Ja, je mag je buikspieren trainen als je zwanger bent! Sterker nog, het levert heel veel voordelen op wanneer je de buikspieren blijft trainen tijdens je zwangerschap. Zo kan het verschillende zwangerschapskwaaltjes voorkomen en herstel je na je bevalling sneller als je al een sterke core hebt.
Vanaf 12 weken zwangerschap pas je je training aan. Vermijd het geïsoleerd trainen van je rechte buikspieren. Tijdens de zwangerschap wijken de rechten buikspieren om ruimte te maken voor de groeiende buik. De wijking die dan ontstaat is natuurlijk (en nodig) en noemt men een diastase.
Door de groei van je baarmoeder ontstaat er druk op je buikspieren, waardoor ze uit elkaar wijken. Is de gleuf op jouw buik al voelbaar? In dat geval is het trainen van de rechte buikspieren niet meer aan te raden. De schuine buikspieren mag je gedurende je hele zwangerschap blijven trainen.
Het doen van squats helpt het verstevigen van de juiste buikspieren. Deze spieren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap en de bevalling omdat ze zowel het toenemende gewicht als de gewichtsverplaatsing opvangen.
Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden. De druk onder water heeft invloed op je zwangerschap. Bovendien heb je een grotere kans op decompressieziekte.
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Squats, deadlifts en bench press zijn ideaal voor je core. Wij zien een echte opmars bij vrouwen en krachttraining. Het zijn ideale oefeningen tijdens je zwangerschap. Vermijd wel om te zwaar te gaan.
Door alle zwangerschapshormonen wordt het bindweefsel tussen je buikspieren soepeler. In combinatie met de druk van je groeiende buik kunnen de buikspieren tot wel 2,5 cm uit elkaar wijken. Dit is normaal en gebeurt bij iedere zwangere vrouw. Op deze manier krijgt de baby in je buik alle ruimte om goed te groeien.
Dit proces voltrekt zich in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, en daarom wordt met name in het eerste trimester geadviseerd op een rustige intensiteit te sporten en om tijdens het sporten te zorgen voor voldoende vocht en verkoeling.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Aanbevolen sporten die u meestal tot aan de bevalling kunt doen: Fietsen. Zwemmen. Wandelen.
Is er sprake van een ongecompliceerde zwangerschap, dan kun je met een gerust hart hardlopen. Het zal geen miskraam veroorzaken of de baby pijn doen. Die zit namelijk veilig en goed beschermd in je baarmoeder.
Sporten kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap (hoewel misschien steeds minder intensief). Sport niet meer als je vliezen gebroken zijn, bij voortijdige weeën, vaginaal vloedverlies, te hoge hartslag, te hoge bloeddruk, hartkloppingen of het vroegtijdig samentrekken van de baarmoeder.
Dag 4 tot 10 na de bevalling (het kraambed)
Vanaf dag 4 na de bevalling mag je beginnen met oefeningen voor de bekkenbodem en de dwarse buikspieren. Alle oefeningen zijn gericht op het weer leren voelen van de spieren die tijdens de bevalling op rek hebben gestaan.
Normale buikpijn zwangerschap
Zo kan het oprekken van je baarmoeder wat pijn geven. Door de hormonen én het feit dat je baarmoeder steeds meer plaats inneemt ten opzichte van je andere organen, kunnen ook een opgeblazen gevoel, winderigheid of obstipatie wel eens voorkomen.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
– Ga op je rug liggen met je knieën opgetrokken. – Zet je vingers dwars op de middellijn van je buik net boven en onder je navel. – Til voorzichtig je hoofd van de grond zodat je buikspieren zich aanspannen. – Wanneer je een bult of een diepe ruimte voelt dan heb je een diastase.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Ja, fitnessen en aan lichamelijke beweging doen tijdens je zwangerschap is veilig. Zowel voor de moeder als de foetus. Zoals je ziet is fitnessen tijdens de zwangerschap volgens vele onderzoeken en richtlijnen veilig.
Zoals pilates, yoga, bootcamp of fitness. Zo'n 2 à 3 keer in de week is voldoende om fit te blijven tijdens de zwangerschap en om je spieren in conditie te houden. Flink doorwandelen, fietsen of zwemmen is natuurlijk ook prima. Als de hartslag maar tijdelijk omhoog gaat terwijl je nog kunt blijven praten.”
Zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsgym
Bij zwangerschapsgym, ook wel de pufcursus genoemd, cursus ligt het accent op het aanleren van een juiste houding en ademhalingstechnieken die bij de bevalling belangrijk kunnen zijn.
Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders. Luister naar je lichaam en pak de rust waar nodig. Doe 's middags een power nap als je dat nodig hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal tegenaan!
De hoeveelheden verfstoffen die mogelijk in de bloedbaan terechtkomen, zijn erg laag. Hierdoor is de kans klein dat het schadelijk is voor jou of je baby tijdens je zwangerschap. Je kan dus veilig je haar verven als je zwanger bent.