Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt. * Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Vijgen zijn voedzame vruchten met een uitstekende hoeveelheid vezels. De schil van de vijg bevat nog nét wat meer vezels dan het vruchtvlees. Wanneer een vijg goed vers is, is het dan ook zeker aan te raden om deze met schil te eten.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Door de hierboven genoemde voordelen hebben de vijgen ook een geneeskrachtige werking. Denk dat bijvoorbeeld aan: Laxerende werking bij verstopping (door de hoeveelheid vezels). Een stabiele bloedsuikerspiegel (zie hierboven).
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
De suikers in de vruchten van de vijgenboom hebben een heilzame laxerende werking. Actieve bestand. Suikers: dragen bij aan de voedingswaarde van vijgen. Vezels: deze onverteerbare stoffen hebben een aanzienlijk effect op de darmtransit.
Als een vijg heel vers is, kun je 'm eten met de schil. Wanneer blijkt dat je toch voor minder verse vijgen hebt gekozen in de supermarkt, of als de schil hard en stug is kun je ze beter zonder schil eten. Je kunt de vijgen dan in de lengte in kwarten snijden, of ze pellen.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Hoog suikergehalte: Vijgen
Vijgen zijn niet voor niets een delicatesse: 1 kop verse vijgen bevat 27 gram suiker, ofwel: zoveel als een snoepreep. Wel bevatten ze een hoge dosis vezels en kalium.
Verse vijgen bevatten minder suiker en minder calorieën dan verse dadels. Dat geldt ook voor gedroogde exemplaren. Als je wilt afvallen, zijn vijgen dus een iets betere keuze.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Natuurlijk is een verse vijg lekkerder dan een vijg uit de diepvries maar dit is een prima oplossing voor een grote oogst.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Vijgen eten
Je kunt gedroogde vijgen zo eten als gezond tussendoortje of in stukjes door een lekkere groene salade.
Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben. Is de schil stug?Dan zijn de vijgen niet meer zo vers. Je kunt de vijg dan nog steeds eten, maar de smaak zal wat minder zijn.
Een rijpe vijg is zoet en heerlijk. Zolang de vrucht nog loodrecht op zijn steel staat, is hij nog niet rijp om geplukt te worden. Wanneer de steel verwelkt en de vruchten beginnen af te hangen, weet je dat ze klaar zijn om te plukken.
Verse vijgen kun je tot 9 maanden in de diepvries bewaren (-18°C). Hoe weet ik of verse vijgen niet goed meer zijn? De vijgen zijn dan beschimmeld of voelen slap aan. Dit bederf herken je door je zintuigen te gebruiken: kijk, voel of ruik.
Vijgen oogsten
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Afhankelijk van het ras vijgen zijn de meeste vijgen in Nederland rond augustus en september rijp. Je kunt het vaak zien maar ook voelen. Vijgen zoals de Brown Turkey worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.