In een luidspreker is de woofer de harde werker. De woofer wordt gebruikt voor de weergave van de laagste tonen in een luidsprekerkast.Daarnaast kan de woofer ook dienst doen als weergever van midden-tonen bij een tweeweg systeem. Vooral bij deze dubbelfunctie (laag en midden) moet de woofer geen bijgeluiden vertonen.
Wat is een subwoofer? Een subwoofer is het excentrieke buitenbeentje van de hifi-familie. Het is een vierkante kast die ergens in een hoek staat te brommen. Een subwoofer is namelijk een luidspreker die speciaal ontworpen is om de allerlaagste bastonen van muziek en de zwaarste explosies van films weer te geven.
De subwoofer vormt een integraal onderdeel van elke degelijke home cinema opstelling. Dit type luidspreker staat in voor de lage tonen en bas, en zorgt zo voor een extra beleving bij het kijken naar spectaculaire actiefilms. Maar ook in een stereo-opstelling kan een subwoofer voor een meerwaarde zorgen.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
Een tweeter heeft een kleine omvang
Een tweeter heeft een kleine diameter ten opzichte van een gewone of een basluidspreker (woofer), namelijk rond de 3 cm. De reden hiervan is dat een kleine luidspreker hogere resonantiefrequenties heeft, waardoor deze juist in het hoogfrequente gebied, correct geluid kan afstralen.
De bastonen en alle lage, brommende geluiden liggen ergens tussen de 20-200 Hz, terwijl hoge frequenties (schelle, hoge tonen van bijv. bekkens of s-klanken) tussen de 2.000 en 20.000 Hz (2 kHz – 20 kHz, kilohertz) liggen.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Wat je nodig hebt is een auto-powerstand, een crossover-frequentie-regeling (waarmee je de bovengrens qua frequenties bepaalt die de sub afspeelt), een volumeregelaar en een faseknop. Wil je een subwoofer aan een stereo-opstelling toevoegen, dan is een muziekmodus handig en een cinch- of XLR-ingang.
Heb je een subwoofer die niet heel krachtig is, of wil je iets meer uit je subwoofer halen? Dan kan je de subwoofer het beste in de hoek van de kamer zetten. De hoek is een populaire plek om zo de lage tonen van de subwoofer te laten versterken. Daarnaast is het ook een handige plek vanwege de bekabeling.
Volume van subwoofer instellen
Het is raadzaam om het volume van de sub in eerste instantie in te stellen op ongeveer een derde tot maximaal 50% en het gewenste totale volume via de AV-receiver te selecteren. Op deze manier hoeft de interne subwooferversterker niet tot aan de limiet te gaan.
Een woofer gaat meestal wat hoger (500 - 800 Hz) dan een subwoofer die meestal tot zo'n 100 tot 150 Hz hoeft weer te geven. De subwoofer is dan beter in staat de laagste frequenties op groter volume weer te geven. Ook is het geluid van een subwoofer minder te plaatsen in de ruimte.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Subwoofers zijn zeer krachtige luidsprekers die gespecialiseerd zijn in het afspelen van tonen met een behoorlijk lage frequentie. Deze lage frequentie wordt ook wel de bas genoemd. Het gaat in dit geval om tonen die onder de 80 Hz vallen. Een subwoofer is uitermate geschikt voor het gebruik in auto's.
De draadloze subwoofer heeft een ingebouwde antenne. Houd water en vocht uit de buurt van de eenheid. Voor het beste resultaat moet je zorgen dat het gebied rond de draadloze subwoofer vrij is van obstakels.
1. Samsung HW-Q950A. De Samsung HW-Q950A is volgens ons de beste soundbar met subwoofer van 2022. Deze installatie bestaat uit een soundbar, een subwoofer en 2 achterspeakers, waardoor het geluid van alle kanten komt en je volledig in je film gezogen wordt.
Onder of in meubels
In een kast of meubel is dus af te raden, puur omdat een subwoofer ruimte nodig heeft om te 'ademen'. Een gesloten ruimte, ook al is het maar aan drie kanten, komt de kwaliteit van het geluid niet ten goede.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.
Er zit niet voor niets een koelplaat met ribben (vertikaal) op de sub gemonteerd. Leg je de sub nu op zijn kant dan kan dat betekenen dat de warmte niet goed wordt afgegeven aan de omgeving. Het gevolg kan zijn dat de versterker gaat 'driften' en de woofer niet de prestaties levert zoals dat zou moeten.
Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.
Als het nodig is kun je de subwoofer zelfs achter de bank neerzetten. Volgens Johan van Bowers & Wilkins is het voor mensen niet waarneembaar waar de lage tonen (van 200 hertz) vandaan komen. Bij krachtige subs voel je echter wel aan de luchtdruk waar het geluid vandaan komt. Idealiter plaats je hem dus wel vóór je.
Een actieve subwoofer is een speaker die een eigen versterker ingebouwd heeft. Deze versterker verzorgt de gehele aansturing van de speaker en zorgt er dus voor dat er voldoende vermogen is om de lage tonen in de betreffende ruimte weer te geven.
Wat is een crossover? Crossovers zijn in wezen filters die frequenties scheiden of blokkeren en deze naar de juiste luidspreker leiden. Er zijn twee, veel voorkomende soorten crossover, "passief" en "actief".