële contexten wordt in de aanhef meestal de achternaam van de geadresseerde vermeld, zoals in (1)-(4).
'Hoogachtend' of 'Met vriendelijke groet(en)'
Daar lees je dat 'Hoogachtend' alleen wordt gebruikt in formele brieven. Een informele brief sluit je af met 'Met vriendelijke groet(en)', zeker als je begint met 'Beste'.
Schrijf vanuit je hart
Zorg dat je even ergens rustig kunt zitten. Meestal duurt het heel even totdat je innerlijke schrijver op gang komt maar dan vloeien de woorden vaak als vanzelf op het papier. Schrijf gewoon op wat in je opkomt, wat je voelt. Je hoeft niet hard na te denken wat je tegen jezelf wilt zeggen.
Je kunt je gedachten in één lang verhaal op papier zetten. Om je op weg te helpen kun je jezelf een aantal vragen stellen: hoe voel je je vandaag, waar krijg je energie van, waar liep je deze week tegenaan, wat ging er goed of wie je heeft geholpen met iets? Daarna volg je je gedachtestroom en begin je te schrijven.
Schrijf om je gevoelens een plaats te geven
Dit kan gaan over gevoelens die te maken hebben met het verleden, of gevoelens die te maken hebben met zaken die nu in je leven spelen. Schrijf op hoe je je voelt en waarom dat zo is. Laat je al schrijvend leiden door je gevoel, en kijk waar je belandt.
Klassieke voorbeelden van een slotzin
Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie: Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Bij een formele aanhef als Zeer geachte mevrouw of Weledelgestrenge heer, past Hoogachtend of Met de meeste hoogachting het best. Brieven die beginnen met Geachte heer of Geachte mevrouw, kunnen zowel met Met vriendelijke groet(en) als met Hoogachtend worden afgesloten.
Gebruik Geachte (formeel) of Beste (informeel). Schrijf mevrouw en heer met een kleine letter. Zet na de aanhef een komma, en begin de eerste zin met een hoofdletter.
Beste is informeler dan Geachte.Het klinkt iets persoonlijker en minder afstandelijk dan Geachte. Beste is bruikbaar in allerlei (zakelijke) contexten, bijvoorbeeld in brieven aan klanten. Naast Beste kan in zulke gevallen ook Dag gebruikt worden.
In formele en officiële boodschappen kunnen lezers het gebruik van ik als eerste woord als onbeleefd ervaren. Door te starten met ik kunt u immers de indruk wekken dat u zichzelf belangrijker vindt dan de lezer. U kunt dat gemakkelijk voorkomen door een ander zinsdeel op de eerste plaats te zetten.
Je sluit je brief op een gepaste manier af, bijvoorbeeld door de woorden 'Met vriendelijke groet' of 'Hoogachtend' gevolgd door een komma en je eigen naam. Je vermeldt hier welke bijlage(n) je eventueel toe hebt gevoegd.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast.
We zien gaarne zo spoedig mogelijk uw antwoord tegemoet. In afwachting van uw antwoord verblijf ik. Ik hoop spoedig iets van u te vernemen. Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Wanneer de ontvanger en jij elkaar al beter kennen, kan je de e-mail ook beginnen met “Beste …” of een vriendelijk “Goedendag”. Alleen onder collega's is “Hallo” of “Hi” acceptabel.
Sta af en toe stil bij wat je voelt. Zo leer je herkennen welke emoties je hebt en wat samenhangt met dit gevoel. Wat je denkt, voelt en doet beïnvloedt elkaar constant. Je weet wat je boos maakt, hoe het voor jou voelt als je verdrietig bent en waarvan je blij wordt.
Een dagboek bijhouden geeft inzicht en perspectief
Misschien zit iets je dwars, of heb je plannen waarvan je niet weet hoe je ze waar moet maken. Door in een dagboek te schrijven en je eigen gedachten regelmatig terug te lezen, kun je jezelf inzicht verschaffen en je doelen gerichter najagen. Werkt heel verhelderend.
Een lezer neemt niet zomaar aan.
Pas als de lezer er zelf mee aan de slag kan, zal het ook een emotioneel effect hebben. Schrijf dus niet zomaar: hij was verdrietig (of bang, of verliefd). Suggereer. Schets een situatie waardoor de lezer met eigen inlevingsvermogen zelf de emotie 'ervaart'.
Gedachten worden wel ingedeeld in verschillende typen, zoals goede en slechte gedachten, positieve en negatieve gedachten, en obsessieve en verwerpelijke gedachten. Deze onderverdeling is belangrijk in psychotherapie en religie.