Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
In walnoten zitten veel vetten, en kunnen daardoor makkelijk ranzig worden. Als je walnoten naar verfverdunner ruiken, dan weet je dat ze ranzig geworden zijn! Ranzige walnoten moeten weggegooid worden.
Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Koop goede noten
Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
Gekraakte walnoten bewaren
Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Walnoten lijken niet alleen op de vorm van onze hersenen, ze zijn er ook nog eens ontzettend goed voor! Walnoten bevatten namelijk een hoge concentratie DHA. Dit is een type omega-3-vetzuur dat je hersenen beschermt en ziektes als Parkinson helpt voorkomen.
Als jij twee noten op hebt en niets mufs hebt geproefd hoef jij je eigen geen zorgen te maken. Echt beschimmelde noten bevatten mycotoxinen, gifstoffen welke gevormd worden door schimmels, maar de kans in nihil, dat het jou overkomen is. Als er echt mycotoxinen waren geweest, was je allang ziek geweest.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Schimmels kunnen groeien op gewassen zoals granen, noten en (peul)vruchten, maar kunnen ook in producten terecht komen die daarvan gemaakt zijn, zoals brood en pindakaas. Producten worden goed gecontroleerd op schimmelgifstoffen. Het risico voor de gezondheid is daarom erg klein.
Gemiddeld kan je noten ongeveer een jaar bewaren. Noten in dop zijn het langst houdbaar. Als noten bewerkt worden, bijvoorbeeld door branden, roosteren of zouten, wordt de houdbaarheid korter. Pinda's kunnen zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar zijn gevoelig voor hoge en vochtige temperaturen.
Walnoten blijven in de vriezer ongeveer 12 maanden goed. De noten kraken. De kunt de noten heel laten of kleiner hakken. In diepvrieszakken of in diepvriesbakken verpakken en voorzien van label met naam en invriesdatum.
Er zijn verschillende manieren om walnoten - met schil en al - te drogen: een paar uur in de oven bij maximaal 40 graden met de ovendeur op een klein kiertje. "Als je schudt met de walnoot en de noot erin zit los, dan zijn de walnoten voldoende gedroogd."
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Als je noten op kamertemperatuur bewaard, bijvoorbeeld in een keukenkastje, kunnen deze 6 tot 9 maanden goed blijven. Bij een open verpakking is dit 2 – 4 weken. Mocht je noten langer willen bewaren, kun je ze het beste in een vriezer, koelkast of koude berging of schuur plaatsen.
Sluit de bokaal en laat een nachtje staan. (Noten hebben in principe allemaal een andere, specifieke weektijd maar de meeste noten weken best tussen de 8 tot 12 uur, hoe zachter de noten hoe korter de weektijd.) Daarna spoel je de noten af. Spoel ze grondig af zodat het water waarin ze geweekt hebben volledig weg is.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Amandelen. Met 7 gram vezels per 100 gram zijn dit een van de vezelrijksten onder de noten. Een goede dus, voor de stoelgang. Ook maken de vezels ze vullend, dus amandelen zijn een uitstekend tussendoortje.
Pecannoten. Pecannoten zijn de noten met het hoogste gehalte aan antioxidanten. Ze hebben ook een zoete smaak, hoewel ze maar heel weinig suiker bevatten, en daarom worden ze veel gebruikt voor het maken van allerlei desserts, zoals ijs, gebak, gelei en koekjes. paranoot.