Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Hoewel sinaasappelsap een stuk gezonder klinkt dan cola, bevatten beide drankjes bijna evenveel suiker. In cola zit elf procent suiker, in verse jus d'orange maar liefst tien procent. Dat is meer dan de dagelijkse 'toegestane' hoeveelheid; die ligt volgens voedingsdeskundige Marilyn Glenville op vijf procent.
In cola zit 11 procent suiker, in sinaasappelsap ongeveer 10 procent. Alhoewel het dus niet veel scheelt, zit er meer suiker in cola.
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Wat veel mensen niet weten is dat vruchtensap vaak evenveel suiker bevat als frisdrank. Een glas sinaasappelsap (250 ml) uit pak bevat bijna 24 gram suiker. Dit zijn 6 suikerklontjes. Een glas appelsap uit pak is nog zoeter: bijna 7 suikerklontjes.
Light-frisdrank bevat minstens 30% minder suiker dan gewone frisdrank. Bij light-frisdrank is de suiker vaak deels of helemaal vervangen door zoetstoffen.
Fruitsap bevat evenveel of meer suiker dan frisdrank. Door het persen zitten er amper nog vezels in en gaat een deel van het vitamine C-gehalte verloren. Fruitsap kan dus nooit een stuk fruit vervangen. Het is wel ietsje gezonder dan frisdrank, omdat het nog wat vitamine C bevat.
Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk sap te drinken.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Jus d'orange is ongezond
Dus: minder vezels, minder vitamine C en veel suiker. Daarnaast heb je ook nog eens veel sinaasappels nodig voor een fatsoenlijk glas sap. Je drinkt als snel het sap van drie sinaasappels weg. En dan heb je alleen nog maar een glaasje sap dat niet heel erg vult.
Waarom is de perssinaasappel goed voor je gezondheid:
Het sap van de perssinaasappel bevat veel vitamine C. Deze vitamine speelt een rol bij de aanmaak van collageen, dat belangrijk is voor sterke botten en tanden, soepele aderen en een gezonde huid.
Een pak sinaasappelsap uit de winkel is meestal sap uit concentraat, wat betekent dat het oorspronkelijk water eruit is gehaald en er later nieuw water aan is toegevoegd. Wat betreft het suikergehalte zit er niet veel verschil in beide, al beschikt sap uit een pak over iets meer toegevoegde suikers.
Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola. Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit hoe dat zit: "De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn.
Zo krijg je ongemerkt heel veel suiker binnen, zo'n 7 suikerklontjes per glas. Daarnaast is sinaasappelsap een bron van vitamine C. Een tekort hieraan komt in Nederland echter bijna niet meer voor, in ons voedingspatroon krijgen we over het algemeen voldoende binnen.
Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u fruitsap het best onmiddellijk na de bereiding consumeren. Vervang niet meer dan de helft van het fruit per dag (aangeraden wordt 2 à 3 stuks) door vruchtensap, dus maximaal één glas per dag.
Mensen die dagelijks vijf gram vruchtensuiker uit fruitsap nuttigen, overeenkomstig met één glaasje sinaasappelsap per dag, hebben 4% meer levervet in vergelijking met mensen die sporadisch fruitsap drinken.
Appelsap goed voor de gezondheid? Sommige mensen drinken appelsap omdat dit positief zou zijn voor bijvoorbeeld hun huid, botten, spieren of hart, of om te detoxen of ontgiften. Maar er is onvoldoende bewijs dat appelsap hierbij zou helpen.
Wanneer je sinaasappels perst, dan bevat het vers geperste sap nog wel vocht, maar geen vezels meer. Dit betekent dat de consumptie van vers geperst sinaasappelsap niet bijdraagt aan het behoud van een goede conditie van je darmwand.
Nee, fruitsap kan geen vers fruit vervangen. Onder fruitsap verstaan wij meestal sinaasappel- of appelsap. Hoewel vruchtensap natuurlijke suikers uit fruit bevat en frisdranken toegevoegde suiker, hebben deze suikers dezelfde caloriewaarde.
Bepaalde producten vermijden
Wees matig met: alcohol, koffie en thee, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, appelsap, vet eten, sterk gekruid eten, chocola en pepermunt. Ook kunt u beter niet te veel kauwgom kauwen.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Zoetstoffen zijn een vervanger van suiker, omdat er vaak geen calorieën in zitten maar wel een zoete smaak geven. Is het veilig om zoetstoffen te gebruiken? Uit verschillende onderzoeken komt dat het gebruik van zoetstoffen mogelijk leidt tot overgewicht en daardoor diabetes type 2.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.