Wat is een Moederdeeg?

Bij het maken van desembrood voegen bakkers echter geen gist toe, maar een moederdeeg. Dit is een mengeling van meel of bloem waarin de aanwezige melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten tot leven komen. Hoe langer je dit laat rusten, hoe meer smaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weekend.knack.be

Hoe maak je Moederdeeg?

Moederdeeg/starter onderhouden

Maak je hele glazen potje leeg, voed dit moederdeeg/deze starter met meel en water tot voldoende zuurdesem voor je brooddeeg plus voor een plukje zuurdesem. Laat het geheel 8 uren rijpen. Dan heb je je zuurdesem klaar voor je brooddeeg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op smaakacademieachterhoek.nl

Hoe oud is Moederdeeg?

En datzelfde moederdeeg gaat al 90 jaar mee. Ne-gen-tig jaar. Dat zit zo: in de vroege jaren 90 deed Bernard als jonge bakkersknaap een lange stage bij Pierre Poilâne, de legendarische Parijse bakker. “Hij was gierig als de nacht”, zegt Bernard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nieuwsblad.be

Hoe bewaar je Moederdeeg?

Bewaar het (vloeibare) moederdeeg in een plastic bak met los deksel of in een potje met 'rubber ring deksel'. Niet in een zeer afgesloten potje. Reden: het moederdeeg kan nog rijzen gedurende de eerste dagen. Na een paar dagen kalmeert het.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eerdergebakken.wiebaktmee.nl

Welke bloem gebruiken voor zuurdesembrood?

U maakt de zuurdesem starter het best met roggemeel. Roggemeel bevat namelijk ontzettend veel micro-organismen, veel meer dan normale bloem. Die organismen zorgen voor de gewenste bacteriën en gisten in de uiteindelijke desem starter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op demolenwinkel.nl

Zelf een zuurdesem starter maken

23 gerelateerde vragen gevonden

Waarom zuurdesem weggooien?

Die dien je regelmatig te voeden met telkens weer water en bloem. Bij elke voedingsbeurt wordt aangeraden om de helft van je starter weg te gooien voordat je de verse ingrediënten toevoegt. Dit zorgt voor een gezondere balans in de fermentatiecultuur en komt de kwaliteit van je brood ten goede.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Waarom mislukt mijn zuurdesem starter?

Als je de desemstarter aan het maken bent is het belangrijk dat de temperatuur tussen de 20˚C en 25˚C is. Als het koeler dan 20˚C is dan komt je desemstarter niet tot leven. Als het warmer is dan 25˚C kunnen er verkeerde bacteriën ontstaan die het doen mislukken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cathelijne.nl

Is het erg als brood langer rijst?

Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Hoe weet je of je zuurdesem starter goed is?

Als je desem bubbelt is het actief en kun je ermee bakken. Voor je gaat bakken neem je een schone pot, hierin doe je 100 gram van het actieve desem en dit zet je in de koelkast voor de volgende keer. Staat er een laagje water op dan heeft ie honger en moet je hem voeden (zie foto beneden; de pot meest rechts).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op foodlovelifebeing.nl

Waarom rijst mijn zuurdesem brood niet?

Het brood rijst niet goed, dit kan komen doordat je tijdens het kneden extra bloem of meel toe gaat voegen omdat 'alles plakt'. Zal een deel van de toegevoegde bloem of meel niet goed gekneed zijn. Het brood kan dan minder goed rijzen omdat er een minder goed ontwikkeld glutennetwerk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bakkerijremon.nl

Waarom groeit mijn desem niet?

20 – 25 °C is een goede temperatuur. In een te warme omgeving – boven de 25 °C – kunnen verkeerde bacteriën gaan groeien en die kunnen een desem vernielen. In een te koude omgeving komt het hele proces niet goed op gang. Gebruik tijdens het verversen water met een temperatuur van 21 – 25 °C.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitdekeukenvanarden.blogspot.com

Hoe ruikt zuurdesem starter?

Controleer of je desem lekker ruikt! De geur van je desem moet fris en fruitig zijn, met een hint van blauwe bessen (bij een desem op basis van rogge) en yoghurt en citrustonen (bij een desem op basis van tarwe).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weekendbakery.com

Kan zuurdesembrood ook te lang rijzen?

