Weerstand opbouwenDat opbouwen gebeurt als je kind voor het eerst in aanraking komt met zo'n specifieke ziekteverwekker. Het lichaam maakt dan antistoffen en afweercellen aan tegen die specifieke indringer. Na die eerste keer onthoudt het immuunsysteem hoe het die ziekteverwekker moet aanpakken.
De vitamines C en D, foliumzuur en de mineralen koper, selenium, ijzer en zink zijn goed voor de weerstand van je kind.
Om een goede weerstand te creëren én behouden is het belangrijk om je hele levensstijl daarop in te richten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bewegen, niet roken en matig alcohol drinken. Maar ook ontspannen en genoeg slapen (zes tot acht uur per dag) is goed voor je weerstand.
Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem zijn vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine D en zink, onmisbaar. Ook nutriënten* zoals omega 3-vetzuren, probiotica en kruiden dragen hieraan bij of hebben hier een positieve invloed op.
Foliumzuur helpt het immuunsysteem. Eet ook voldoende vis en melkproducten. De vitamine B12 die in deze voeding zit draagt ook bij aan de weerstand.
Naast Vitamine D, zink en selenium boost je je immuunsysteem met Vitamine C, en Omega-3 vetzuren, voor een betere weerstand. Tenslotte zijn supplementen met vitamines en mineralen voor de weerstand geen vervanging voor een gezonde levensstijl met voedzaam, gevarieerd eten, voldoende slaap, ontspanning en beweging.
De vitamines B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D3 zijn belangrijk voor je weerstand. Deze essentiële voedingsstoffen komen voor in je eten en drinken. Vitamines zijn nodig om gezond te blijven en speelt bijvoorbeeld vitamine B11 (foliumzuur) ook een rol in de weefselgroei en –ontwikkeling.
Ga naar altijdziek.nl voor de symptomen. Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.
Een lage weerstand is vaak de oorzaak van een ongezonde leefstijl en een ongezond voedingspatroon. Ook slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging, roken en stress zijn allemaal factoren die zorgen voor een lagere weerstand.
Tot je kind vier jaar is, is het advies alleen om hem dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Een vitamine D-supplement is er in de vorm van druppels en capsules. Qua werking is er geen verschil. Goedkopere huismerken en dure A-merken werken even goed.
Groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren graanproducten helpen je juist om deze te remmen." Vitamine D, zink en vitamine C zijn belangrijke voedingsstoffen om infecties in te dammen.
Sinaasappels, (vers) sinaasappelsap, broccoli, tomaat, aardbei en rode of groene paprika zijn allemaal rijk aan vitamine C. Vitamine D – ondersteunt het immuunsysteem en helpt zo het lichaam beschermen tegen infecties.
Groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van essentiële vitamines en mineralen die bijdragen tot een sterk immuunsysteem (2). Neem nu bijvoorbeeld vitamine C. Vitamine C staat bekend om zijn rol in het menselijk immuunsysteem. Je kan het terugvinden in citrusvruchten, kiwi's, paprika's, broccoli en spinazie.
Een tekort aan magnesium kan leiden tot veel uiteenlopende symptomen zoals: Spierkrampen of spierzwakte. Vermoeidheid, lusteloosheid.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.
Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Maar als je immuniteit verzwakt is, krijgen bacteriën en virussen vrij spel en heeft je afweermechanisme wat extra hulp nodig.
Supplementen voor peuters
Voor kinderen tot 4 jaar wordt een vitamine D-supplement aangeraden. Zelf maken ze namelijk nog niet voldoende vitamine D aan door zon op hun huid en ook via eten kunnen ze niet genoeg vitamine D binnenkrijgen. Het advies is dagelijks 10 mcg vitamine D extra te geven.