Oorsprong. Keezen is, net als mens-erger-je-niet afgeleid van het Indiase bordspel
Je begint met het kiezen van een kleur pionnen, daarna worden de kaarten gedeeld en begint het spel. Na elke ronde krijg je weer nieuwe kaarten. De eerste ronde begin je met 5 kaarten en daarna 4 per speler. Wie als eerste al zijn pionnen binnen heeft is de winnaar!
Spel en spelregels
A: De jokers doen niet mee in het keezspel. Maar wel in Keezbord the Battle! V: Als je niet verder kan met je pionnen, moet je dan alle kaarten die je in je hand hebt weggooien? A:Ja dan moet je alle kaarten weggooien en wachten op de volgende ronde.
Je kunt Keezen met twee tot zes spelers, solo of in teams van twee spelers. Bij vier spelers zijn er twee teams, bij zes spelers 3 teams. Wanneer je met teams speelt, ben je verplicht eerst je eigen pionnen in het thuishonk te krijgen en pas daarna mag je je teamgenoot gaan helpen met zijn pionnen.
Tokkenspel, het nieuwste én leukste gezelschapsspel dat je met familie en vrienden urenlang kunt spelen. Een combinatie van mens-erger-je-niet en klaverjassen. Door velen ook wel dé opvolger van het keezen genoemd.
Keezen komt wereldwijd voor, er zijn Canadese, Amerikaanse en Duitse varianten bekend. In Duitsland heet het spel Dog. In het Engels is het beter bekend als Tock. In Nederland wordt wel beweerd dat het spel zijn oorsprong heeft in Akersloot, maar ook in West Friesland beweren mensen dat het hun uitvinding is.
Het spel kan gespeeld worden vanaf twee tot vier spelers, of in teams. Voorbeeld: een team mag maximaal uit twee spelers bestaan, bij vier teams kun- nen er acht spelers aan het spel deelne- men. Je medespeler dient dan diagonaal tegenover je te zitten.
Als u kunt, dan moet u spelen (ook al slaat u uw eigen, of uw partners pion. Het is niet toegestaan, om u zelf te slaan op uw startpositie. Wanneer uw pion op zijn beginpositie staat mag er niemand langs en mag niemand uw pion slaan. Deze pion mag ook niet geruild worden als iemand een ruilkaart heeft.
Keezen bordspel
Je kunt het Keezenspel zien als een combinatie tussen mens-erger-je-niet en het kaartspel pesten. Het bord van Keezen lijkt namelijk erg op dat mens-erger-je-niet. Waar je bij dat spel met een dobbelsteen speelt, speel je bij Keezen met kaarten.
Keezbord - Het originele Keezen bordspel vanaf 18 euro!
Tokken is de Engelse versie van Keezen. Hiermee kun je met jouw bestaande bord een nieuwe variant spelen die vele extra uren speelplezier geeft! Bestel de uitbreiding TOKKEN, het Engelse keezen, nu GRATIS!
Tijdens het Tokkenspel is het de bedoeling om je pionnen op het bord te krijgen en deze in je thuishonk te krijgen. Je thuishonk zijn de vier gekleurde vakjes die overeenkomen met de kleur van je pionnen. Wanneer je een pion in het thuishonk hebt staan, mag niemand deze meer slaan of wisselen met een andere pion.
Het is de bedoeling door slim te spelen en te vragen zoveel mogelijk setjes van vier kaarten te verzamelen, de kwartetten. Door goed op te letten bij andere beurten kun je achterhalen wie welke kwartetkaarten heeft. Degene met de meeste kwartetten wint. Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld.
Spelregels. Bij dit spel heeft iedere speler vier pionnen die een ronde over het bord moeten maken om veilig op een van de eindcirkels te geraken. Eenmaal daar kan een pion niet meer worden verzet. Als dat met alle pionnen is gelukt, heeft men het spel gewonnen.
Pachisi in India
De spelregels van Pachisi zijn wezenlijk anders dan van Mens-erger-je-niet. Maar er zijn inderdaad ook overeenkomsten. Bij Pachisi beginnen alle pionnen in het midden van het bord.
Tokken speel je met 4 of 6 personen (in teams van 2 personen). Met 4 personen speel je met 1 spel kaarten en 2 jokers. Met 6 personen speel je met anderhalf spel kaarten (alle rode of zwarte kaarten uit het extra spel) en 3 jokers. Je bepaalt vooraf wie er begint met delen.
Een kwartet is een groep van vier muzikanten of zangers. Ook werken voor deze bezetting worden kwartet genoemd.
Als het spel met twee spelers gespeeld wordt, is een pot nodig. Beide spelers krijgen een aantal kaarten en de rest gaat in de pot. Als een speler een kaart vraagt die de ander niet heeft, mag hij een kaart uit de pot halen (en is de ander aan de beurt).
Het spelletje is erg eenvoudig, maar door goed op te letten in de beurten van andere mensen, kun je eenvoudig achterhalen welke kaart zich wáár bevindt. Kwartetten wordt hoofdzakelijk gespeeld met minimaal drie personen, maar er is ook een variant waarbij men met twee personen kan spelen.
De aanduidingen duo, trio, kwartet, kwintet en sextet komen regelmatig voor binnen allerlei genres in de muziek.
Voor een aantal van n kwartetten in het spel, en met opnieuw 3 spelers en 3 kaarten per kwartet zal een spel gemiddeld 2,0ФШn beurten duren. Een andere interessante vraag is, in hoeverre het redeneren over kennis van andere spelers in dit kwartetspel zin heeft.
Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je 'Kwartet!' en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel. Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is je beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg aan de beurt. Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn.
Voor kinderen vanaf 6 jaar, met extra grote kaarten. De blog over Weetjes Kwartetten maakte ik in 2020, inmiddels geupdate met het nieuwe weetjeskwartet over dierenpoep.
maXimaal is niet zomaar een spel. Je kan het met iedereen spelen: (jonge) kinderen of volwassenen die de tafels beter of slechter kennen dan jij. Je moet de tafels spelenderwijs oplossen, maar maXimaal zit zo in elkaar dat je vooral wint op basis van geluk.