In Montenegro en Kosovo is de euro geen wettig betaalmiddel. Maar u kunt daar wel betalen met euro's.
De munteenheid van Kosovo is de euro.
In een aantal landen en gebieden kunt u in de praktijk eveneens met de euro betalen, zoals in Kosovo en Montenegro.
De staten Kosovo en Montenegro op de Balkan zijn geen lid van de EU. De twee landen hebben in 2002 unilateraal de euro ingevoerd en gebruiken deze sinds die tijd als hun feitelijke munteenheid.
Er zijn zeven EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië. Al deze landen, op Denemarken na, moeten de euro invoeren zodra zij aan de criteria die hiervoor gelden voldoen. Denemarken heeft een uitzonderingsclausule afgedwongen.
Hoewel Polen in 2004 tot de Europese Unie is toegetreden, maakt het momenteel geen gebruik van de euro, maar van zijn eigen historische munteenheid, de złoty (PNL). De Poolse munt zoals we die vandaag kennen, ontstond in 1995 onder het postcommunistische regime met als doel de economie van het land een impuls te geven.
Groen: geen bijzondere risico's. U kunt naar de rest van Kosovo reizen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Kosovo was vroeger een provincie van de Joegoslavische deelrepubliek Servië. De meerderheid van de inwoners was en is etnisch Albanees. Ze voelden zich stelselmatig onderdrukt door de Serviërs. Bij het uiteenvallen van Joegoslavië klonk in Kosovo de roep om onafhankelijkheid dan ook luid.
Kosovo was tot aan de Eerste Wereldoorlog onderdeel van het Ottomaanse rijk. Daarna maakte het deel uit van de Joegoslavië. De bevolking (1,9 miljoen in 2020) bestaat hoofdzakelijk uit Albanees sprekenden die het islamitisch geloof aanhangen.
Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn. Kosovo valt niet onder de groene-kaartlanden wat betekent dat je Nederlandse verzekering geen dekking biedt. Je moet daarom aan de grens een kortetermijnverzekering afsluiten.
Vereisten voor een toeristenvisum voor Kosovo voor Nederlandse paspoorthouders. Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 90 dagen per 180 dagen.
De munteenheid in Albanië is de lek. De wisselkoers schommelt een beetje, dus controleer de koers voor vertrek. Je kunt in Albanië vrijwel overal pinnen met je Cirrus/Maestro-pinpas. Je kunt bij alle banken en bij grotere hotels ook euro's wisselen.
1974: Kosovo krijgt de status van een zelfbesturende en autonome provincie binnen Joegoslavië. Dit leidt tot meer spanningen tussen de Albanezen en Serviërs.
Montenegro en Kosovo gebruiken eveneens de euro, maar zonder formele overeenkomst. Ongeveer 350 miljoen mensen verrichten nu hun contante betalingen in dezelfde munt: de eurobankbiljetten en -munten zijn een tastbaar symbool van de Europese integratie geworden.
Dat Montenegro de euro gebruikt, komt omdat Montenegro geen eigen valuta heeft.
De prijzen in Kosovo liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -62%.
Kosovo riep op 17 februari 2008 een eenzijdige onafhankelijkheid uit van Servië. De etnisch Albanese bevolking, waar Kosovo voor ruim 90% uit bestaat, streefde al enige tijd naar afsplitsing van Servië. Deze onafhankelijkheid wordt door 99 van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend.
De oorlog in Kosovo was het gevolg van de opgelopen spanning tussen etnische Albanezen, die met ruim 90% de meerderheid in de autonome provincie Kosovo vormden en de Servische autoriteiten, die gezag over Kosovo hadden als onderdeel van het Republiek Servië binnen het Federale Republiek Joegoslavië.
De hoofdstad is Pristina. Een groot deel van Kosovo bestaat uit bergachtig gebied. Sinds 4 april 2021 is Vjosa Osmani de president van Kosovo. Kosovo kende veel opstanden die door de Serviërs werden neergeslagen.
Op internationaal vlak erkennen 101 landen Kosovo als zelfstandig land (sinds 2020). Dit zijn o.a. Nederland, België, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Kroatië, Turkije, Montenegro, Albanië en Noord-Macedonië.
Identiteitskaart. Het is mogelijk om naar Kosovo terug te keren met een geldige nationale identiteitskaart.
De EU-Raad gaat akkoord met de toetreding van Kroatië tot het eurogebied. Het slaan van de Kroatische euromunten begint. Tot en met 31 december 2023 worden de prijzen in Kroatië zowel in kuna's als in euro's vermeld. Met alle commerciële banken in Kroatië worden bevoorradingsovereenkomsten getekend.
Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.