Bij een black out kun je een bepaalde periode niet meer herinneren. Dit komt omdat alcohol de werking van je geheugen verstoort. Herinneringen in je kortetermijngeheugen worden hierdoor niet opgeslagen in je langetermijngeheugen. Het langetermijngeheugen functioneert de volgende dag ook nog slechter.
Je krijgt moeite met dingen onthouden of je focus bij je werk houden. Een boek of stukken lezen lukt niet meer zo goed want als je iets gelezen hebt, weet je eigenlijk niet wat er staat. Je kan het nog maar met moeite onthouden of het begrijpen lukt niet meer zo goed.
Met Out gaan wordt bij GHB meestal bedoeld dat iemand in een comateuze slaap valt. Dit kan al bij een lage dosering gebeuren. Deze comateuze toestand duurt 3 tot 4 uur.
Naast een hartziekte zijn de meest voorkomende oorzaken van bewustzijnsverlies een reactie op emotie of vermoeidheid, plotseling gaan staan (uit bed komen), of een neurologische aandoening zoals epilepsie. Overigens blijft de oorzaak van regelmatig terugkerend bewustzijnsverlies soms onduidelijk.
Een black-out is geheugenverlies dat kan ontstaan na een avond flink alcohol drinken. Het is een stoornis in het kortetermijngeheugen, waardoor je je de volgende dag niet meer herinneren wat er gebeurd is.
Een black out is een signaal dat je in te korte tijd veel te veel alcohol hebt genuttigd. De schade die ontstaat door een black out is serieus en kan op de lange termijn voor blijvende geheugenproblemen zorgen. Mensen die vaker last hebben van black outs zijn daarnaast vaak extra gevoelig voor de effecten van alcohol.
Eerste hulp. Is iemand out, probeer hem dan wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen. Bij bewusteloosheid maak je de ademweg vrij, leg je de persoon in stabiele zijligging en belt 112.
Bij bewusteloosheid (de persoon reageert niet meer op aanspreken) Ademweg vrijmaken (kijk of er iets in de mond zit), leg hem op zijn zij (om te voorkomen dat hij stikt in tong of braaksel de persoon op zijn of haar zij zodat hij/zij niet in braaksel kan stikken) en alarmeer direct de EHBO of bel 112!
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Meestal is geheugenverlies tijdelijk en plotseling. Oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, alcohol (Korsakov), ouderdom, dementie of hersenletsel. (Permanent) geheugenverlies is moeilijk te behandelen. Om je geheugen optimaal te houden is een gezonde leefstijl belangrijk.
Vergeetachtig of serieuze geheugenproblemen
Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn verschillende dingen. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie echt uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtig betekent dat je tijdelijk iets niet meer weet. De informatie komt weer terug.
Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen: Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard. Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen.
Alcohol en dementie
Alcohol remt de opname van vitamine B1. Deze vitamine is nodig voor een goede werking van de hersenen. Door de giftige werking van alcohol en een tekort aan vitamine B1 wordt niet alleen je kortetermijngeheugen aangetast, maar ook je langetermijngeheugen.
De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Bij bewusteloosheid zit een slachtoffer onderuitgezakt of ligt hij op de grond. Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en op het schudden aan de schouders. Daarbij kunnen de ogen zowel open als gesloten zijn. Iemand die bewusteloos is voelt slap aan.
Slachtoffers van drogering kunnen verschillende symptomen ervaren, meldt Drugsinfo. Geheugenverlies, een black-out, misselijkheid, gekke dingen doen/zien/voelen, niet kunnen slapen, grote pupillen, bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn: het zijn allemaal klachten die bij drogering passen.
Presentatie bij GHB-gebruik
Doorgaans blijft de ademhaling intact, al neemt de ademfrequentie af en neemt het teugvolume toe. De ogen kunnen naar buiten gericht staan. De diep slaap bij een overdosis duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten.
Deze vloeistof wordt vaak gebruikt in de gay- en swingersscene om onder invloed van drugs, seks te hebben. De samenstelling van de vloeistof is zeer onbetrouwbaar. Het bevat meestal één of meer van de volgende middelen: GHB, MDMA, amfetamine en soms ook een NPS zoals 3-MMC.
Out gaan is riskant
Dat kan leiden tot ernstige ademhalingsstoornissen die levensbedreigend kunnen zijn. Vooral in combinatie met alcohol, slaap- of kalmeringsmiddelen is dit risico groot. Als je bewusteloos raakt, dan kan het wel 3 tot 4 uur duren voor je weer bijkomt.
Symptomen van een mentale kater door alcohol
Symptomen van een emotionele kater houden meestal enkele uren tot dagen aan. Je kunt last hebben van: Somberheid. Angst.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Heeft u helemaal geen stroom, dan kunt u de storing melden via het Nationaal storingsnummer Stroom & Gas (0800-9009). Dit is een gratis nummer. Uw melding komt direct bij uw regionale netbeheerder binnen. Met de de mobiele telefoon kunt u ook de website Gas- en stroomstoringen raadplegen.
Maar gelukkig kunnen we ons voorbereiden op een blackout. Zorg dat je weet wat je voor, tijdens en na een stroomstoring moet doen. Maak een noodplan voor het gezin en zorg dat iedereen weet wat hij moet doen als het zo ver is. Schaf een noodpakket aan, zodat je in ieder geval voorzien bent voor minimaal 72 uur.