De bekendste soort en het best geschikt voor ons klimaat. Aan te bevelen zijn Lavendel 'Dwarf Blue' (compact), Lavendel 'Hidcote' (donkere tint), Lavendel 'Munstead' (lichte tint), Lavendel 'Richard Grey' (donkere tint), Lavendel 'Alba' (wit) en Lavendel 'Rosea' (roze). Lavandula x intermedia.
Lavendel Stoechas Anouk of Franse lavendel en kuiflavendel is een heerlijk geurende lavendel die straalt in zijn originele paarse kleur. Van de beide soorten bloeit de lavendel Angustifolia het langst.
Lavandula angustifolia 'Munstead' is de sterkste variant van de lavendels. Het is een aanrader met zijn sterke geur en mooie blauwe bloemen.
Je kan lavendel het hele jaar door planten. Wanneer je ze in de lente plant, kan je ze in de zomer al bewonderen. Wanneer je ze in droge zomermaanden plant, moet je ze goed bewateren. In de herfst is het meestal vochtig genoeg en moet je ze niet bewateren wanneer je ze dan aanplant.
De gewone lavendel, ook wel echte lavendel of Lavandula Angustifolia genoemd, past het best bij ons klimaat. Hij is winterhard en kan goed tegen de nattigheid in ons land. Deze soort kan uitgroeien tot een prachtige paarse plant van maar liefst 50 cm hoog.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavendel is een zonneaanbidder en houdt van zeer zonnige, warme plaatsen. Een ideale plek is te vinden in het bovenste gedeelte van een kruidenspiraal, een zonnig rozen- of vaste planten perk, een zonnige omranding, op een muur of in een pot op het zonnige terras.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
Lavendel
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
Kuif- of vlinderlavendel (lavandula stoechas)
De bloemen hebben een 'vlaggetje', van een afstand lijkt het alsof er een vlinder op geland is. Deze soort is niet winterhard. Het zijn ideale potplanten: ze bloeien de hele zomer zolang je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt.
Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia).
Winterharde lavendel (Lavandula angustifolia en Lavandula x intermedia) kan temperaturen tot ongeveer -15°C aan en kan daarom het hele jaar door in de tuin blijven staan.
De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.
Lavendel combineren met andere planten
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel.
De plant krijgt te weinig zonlicht
Eén van de meest voorkomende oorzaken waarom een Lavendel niet bloeit, is dat deze te weinig zonlicht krijgt. In dit geval wordt de Lavendel aangeplant op een plek in de tuin die vrijwel de hele dag in de schaduw ligt.
Snoei één keer in augustus, uiterlijk september: na de bloei kan je meteen snoeien. Snoei dan alleen de bovenkant. Doe dit ook elk jaar. Zo blijft je lavendel mooi in model.
Een van de redenen waarom lavendel zo geliefd is, naast zijn mooie bloei en heerlijke geur, is dat deze weinig onderhoud vergt. De plant heeft in tegenstelling tot veel planten niet veel water nodig, waardoor je er weinig naar om hoeft te kijken. Let op: lavendel in pot moet je af en toe wel water geven.
Een lavendelstruik is snelgroeiend en wordt 40 à 50 cm breed. Om een mooi strakke haag te vormen heb je er 3 per lopende meter nodig.Om een vlak vol te planten kun je er 6 à 9 /m² zetten. Bij zes stuks zal het langer duren, bij 9 stuks kun je al vrij snel een perfecte blok snoeien.
Bij niet frequent genoeg snoeien verplaatst de groei van de plant zich naar de buitenkant van de lavendel. Het gevolg is een houtachtige binnenkant die kaal is en nooit meer jonge scheuten zal geven.
Voor de lavendel in een pot zijn soortgelijke locaties op het balkon en terras noodzakelijk. Een zonnig balkon of dakterras zijn uitermate geschikt als locatie. Bij de potgrond neemt men geen voedingsrijke potgrond, maar een goed doorlatende kruiden- of cactusgrond.
Bij de eerste lichte vorst worden lavendelplanten in de tuin bedekt met sprokkelhout.Als alternatief kan een vorstbeschermingsvlies of een jutezak worden gebruikt. Het afdekmateriaal moet luchtdoorlatend zijn, want wordt het in de winter warm, kan de lavendel schimmelinfecties ontwikkelen bij opgestuwde lucht.
Lavendel
De geliefde paarse kleur in combinatie met de heerlijke geur van de bloemen maakt de Lavendel een populaire plant. Bovendien kan Lavendel goed tegen het Nederlandse zomerklimaat en is bestand tegen droge periodes. Plant de Lavendel in de volle zon in een zandgrond en hij zal helemaal tevreden zijn.
Planten en verzorgen
Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
Eerst verwijderen we nog de onderste blaadjes. Zo kan je de stek gemakkelijker in de grond zetten. Maak gebruik van Pokon Stekpoeder, steek de stekjes daarna in de klaargemaakte plantenpotten en geef ze goed water. Je kan de plantenpotten nu eventueel in een kas of kweekkas zetten of met een plastic zakje bedekken.