Het beste kunt u een winterjasmijn tegen een muur leiden, de warmte die een muur uitstraalt voorkomt dat de bloemen bevriezen. De winterjasmijn kan zelf niet klimmen en groeit ook nog eens een beetje rommelig, daarom is het van groot belang dat u een stevig klimornament heeft.
Winterjasmijn snoeien
Winterjasmijn kunt u het beste snoeien in februari, direct na de bloei. Knip hierbij alle dode, beschadigde en uitgebloeide takken weg. Laat de jonge takken zitten zodat deze het volgende seizoen weer kunnen groeien en bloeien.
Winterjasmijn verzorging
Zet Jasminum nudiflorum in vruchtbare, goed drainerende grond in de volle zon of halfschaduw. Een muur op het zuiden of westen is erg geschikt.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.
De winterjasmijn is een goed groeiende tuinplant (maar relatief langzaam groeiende klimplant :)). Het eerste jaar moet hij zich even stellen en zal dan circa 50-100cm groeien. Het tweede jaar komt er minimaal 1 meter bij. (afhankelijk van standplaats).
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
Je verwijdert eerst het dode hout en de takken snoei je flink in , zo kunnen ze tijdens de zomer voldoende nieuwe twijgen vormen voor volgend jaar. Mocht je de winterjasmijn niet snoeien dan wordt hij inderdaad lelijk en brengt dit struikje weinig of bijna geen bloemen voort.
De jasmijn is ook uitermate geschikt als klimplant en muurbeplanting. Sommige soorten hebben wel een steuntje in de rug nodig om omhoog te klimmen. Door gebruik te maken van plantensteunen en delen van de plant met een touwtje vast te maken, zullen ze omhoog klimmen.
Klimmer tot grote hoogten
Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
De plek waar je de Toscaanse Jasmijn neerzet moet zo zonnig mogelijk zijn. De Jasmijn houdt erg van de zon. Hoe meer zon hoe meer bloemen de Jasmijn zal aan maken. En dat is wat je wilt, vele witte en heerlijk geurende bloemetjes die jouw tuin de hele zomer parfumeren.
De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig voor mensen of dieren.
De plant kan vermeerderd worden door halfhoutige stekken in de zomer of het najaar. Ook kunt u een twijg afleggen. Pak een twijg en snij deze schuin in, leg hem daarna op de grond en bedek hem zand. Leg er vervolgens een steen bovenop of zet de twijg vast met een klem.
De winterjasmijn bloeit van december tot eind februari met heldergele stervormige bloemen op kale takken. Dat is relatief een lange bloeitijd, soms bloeit de plant zelfs tot in april. Met een beetje geluk en goede zorg kan de winterjasmijn wel tot 2 meter hoog groeien.
Het is normaal dat een nieuwe plant eerst twee jaar groeit en dan pas tot bloei kan komen. Hij bloeit op het tweedejaarshout. Daar moet je met snoeien rekening mee houden: als je de takken die hij dit jaar maakt er af snoeit, dan heb je volgend jaar weer geen bloei.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
Dit kun je doen door een net te spannen of draden te spannen langs de muur of schutting. Daar leid je dan de plant langs. Een andere manier is door jonge loten telkens vast te binden aan een nieuw stuk touw, waarmee je ze omhoog trekt. Zo groeit de plant steeds hoger.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
Zich zelf vasthechten doen ze niet echt, maar ze slingeren zich om palen, bomen, hekwerk enz. heen en kunnen met een klimsteun zelfs hele muren begroeien. Zoals alle hoger opgaande klimmers – Toscaanse jasmijn kan tot 6 m hoog en breed uitgroeien – zullen ze op den duur onderaan wat kaal worden.
Je hebt zo'n 3 planten per meter nodig om een mooi resultaat te krijgen. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je de plant geen gelegenheid geeft om te klimmen, zal de plant een weg langs de grond zoeken en zich in de bodem wortelen.
De Toscaanse Jasmijn kan in principe het gehele jaar door worden geplant met uitsluiting van dagen dat het vriest. Je kunt deze klimplant het beste planten bij zacht weer in de maanden tussen oktober en april. Vergeet hierbij niet de plant water te geven na het planten.
Te weinig grond
Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien. Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan.
De Toscaanse jasmijn kan best tegen wat droogte, maar in een warme en droge periode kun je deze klimmer het best ruim water geven. Geef ook na het planten extra water en doe dit zeker het eerste jaar na aanplant in een droge periode.
Om de plant het jaar erop weer in bloei te krijgen, heeft hij een rustperiode nodig. Zet hem tijdens de wintermaanden daarvoor in een koele kamer, maar laat de plant ook tijdens deze periode niet uitdrogen. Geef ongeveer eens in de week water.
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.