Er zijn 2 verschillende soorten vitamine B12, namelijk cyanocobalamine en methylcobalamine. Beide vormen zijn in principe goed om te nemen, maar vitamine B12 in de vorm van zuigtabletten met cyanocobalamine geef ik de voorkeur. In sommige gevallen kun je beter vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine nemen.
B12 Combi 6000 met folaat en P-5-P is het beste vitamine B12-supplement bij een scheve huishouding. Het bevat de beide actieve vormen van B12 adenosylcobalamine en methylcobalamine, Quatrefolic®: de biologisch beschikbare vorm folaat en vitamine B6 in de veilige vorm P-5-P.
De natuurlijke vormen van vitamine B12 die voorkomen in eten en drinken zijn methylcobalamine, hydroxycobalamine en S-adenosylcobalamine. In verrijkte voedingsmiddelen of vitamine B12-supplementen wordt hydroxycobalamine gebruikt of de synthetische vorm cyanocobalamine.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
"Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen", is zijn advies. Wolffenbuttel concludeert dat het B12-tekort geen hype is. Er zijn wel degelijk meer mensen die de diagnose B12-deficiëntie krijgen, zegt hij.
In het kort
Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Op den duur heeft een vitamine B12 tekort neurologische gevolgen omdat het zenuwstelsel wordt aangetast. Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Dit kan overgaan in een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen. Ook kunnen er coördinatieproblemen en psychische stoornissen optreden.
Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan een vitamine B complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten.
Dagelijks hebben volwassenen een hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er geen overdosering op.
Kruidvat Vitamine B12 10 µg Tabletten dragen bij tot vermindering van vermoeidheid en tot een normale vorming van rode bloedcellen. Vitamine B12 kan een goede aanvulling op de voeding zijn.
Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm, het ileum, opgenomen. Maar het probleem wordt al eerder veroorzaakt, namelijk in de maag. Om vitamine B12 vrij te maken uit voeding zijn maagzuur en het enzym pepsine nodig. Daarnaast wordt vitamine B12 gekoppeld aan het eiwit 'intrinsieke factor'.
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!
Waarom zuigtabletten? In de mond onder de tong komt Vitamine B12 direct via het mondslijmvlies in de bloedbaan en omzeil je in één klap het probleem van het niet kunnen omzetten van Vitamine B12 via het maagdarmstelsel naar de bloedbaan.
Methylcobalamine is vooral in het bloedplasma, cytoplasma en hersenvocht nodig, terwijl adenosylcobalamine in de weefsels en mitochondriën nodig is. In de vorm van methylcobalamine (in cytoplasma) is vitamine B12 cofactor bij het omzetten van homocysteïne in methionine door het enzym methioninesynthase (zie figuur 2).
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Vooral mensen met een deficiënt voedingspatroon (zoals bij veganisme), alcoholgebruik en dementie lopen het risico op een vitamine B12-deficiëntie. Bij ouderen is malabsorptie van vitamine B12 door atrofische gastritis (met als gevolg pernicieuze anemie) de belangrijkste oorzaak.
Davitamon is misschien wel het bekendste merken voor vitaminepillen, en richt zich vooral op een goede werking van de weerstand en spieren. De pillen zijn suiker-, lactose-, en glutenvrij, waardoor ze binnen bijna ieder dieet passen. Door de erg kleine ronde vorm neem je de pillen makkelijk in.
De Kruidvat Merk producten hebben volgens de keten de hoogste kwaliteit, maar worden wel verkocht 'voor een Kruidvat-prijsje'.