Let op dat je het niet te lang laat rijzen! Dit wordt ook wel “overproofing” genoemd. Dit kan zijn doordat het te warm is, of doordat het te lang duurde voordat het brood in de oven ging. In dat geval zal het “plat” vallen in de oven en niet goed meer rijzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op redzuurdesem.be

Is zuurdesem gezond?

(Zuur)desembrood is net zo gezond als 'gewoon' brood. Qua samenstelling lijken beide broodsoorten erg op elkaar: ze bevatten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is wel belangrijk om te kiezen voor volkorenbrood of bruinbrood.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Hoe begin ik met het maken van een starter?

Een starter is simpelweg een mengsel van bloem en water. Door deze twee ingrediënten te combineren, activeren de wilde gisten en bacteriën die van nature in de bloem voorkomen. Na verloop van tijd zijn deze micro-organismen zo sterk aanwezig, dat ze het brood kunnen laten rijzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op foodiesmagazine.nl

Hoe kom je aan desem?

Je starter overleeft prima op één voeding per week. De volgende keer dat je weer een brood wil bakken haal je de starter uit de koelkast, voed je deze opnieuw in de juiste verhouding en wacht je 8 uur totdat je starter opnieuw actief is geworden en verwerkt kan worden in een recept voor desem.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op laurasbakery.nl

Hoe vaak moet je zuurdesem voeden?

Waarom onderhoud belangrijk is

Het doel van het onderhouden van uw starter is ervoor te zorgen dat u een starter klaar heeft (dwz gezond en sterk) wanneer u klaar bent om zuurdesembrood, pannenkoeken of wat u maar wilt te maken. Voor bakkers die vaak bakken, is het het beste om je starter 2-3 keer per dag te voeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op challengerbreadware.com

Waarom moet brood twee keer rijzen?

Door het rijzen wordt het brood lekker luchtig en dus goed van smaak. Door het brood voor de 2e maal te kneden en dus ook laat rijzen krijg je uiteindelijk een smaakvol brood van fijne structuur waarin de gluten zich volledig ontwikkeld hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stuttgart-isst.com

Hoe maak je een zuurdesem brood luchtig?

Voeg eventueel iets meer water toe als het deeg te droog is of iets meer bloem als het deeg nog erg vloeibaar is. Laat in een grote kom op een warme plek afgedekt ± 1 uur staan. Tijdens dit uurtje beginnen de processen in het deeg al op gang te komen en krijg je straks een lekkerder en luchtiger brood.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dosiabrewer.com

Waarom afdekken bij rijzen?

Wanneer de oven gebruikt wordt als rijskast moet je zorgen dat de lucht in de oven voldoende vochtig is. Beter te vochtig dan te droog. Ook daar kan je werken met het afdekken van de kom waarin het deeg zit dat moet rijzen, maar tijdens de busrijs of narijs werkt dat niet goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op broodsmakelijk.nl

Kun je deeg een nacht laten rijzen?

In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.een.be

Hoe vaak brood laten rijzen?

Het aantal rijzen is afhankelijk van het gebruikte meel of bloem en het product dat je wilt bakken. Gebruikelijk is om het deeg drie keer te laten rijzen, maar twee en vier keer komt ook voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op broodsmakelijk.nl

Kan zuurdesem brood in de vriezer?

Je kunt desembrood prima enkele dagen bewaren in de papieren zak. Invriezen kan ook, zodat je er op elk moment nog lekker van kunt genieten. Wel even nabakken natuurlijk! Om de bijzondere structuur intact te houden adviseren wij je om het brood met een scherp mes te snijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bakkerboer.nl

Hoe lang moet desem rijzen?

De rijstijd van je deeg

Hoe langer je deeg rijst, hoe meer smaak en geur het krijgt. Zo kies je zelf hoe 'vol' jouw desembrood smaakt. Desem heeft in elk geval tijd nodig om goed te rijzen en ontwikkelen (van zo'n 6 tot 24 uur of zelfs langer).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ceres.be

Hoeveel zuurdesem voor een brood?

Een mooi richtpunt voor een standaard brood is zo'n 20 A 25 % desem op het totaal gewicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op broodbakforum.nl

Populaire vragen