Harde kazen hebben een hartige smaak en zijn vaak wat scherper en zoutig. Deze kazen zijn het gemakkelijkst om te combineren met wijnen omdat het vet van de kaas de tanninegehalte van de wijn tegen zal gaan. De beste combinatie is zonder twijfel met een Cabernet Sauvignon of een Rioja.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Kies bij geitenkazen en schapenkazen zoals Broccio, Crottin, Pélardon, Selles sur cher, Valencay… voor soepele witte en fruitige wijnen zoals een Chablis, Pouilly- Fumé, Pouilly- Fuissé, of een Sancerre.
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn. Ga voor zacht fruitig en tanninearm.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Kazen met een uitgesproken zuurgraad zoals geitenkaas of feta vragen om een frisse wijn met een hoger zuurgehalte. Daarom smaken jongere en levendigere witte wijnen met een aanwezige fruitexpressie zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling hier goed bij.
Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
Bij geitenkazen gaat het erom of ze nog jong en fris zijn of al oud en met veel smaak. In alle gevallen past witte wijn goed bij chèvre. Bij een jonge geitenkaas met een hoog vetgehalte zou ik een jonge droge wijn zoals een chardonnay, macon-villages of een riesling drinken.
Natuurlijk kies je niet zomaar voor om het even welke rode wijn bij geitenkaas, maar wel voor een type Beaujolais of een jonge Grenache. Dit type wijnen zijn de partner waar warme geitenkaas om vraagt. Kies je toch eerder voor een witte wijn? Ga dan voor een Chardonnay, een Sylvaner of een Italiaanse Pinot Grigio.
Een glas mooie rode klassieke wijn past vaak bij droge en harde kazen. Denk bijvoorbeeld aan de rode wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Maar een licht gekoelde Dornfelder uit Duitsland kan ook heerlijk gecombineerd worden met een stuk camembert.
Een belegen kaas bij de Valle reale Lupi reale rood. Oude kaas daarentegen matched fantastisch met een langhe nebbiolo van Erbaluna of, als je het een keer heel sjiek wilt doen, de Barolo van Erbaluna. Bij oude kaas gaat ook prima een Rosso di Montalcino of de wat duurdere Brunello.
Pouilly Fumé is over het algemeen een frisse zeer strakke en elegante witte wijn van de Sauvignon druif zonder houtopvoeding met een wat rokerig parfum uit het Loiregebied. Pouilly-Fuissé is meestal een vrij volle witte toast met honing Chardonnay wijn uit de Bourgogne, waar houtopvoeding tot een kunst is verheven.
Lichte, jonge, frisse kazen, combineren goed met frisse wijnen als sauvignon blanc uit de Loire, chenin blanc uit de Vouvray, een frisse chardonnay als chablis, of een frisse rosé uit de Provence, ook bubbels als Champagne en crémant doen het goed met deze kazen.
Hij begeleidt perfect adele gerechten van zeevruchten, zoals gambas, kreeften en langoesten. Dankzij zijn zuurheid en soepelheid kan hij ook perfect witte vlees zoals kalf en gevolgte begeleiden.