Als het gehakt nog enkele dagen houdbaar was, dan kun je de pastasaus nog enkele dagen bewaren. Was het vlees tot de volgende dag houdbaar? Dan kun je de pastasaus ook niet langer bewaren dan tot de volgende dag. Wel kun je de pastasaus invriezen.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak. Datzelfde is overigens ook van toepassing voor complete pastagerechten.
Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn. Je kunt ingevroren pastasaus ongeveer drie maanden bewaren (een beetje afhankelijk van de ingrediënten) en het is zo weer opgewarmd.
Er zijn veel soorten pasta's die je kunt invriezen, denk aan: 'pasta carbonara', 'pasta pesto', 'courgette pasta', 'pasta bolognese', 'pasta boursin', 'currypasta', ”pasta gorgonzola', 'pasta garnalen', 'pasta met kip', 'pasta roomsaus', 'pastasalade', 'pasta tonijn', 'pasta spinazie', 'pasta zalm', en zelfs pasta's ...
Pastasaus bewaren
Klassieke Italiaanse sauzen zoals de (zelfgemaakte) bolognesesaus kun je doorgaans 3 maanden invriezen, mits je na bereiding de saus direct en volgens het stappenplan invriest.
In de koelkast kan de pastasaus gedurende één tot enkele dagen bewaard worden. Dit wordt met name bepaald door de houdbaarheid van het gehakt (of een ander soort vlees of vis) dat door de saus zit. Als het gehakt nog enkele dagen houdbaar was, dan kun je de pastasaus nog enkele dagen bewaren.
Je kunt alle soorten saus invriezen, maar sommige zijn minder geschikt omdat ze schiften. Schiften is het proces waarbij stoffen van elkaar scheiden door bijvoorbeeld extreem lage temperaturen.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak.
Als we het hebben over etensrestjes die je over hebt na het koken, dan geldt dat je macaroni (met vlees en saus) zo'n twee dagen kunt bewaren in de koelkast, of drie maanden in de vriezer. We raden je zowel voor de koelkast en vriezer aan om een goed en luchtdicht bewaarbakje te gebruiken.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Als je gebraden gehakt over hebt, kun je dit uitstekend invriezen. Zorg ervoor dat het gebraden gehakt eerst afkoelt tot kamertemperatuur en plaats het gehakt vervolgens in een luchtdichte verpakking. De verpakking dient uiteraard geschikt te zijn voor diepvriestemperaturen, zoals een diepvriesbakje of diepvrieszakje.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
Zelfgemaakte sausje bewaar je eigenlijk áltijd – goed afgedekt – in de koelkast en liefst maar een dag of twee.
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.
Hoe lang blijft pastasaus goed na openen? Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Handig als je er later snel saus van wil maken. Of maak er meteen tomatensaus van en vries die in. De saus kan je tot 3 maanden in de diepvries laten zitten. In de koelkast kan je de saus nog 3 dagen bewaren.
Gerechten met crème fraîche
Dan kun je dit gerecht natuurlijk gerust invriezen. Kliekjes zijn meestal zo'n drie maanden houdbaar in de vriezer. Het ingrediënt crème fraîche verandert daar niets aan en kan dus gerust drie maanden ingevroren worden.
Je kunt stroganoff saus van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren tot gebruik. Als je net als ik plantaardige room gebruikt zou je de saus zelfs kunnen invriezen maar dan gaat de smaak wel achteruit.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus. Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.