Lucht wordt via het melkschuimkraantje bij de melk gedoseerd, maar als het kraantje niet goed schoon is, zal er ook geen schuim vormen. Werkt je melkopschuimer niet goed, maak dan als eerste alle onderdelen goed schoon om te zien of je daarmee het probleem verhelpt.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
Probeer het volgende om het probleem te verhelpen: - Zorg ervoor dat de stoomfunctie is geselecteerd op het bedieningspaneel . - Zorg ervoor dat de stoomknop volledig open staat. - Controleer of de melkpijpjes helemaal schoon zijn en geen melkresten bevatten.
U gebruikt niet de juiste melk
Als de melk niet schuimt zoals u wilt, kunt u een andere soort of een ander merk melk proberen. Wij adviseren u om halfvolle koemelk te gebruiken op koelkasttemperatuur voor de beste opschuimresultaten.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Zit er geen cremalaag op jouw koffie, of is de cremalaag heel dun? Dan los je dit meestal op als je de maalgraad fijner zet, de sterkte per kopje verhoogt of de watertemperatuur verlaagt.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Met een reserve ventiel kun je testen of het ventiel defect is of de melkschuimer niet goed schoon is. Als je na het verwisselen van het ventiel goed schuimt hebt, dan is de melkschuimer goed schoon. Mocht je dan nog geen goed schuim hebben, dan is in 9 van de 10 gevallen de melkschuimer niet schoon genoeg.
Waar moet je op letten met het kopen van een melkopschuimer? Capaciteit: de grootte van de melkopschuimer bepaalt hoeveel melk je tegelijkertijd kunt opschuimen. Voor een enkele cappuccino heb je aan een kleine opschuimer genoeg, maar als je meerdere kopjes moet bedienen, is een grotere capaciteit handig.
Je wilt namelijk een mooi lobbig microfoam met zo klein mogelijke luchtbelletjes. Dat blijft ook veel langer in tact en lekker. Dus ga voor vette melk.Mag of wil je geen vet, ga dan liefst voor halfvolle in plaats van magere melk.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Je plaatst de gardekop in het water en zet de melkopschuimer zo'n tien tot vijftien seconden aan. Poets daarna met een zachte spons of borstel nog even na indien nodig. Daarna doe je hetzelfde met een kopje waar alleen water in zit. Vervolgens droog je de gardekop goed af.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
In het geval van verminderde melkschuim kwaliteit, check of de Lattiz verpakking correct is geïnstalleerd (goed gepierced en geplaatst). Als je vragen hebt over de Lattiz verpakking, zijn we altijd bereid je te helpen. Contacteer ons hieronder.
Als de melk spettert, dan is deze aan het koken. Er wordt geen schuim opgebouwd. De reden hiervoor is dat er te weinig melk in de melkschuimer komt. Vervang het luchtaanzuigventiel en controleer op een eventueel aanwezige draaiknop goed in het menghuis is gedrukt.
In veel gevallen kan je het deksel zelf reinigen. Demonteer alle losse delen van het deksel en laat deze ca 30 minuten weken in een sopje van lauw warm water met een scheut De'Longhi Eco Multiclean. Als deze reiniging niet helpt is het aan te raden om een nieuwe melkkan aan te schaffen.
Lucht wordt via het melkschuimkraantje bij de melk gedoseerd, maar als het kraantje niet goed schoon is, zal er ook geen schuim vormen. Werkt je melkopschuimer niet goed, maak dan als eerste alle onderdelen goed schoon om te zien of je daarmee het probleem verhelpt.
Door het mixer opzetstukje in het apparaat te monteren kun je 240 ml melk ook gewoon opwarmen. Afhankelijk van de hoeveelheid melk duurt dat 100 tot 120 seconden.
Temperatuur is Cruciaal
De ideale temperatuur voor het opschuimen van melk ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius. Een te hoge temperatuur kan de melk laten stremmen en de smaak beïnvloeden, terwijl een te lage temperatuur het moeilijker maakt om dik schuim te krijgen.
BEWERKTE MELK SCHUIMT BETER
Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen. Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte. Dat betekent dat in de basis een magere melk beter opgechuimd kan worden, omdat die verhoudingsgewijs meer eiwit heeft dan vet, in vergelijk met halfvolle of volle melk.
De beste koop is volgens de Consumentenbond de Inventum MK350. Die kost maar 34 euro en blinkt uit door de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is een van de snellere en stillere, merken de testers op. Ander voordeel van de Inventum is dat je een kleine hoeveelheid melk kunt opschuimen.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.