Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
Vloer dweilen
Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen. Maar dit sopje is ook goed voor het dweilen van een vinyl of linoleum. Heb je een houten vloer? Dan kan je dit sopje beter niet gebruiken.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
Doe een dopje wasverzachter in een emmer met lauwwarm water. Dweil daarna de vloer schoon en maak deze daarna met schoon water weer helemaal zuiver. De vloer dweilen met wasverzachter betekent dat u de vloer helemaal streeploos schoon kunt maken en dat de vloer bovendien ook eens lekker ruikt na de dweil beurt.
Voor veel oppervlakken in huis is een allesreiniger echt een uitstekend schoonmaakmiddel, maar gebruik het absoluut niet op uw vloer: het kan een doffe waas en strepen achter laten.
En dit is waarom… ”Met de goedkopere schoonmaakmiddelen verpest je juist je vloer”, aldus Henk Jeurissen mede-eigenaar van Dijkmans. ”Het schoonmaakmiddel maakt de vloer niet echt schoon.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Tips allesreinigers
Als je de allesreiniger op het vuil laat inwerken en daarna goed boent, heb je er minder van nodig. Allesreinigers bevatten stoffen die schadelijk zijn voor waterleven. Gooi je sopje daarom nooit op straat of in je tuin. Allesreinigers met een milieukeurmerk belasten het milieu minder.
Deze dingen moet je niet schoonmaken met azijn
Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
Uit een eerdere test van de Consumentenbond bleek al dat specialistische reinigers (bijvoorbeeld badkamer- of keukenreinigers) beter schoonmaken dan allesreinigers. Dit komt doordat dit soort middelen vaak extra ingrediënten bevatten, zoals bleek of zuur, waardoor zij gerichter en beter schoonmaken.
Afwasmiddel ontvet als de beste en is daarom ook ideaal om je ramen mee te wassen. Vul een spuitfles met een deel schoonmaakazijn en een deel water. Voeg vervolgens twee druppels afwasmiddel toe en je bent klaar om streeploos te boenen.
Schoonmaken: Dreft is ideaal om mee schoon te maken. Je krijgt er veel mee weg en zeker ook vettig vlekken krijg je hiermee weg. Wil je je bureau schoonmaken, je keukenkastjes, tafel, stoelen, nachtkastjes, wasbak, bestek la, spiegels? Pak gewoon Dreft.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Als het gaat om een kwetsbare vloer zoek hier het materiaal van de dweil dan op uit. Op een houten vloer wil je bijvoorbeeld niet te nat dweilen. Een vloerwisser is over het algemeen beter om dan te gebruiken dan een mop. Als je verder nog niets aan schoonmaakspullen in huis hebt is het heel handig om een set te kopen.
Warm water verdampt vele malen sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter.
Dweil met koud water, met daarin een klein beetje allesreiniger. Zo wordt het evengoed schoon, maar dan zonder dat er zeepresten op de vloer blijven plakken.
Met een dopje wasverzachter en een emmer met warm water kan je gemakkelijk de vloer dweilen. Het resultaat: een glanzende vloer zonder strepen.
Veel mensen hebben standaard een pot of fles groene zeep in huis, je kunt dit gemakkelijk gebruiken om de vloer te reinigen. Driehoek groene zeep past goed bij hout, omdat de natuurlijke ingrediënten het hout niet beschadigen. De terugvettende werking van zachte zeep zorgt zelfs voor een beschermend laagje!
Wanneer je klaar bent met dweilen laat je de vloer een half uur tot een uur aan de lucht drogen. Je kunt als je dat wilt de deuren en ramen in de ruimte opendoen om de vloer sneller te laten drogen. Als er strepen op de vloer beginnen te ontstaan neem je het water op de vloer op met schone handdoeken.
Hoe vaak moet je afstoffen? Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.