Gastro-intestinale klachten: nausea (8,3-10,4%), anorexie (15,8-21%), braken (3,9-10,4%), diarree (4,8-26,7%), en abdominale pijn (1,5-5%) Neurologische klachten: hoofdpijn (10,3-12,1%) en duizeligheid (7,1-8,1%). Over de frequentie van anosmie is er nog onvoldoende duidelijkheid.
U kunt het beste gaan zitten of liggen tot de duizeligheid voorbij is. Uw huisarts kan onderzoeken waar de draai-duizeligheid door komt. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of slikt of geen kracht in een arm of been heeft.
Gerapporteerde klachten zijn: verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, schorre stem, (licht) hoesten, benauwdheid, pijn bij de ademhaling, plotseling verlies van/verminderde reukzin (hyposmie/anosmie) en smaakzin (dysgeusie/ageusie) (zonder neusverstopping), verhoging of koorts, koude ...
Mensen met een omikron infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant.
benauwd zijn of moeilijk ademen. niet fit zijn. minder goed denken of onthouden. minder ruiken of proeven.
Wat precies de oorzaak is van moe blijven na corona, is onbekend. Wel is bekend dat mensen ook na ziek zijn door andere virussen dan corona nog lang moe kunnen blijven. Iedereen kan klachten krijgen en lang houden na corona. Waarschijnlijk is de kans om lang klachten te houden groter als u erg ziek was door corona.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.
Het FAGG herinnert u eraan dat paracetamol in het algemeen, bij gebruikelijke doses, de eerste keuze is voor de behandeling van pijn en koorts dankzij het gunstigere veiligheidsprofiel. Gebruik de laagste doeltreffende dosering om pijn of koorts te verminderen, gedurende een zo kort mogelijke periode.
Door een hele heftige ontstekingsreactie kunnen vocht, eiwitten en ontstekingscellen uit de longbloedvaten in het longweefsel terecht komen. Hierdoor wordt het moeilijker om zuurstof vanuit de longen naar het bloed over te brengen, waardoor een tekort aan zuurstof in het bloed ontstaat.
Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus nog langdurige klachten. En gaat vaak, maar niet altijd over extreme vermoeidheid en benauwdheid, verwardheid en bijvoorbeeld verlies van concentratie. Gezamenlijk noemen we die klachten 'Long COVID'.
Vermoeidheid en duizeligheid kunnen het gevolg zijn van bloedarmoede, dat meestal ontstaat door een tekort aan ijzer waardoor de productie van rode bloedcellen wordt afgeremd. Gevolg? Er gaat minder zuurstof rond in je lichaam.
Hoe langer de ziekte voortduurt, hoe meer de besmettelijkheid daalt. Bij een flink deel van de patiënten konden we dus geen infectieuze virussen meer vaststellen. Bij de meeste patiënten waarbij we dat wel konden, zagen we nog actieve virusdeeltjes tot zo'n acht dagen, bij een enkele patiënt zelfs nog na twintig dagen.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen.
De vaccinatie zal niet gebeuren als je koorts of een acute infectieziekte hebt. Ook niet wanneer je één van de symptomen van COVID-19 hebt. Evenmin zullen de mensen die allergisch zijn voor een bestanddeel van het vaccin of die bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kregen, niet gevaccineerd worden.
Respiratoire klachten: hoesten (33,3-72,2%) , dyspnoe (3,9-50,8%), thoracale pijn (26,4%), sputum (28,2-42,1%), hemoptoe (1,7-2,6%) en rhinorroe (1,8-5,6%) Gastro-intestinale klachten: nausea (8,3-10,4%), anorexie (15,8-21%), braken (3,9-10,4%), diarree (4,8-26,7%), en abdominale pijn (1,5-5%)
Bij ruim driekwart van de deelnemers ontstond hoofdpijn binnen twee dagen. Veel van deze mensen ervaarden hoofdpijnklachten ook al een dag na vaccinatie. Bij ongeveer 75% van de deelnemers waren de klachten na drie dagen over. De meeste mensen hadden na een week geen hoofdpijnklachten meer.