Als werknemer heeft u recht op privacy op uw werkplek. Uw werkgever mag daarom niet zomaar een camera ophangen, e-mail controleren of telefoongesprekken afluisteren.
Ook op het werk bestaat privacy. Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Uw medewerkers hebben recht op een bepaalde mate van privacy op hun werk. Maar als werkgever heeft u het recht om controles uit te voeren bij een vermoeden van misbruik van e-mail, internet of telefoon door een of meerdere medewerkers.
Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet
,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Op basis van het instructierecht van de werkgever kan het gebruik van mobiele telefoons of andere voorwerpen op de werkvloer verboden worden. De bevoegdheid van de werkgever is eenzijdig; instemming van de werknemers is niet nodig. Voorwaarde van een instructie is wel dat deze redelijk en billijk is.
De telefoon van de zaak valt vaak onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn afspraken die gemaakt worden tussen werknemer en werkgever over aanvullende compensatiepakketten die werkgevers hun medewerkers kunnen bieden, zoals een laptop, auto of telefoon van de zaak.
Privé-omstandigheden zoals geboorte, verhuizing, ziekte, overlijden, slechte financiële situatie of relatieproblemen zijn behoorlijk ingrijpend. Ze kunnen mensen uit balans brengen. Als dit u overkomt, is het belangrijk dat u dit bespreekbaar maakt op uw werk. Dan kan uw leidinggevende daar rekening mee kan houden.
Bedenk dan dat uw baas het recht heeft om uw persoonlijke berichtjes te lezen. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens beslist. “Ook in ons land heeft de werkgever dat recht”, zegt professor arbeidsrecht Frank Hendrickx.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Werk hier niet aan tijdens kantooruren of op je werklaptop. Zoals eerder aangegeven kan je werkgever wettelijk gezien alle informatie opvragen van je computer.
De beheerder kan echter alleen zien waar uw iPhone of iPad zich bevindt wanneer de beheerder het apparaat in de beheerde verloren-modus heeft gezet. Als deze modus actief is, kan de beheerder de locatie van het apparaat zien.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Als er een duidelijk bedrijfsbelang is om de chats te lezen, dan mag dat. Wel moet dit in een reglement zijn uitgewerkt en moet het in een concreet geval relevant en noodzakelijk zijn, maar het mag. (En in dat reglement zeggen dat de werkgever altijd alles mag zien, is niet rechtsgeldig.)
10% zakelijk of minder
De waarde van dit loon bepaalt de werkgever als volgt: bij vergoeding is de hele vergoeding loon; bij verstrekking is de waarde van de verstrekking in het economische verkeer loon; bij terbeschikkingstelling zijn de kosten die de werkgever maakt loon.
In tegenstelling tot traditionele telefoons, zijn Cat-telefoons ontworpen om te werken onder buitengewone omstandigheden; van bouwplaatsen met stof en modder tot drukke magazijnen en distributiecentra.
Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Dit betekent bijvoorbeeld: Een privételefoonabonnement is niet aftrekbaar, maar de zakelijke gesprekken die u via dat abonnement voert wel. Een zakelijk telefoonabonnement is aftrekbaar.
Als werkgever heb je een wettelijk instructierecht om ordevoorschriften uit te vaardigen waaraan een werknemer zich moet houden. Volgens dit wettelijke instructierecht moet het dan gaan om voorschriften 'omtrent het verrichten van de arbeid' of om voorschriften 'met betrekking tot de goede orde in de onderneming'.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
De systeembeheerder of IT-afdeling van een organisatie beschikt hiervoor veelal over specifieke software. Hiermee lukt het om te achterhalen welke websites je allemaal hebt bezocht. Alle data die je ontvangt en verzendt legt een monitorprogramma namelijk vast in een informatiebestand.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.